tatil-sepeti
tatil-sepeti

Otomotiv sanayicisi motoru soğutmadı

Giriş: 27.04.2020 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: ADEM ORHUN

Yeni yıla yeni modeller ve yüksek satış umutlarıyla giren otomotiv sektörü, ocak ve şubat ayındaki performansını sürdüremedi. Sektör koronavirüs sebebiyle önce fuarları iptal etti ardından fabrikaları kapatmak zorunda kaldı. Muhteşem lansmanlar için son hazırlıklarını yapan global markalar, 3 Mart’ta açılacak Cenevre Otomobil Fuarı’nın iptal edilmesinin ardından daha da kötüsünü yaşadı; hastalığın, dünyanın tamamını etkileyen bir salgına dönüşmesi sebebiyle otomobil fabrikaları kapandı. Avrupa’da çoğu firmanın, takviminde mayıs ayındaki günler işaretli olmakla birlikte erteleme planları da hazırda bekliyor. Fakat, Türkiye’de fabrikalar bir bir açılmaya başladı.

ÇALIŞAN FİRMALAR

Ekonominin lokomotif sektörlerinden otomotiv, virüs salgını sebebiyle verdiği aradan çıkıyor. Türkiye’de tesisi olan otomotiv firmaları üretim bantlarını tekrar çalıştırmaya başladı. Bu süreçte, iki traktör firması dışındaki 12 otomotiv firması üretimlerine ara verdi. Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) üyesi firmalardan Anadolu Isuzu, 30 Mart’ta durdurduğu faaliyetlerine 14 Nisan’da yeniden başladı. 20 Nisan’da da Ford Otosan, Honda Türkiye, Hyundai Assan, Karsan ve Mercedes-Benz Türk üretim tesislerini yeniden çalıştırdı.

PERİYODİK ERTELEME

Söz konusu süreçte Avrupa’daki fabrikaların çoğu ortalama ikişer haftalık periyotlar halinde durma kararlarını yeniledi. İlk durma kararının ardından iki haftanın dolmasına yakın yeniden erteleme kararları duyuruldu.

İhracatının yüzde 80’ini Avrupa Birliği ülkelerine yapan Türk otomotiv sanayisi de salgının doğurduğu ortamdan olumsuz etkilenmekle birlikte, Avrupa’da mayıs ortalarına kadar sarkan açılış takvimlerinden önce fabrikalarını tekrar açıp motorları çalıştırdı.

AVRUPA’DA ŞOK DARALMA

ODD’nin açıkladığı verilere göre Avrupa otomobil pazarı mart ayında yüzde 51.8 düştü. İlk üç ay dikkate alındığında geçen yılın aynı dönemine göre pazardaki daralma yüzde 26.3 oldu.

Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği (ACEA) verilerine göre 1 milyon 139 bin işçi, fabrika kapanmalarından etkilendi. AB otomotiv sektöründeki toplam 2.6 milyon çalışmadan uzak kaldı.

Bu süreçte Avrupa ve İngiltere’de toplam 2 milyon 68 bin adet üretim kaybı olduğu hesaplandı. Birçok marka, Avrupa pazarında yüzde 25 hacim kaybı yaşanacağını açıkladı.

İHRACATA ETKİSİ

Türkiye’de ise OSD verilerine göre yılın ilk iki ayındaki yüksek talebin etkisiyle toplam pazar yüzde 41 büyüdü. Fakat ilk üç aydaki toplam otomotiv ihracatı adet bazında yüzde 14 azaldı. Sadece otomobil bazında ihracat yüzde 9 düştü.

YAN SANAYİCİ

Diğer yandan yan sanayi de sürece ayak uydurmaya çalışıyor. Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) üyesi firmaların yüzde 75’i kısa çalışma ödeneğine başvurdu. TAYSAD üyelerinin 100 binden fazla çalışanı bu durumdan etkilendi. Kapasite kullanım oranı ise yüzde 41’e indi. İşletmelerin çoğu nisan ayına kısa çalışmayla girerken, faaliyetlerini tamamen durdurdu. Ancak sektördeki bazı ana markaların faaliyete başlamasıyla birçok tedarikçi de 20 Nisan’dan itibaren kısmi çalışmaya geçti. Sektörde kapasite kullanım oranının mayıs ayında yüzde 60’lara çıkması bekleniyor.

ÜRETİMİ OLUMSUZ ETKİLEYEN 3 ETKEN

  • AB pazarlarındaki ani düşüş nedeniyle, ekonomik gerekçelerle sipariş iptallerinin gelmeye başlaması
  • Sınır geçişleri ve limanlarda yaşanan kesinti ve yavaşlamalar sebebiyle lojistik süreçlerindeki problemler
  • Avrupa’daki fabrikaların üretimi durdurması sebebiyle komponentlerin tedarikinde yaşanan zorluklar