Salı, 05 Kasım, 2024
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle,yarın açıklanması beklenen şubat ayı ihracat rakamlarının olumlu olduğuna işaret ederek, "Otomotiv sektöründe Afrika’ya ihracatımız, ocak ayında 128 milyon dolara yaklaşarak salgın öncesi seviyelerini yakaladı. Güney Afrika’ya ocak ayında otomotiv sektöründeki ihracatımız ise yüzde 5 artarak 6,5 milyon dolar seviyesini geçmiştir" dedi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), Ticaret Bakanlığı ve TİM desteğiyle çevrim için düzenlenen Güney Afrika Otomotiv DijitalSektörelTicaret Heyeti Programı'nda yaptığı konuşmada, salgın öncesindetamamladıkları dijitalleşme hamlesiyle işleri sanal ortamda aksatmadan sürdürmeyibaşardıkları ve salgının başından beri, birliklerle beraber,toplamda 55 sanal ticaret heyeti gerçekleştirildiğini bildirdi.
Haziran ayı itibarıyla fiziki faaliyetlere de koşullar elverdiği sürece kademeli olarak dönmeyi planladıklarını aktaran Gülle, dijital platformlarda edindikleri tecrübeden yeni dönemde de faydalanmaya devam edeceklerini söyledi.
- "BÜYÜKELÇİLİKLERİNAÇILDIĞI ÜLKELERDE İHRACATYÜZDE 27 ARTTI"
Türkiye’nin Afrika ile ilişkilerini, dostluk ve kazan-kazan ilkeleri ışığında sürdürdüğüne dikkati çeken Gülle, "Afrika'ya Açılım Politikası sayesinde Kıtayla ilişkilerimiz birçok alanda hızlı ilerleme sağlanmıştır. Türkiye’nin, Afrika Birliği’ne 2005 yılında gözlemci sıfatıyla üye olması, 2008 yılında ülkemizin Afrika Birliği tarafından stratejik ortak olarak ilan edilmesi de bu açılım politikasının somut birer başarı örneğidir. 2013 yılında hayata geçirilen, Afrika Ortaklık Politikasıyla Türkiye kıtada,diplomatik temsilciliklerinin sayısını artırmış, eğitim, kültür, ulaşım, medya gibi birçok alanda kurumsal ilişkilerini kuvvetlendirmiştir."ifadelerini kullandı.
Ayrıca büyükelçiliklerin açıldığı ülkelerde ihracatın yüzde 27 arttığının tespit edildiğini dile getiren Gülle, bu ülkeler arasında Afrika ülkelerinin öne çıktığını ve dünyanın milli gelirine oranla en çok yardım yapan ülkesi olan Türkiye’nin kıtada insani yardım ve kalkınma yardımı faaliyetlerini de kesintisiz bir şekilde sürdürdüğünü anımsattı.
- "TÜRKİYE,AFRİKA KITASI'NINEN BÜYÜK ONUNCU TEDARİKÇİSİ"
İsmail Gülle, Türkiye’nin 2019 yılında 16 milyar 945 milyon dolar ihracat hacmiyle, Afrika’nın toplam ithalatından yüzde 3 pay alarak Kıta’nın en büyük onuncu tedarikçisi olduğunu ifade etti.
Kıta'nın önemi gereği, bölgede yaşanan tüm gelişmeleri yakından takip ettiklerini bildiren Gülle, şunları kaydetti: "1 Ocak 2021 itibarıyla yürürlüğe giren, Kıta'daki 55 ülkenin 54’ünün üye olduğu, Afrika Kıtasal Serbest Ticaret Alanı Anlaşması, Türkiye İhracatçılar Meclisi olarak ana gündem maddelerimizden biridir.Kıtadaki zengin doğal ve beşeri kaynakların, daha etkili bir şekilde kullanılmasına vesile olacağını düşündüğümüz bu anlaşmadan, kıtayla ilişkilerimizi güçlendirmek adına yapabileceklerimiz konusunda hassasiyetle çalışmaktayız.Bu kapsamda gerçekleştirdiğimiz analizlerde, Türkiye’nin Afrika ülkelerine ihraç edebileceği, Afrika ülkelerine ihraç etmediği ancakdiğer ülkelere ihraç ettiği 1.250 ürün tespit ettik. Afrika ülkelerinin bu ürünlerde dünyadan 50,2 milyar dolarlık ithalat yaptığını, Türkiye’nin ise bu ürünlerde Afrika dışı ülkelere 2,2 milyar dolarlık ihracat yaptığını görmekteyiz. Bu araştırmalarımızı bir rapor halinde önümüzdeki günlerde yayımlayacağız."
- "GÜNEY AFRİKA CUMHURİYETİ, TÜRKİYE'NİN BÖLGEDEKİ EN ÖNEMLİ TİCARET ORTAKLARINDAN BİRİ"
Sahra Altı Afrika bölgesinin en büyük ekonomisi olanGüney Afrika Cumhuriyeti’nin aynı zamanda Türkiye'nin bölgedeki en önemli ticaret ortaklarından biri olduğuna dikkati çeken Gülle, şu bilgileri paylaştı: "Türkiye 2020 yılında, Sahra Altı Afrika ülkelerine bir önceki seneye göre yüzde 4,1 artışla 6 milyar dolarlık ihracat yapmıştır. 2020 yılında Güney Afrika’ya ihracatımız, binde 7 artışla 573 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Ocak ayında, Güney Afrika’ya ihracatımızyüzde 33 artışla 75 milyon dolara ulaşırken bölgeyle ilişkilerimizin daha da gelişeceğine olan inancımız tazelenmiştir."
Gülle, Afrika’ya ihracatta öne çıkan sektörlerincelendiğindeçelik, kimyevi maddeler, hububat ve otomotiv endüstrisinin diğer sektörlerden pozitif ayrıştığını söyledi.
Afrika ülkelerine otomotiv sektöründe ihracatın, 2020 yılında salgın kaynaklı tüm olumsuzluklara rağmen, 1 milyar 434 milyon dolar seviyesinde gerçekleştiğini dile getiren Gülle, "Bu ihracatın 64 milyon doları Güney Afrika Cumhuriyeti’ne yapılmıştır. Otomotiv sektöründe Afrika’ya ihracatımız, ocak ayında 128 milyon dolara yaklaşarak salgın öncesi seviyelerini yakaladı. Güney Afrika’ya ocak ayında otomotiv sektöründeki ihracatımız ise yüzde 5 artarak 6,5 milyon dolar seviyesini geçmiştir."diye konuştu.
- "TÜRKİYE OTOMOTİV SEKTÖRÜNDEKİ GÜCÜYLE, AFRİKA’DAKİ TÜM İŞ FIRSATLARINI DEĞERLENDİRMEYE HAZIRDIR"
Tüm bu rakamların otomotiv sektöründe Türkiye-Afrika ilişkilerinde ciddi bir potansiyelin ve gelişme ivmesinin olduğunu gösterdiğini kaydeden Gülle, Türkiye’nin otomotiv sektöründe ciddi üretim altyapısına ve tecrübeye sahip olduğunu anımsatarak, "Türkiye otomotiv sektöründeki gücüyle, Afrika’daki tüm iş fırsatlarını değerlendirmeye, Kıta'nın dost ve kardeş ülkesi olarak hazırdır."dedi.
Gülle ayrıca Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun 2021 yılında Türkiye’de düzenlenmesi öngörülen, 3'üncüTürkiye-Afrika Ortaklığı Zirvesi’nin, gerçekleşmesine yönelik beyanına iştirak ettiklerini ve destekledikleriniifade ederek, Büyükelçilerin de ticaret heyetlerin çalışmalarında büyük katkı sunduğunuvurguladı.
"GURUR DUYDUĞUMUZ İHRACAT RAKAMLARINI PAYLAŞACAĞIZ"
İsmail Gülle, yarın açıklanması beklenen şubat ayı ihracat rakamlarına ilişkin ise şunları kaydetti: "Geçen yılı koşulların en iyisi, olabilecek rakamın en iyisi şeklinde bitirdiğimizi biliyoruz. Son çeyrekte Cumhuriyet tarihimizin en yüksek 3 aylık ihracatını gerçekleştirdik.Şubat ayı ihracat rakamlarını, Sayın Bakanımızla yarın açıklayacağız. İhracat ailemizle gurur duyduğumuzu ve onlarla ne kadar gurur duysak da az geldiğini gösteren rakamları, başarılarıve performansları inşallah paylaşma imkanı yakalayacağız."
02 Mart 2021 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı