HABER: FAHRİ SARRAFOĞLU
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Motorlu Taşıt Satış ve Servisi Meslek Komitesi Başkanı Ziya Alp Gülan, Türk otomotiv sektörünün üretimde dünyada 17. sıradan 15. sıraya yükseldiğini belirtti.
Dünyada yüzde 1’lik üretim artışına karşın, geçen yıl Türkiye’de üretim artışının yüzde 16 olduğunu söyleyen Gülan, şöyle konuştu: “Otomotiv üretiminde Türkiye, Avrupa’da 6. sıradan 5. sıraya yükseldi. Son yıllarda iç pazarın daha da gelişmesi 1.5 milyar dolarlık yatırımın da ülkemize gelmesini sağladı. Bizce kişi başına düşen milli gelirin artışı ile birlikte Türkiye otomotiv pazarı çok daha büyüyecek. Her bin kişiye düşen otomobil sayısı da yukarılara taşınacak. İç pazarımız güçlendikçe dünyanın önemli markalarının ülkemize yatırım yaparak istihdama katkı sağlayacağını umuyoruz.”
20 MİLYON ARAÇ VAR
Halen trafikte 20 milyon motorlu kara taşıtı bulunduğunu belirten Gülan, 20 yaş üstü araçların hurda statüsünde dönüşüm merkezlerine gönderilmesinin önem kazandığını söyledi. Özellikle 20 yaş üstü olan araçların gerek güvenlik riski gerekse çevresel tahribatı açısından geri çekilmesi gerektiğini vurgulayan Gülan, “Bu yönde çalışıyoruz. Ekonomik ömrünü tamamlamış araçlar için yapılacak düzenleme hem karayollarında daha güvenli araçlar ile seyahat edilebilecek hem de hava kirliliğine karşı etkili bir önlem alınabilecek. Bu karar ile yeni istihdam imkanları da doğabilir” dedi.
İKİNCİ EL TİCARETİ
İkinci el araç ticaretindeki sorunların da çözülmesi gerektiğini belirten Gülan, çözüm önerilerini şöyle özetledi: “Binek araç satışlarında yüzde 1 ve ticari araçlarda yüzde 18 KDV ile fatura kesilmesi ile ticarette zarar meydana gelebiliyor. Önerimiz ise satın alınan aracın alış şekli ile tüketiciye satış şeklinin aynı olması. Yani yüzde 1 KDV ile alındıysa yüzde 1 KDV ile çıkış yapılması, yüzde 18 ile alındıysa yüzde 18 ile ya da noter satışı ile alındıysa yine bu şekilde satışının yapılması oldu.”
Gülan, ağır hasarlı araçların onarılarak tekrar trafiğe çıkmasında yaşanan ve insan hayatını direkt ilgilendiren sorunlar üzerine de çalıştıklarını söyledi.
KRİZE RAĞMEN BÜYÜDÜK
Motorlu Taşıt Satış ve Servisi Meslek Komitesi Meclis Üyesi Onur Soysal, sektörün 2015’i iki genel seçim, kur artışı, FED faizi belirsizliği ve faiz artışına rağmen başarıyla kapattığını söyledi. İç pazardaki yaklaşık 40 bin adetlik kamyon ve çekici satışı da eklendiğinde pazarın 1 milyon adedi aştığına dikkat çeken Soysal, şöyle konuştu: “Türkiye, tarihinde ilk kez 1 milyon 359 bin adetlik üretim gerçekleştirerek sanayi büyümesine önemli katkı yaptı. Otomotiv, ülkemiz ihracatının yüzde 15’ini oluşturdu. Hafif ticari araçta ise 10 yıl önceki satış rakamına ulaşamadığımız görülüyor.”
Sektördeki olumlu gelişmelerin ikinci el satışlarda da görüldüğünü kaydeden Soysal, şu bilgiyi verdi:
“12 ayda 4.6 milyon adet ikinci el binek otomobil el değiştirmiş. Yeni planlanan taksi ve ticari araçlardaki ÖTV indirimi de sektöre hareket getirecek.”