Pazartesi, 25 Kasım, 2024
Bilecik’in Osmaneli Belediyesi ile İstanbul Ticaret Üniversitesi arasında 2014’te imzalanan iş birliği protokolü ile Osmaneli’nin kentsel ve mimari yapısının analizi ve değerlendirilmesi, restorasyon çalışmaları için öneriler geliştirilmesi, kırsal alanda doğa envanteri çıkarılması, turizm; Lefke Taşı, Lefke Bezi, tarım ürünleri gibi yerel ürünlerin değerlendirilmesi gibi birçok konuda ortak çalışmalar yapılması planlanmıştı.
TESTLER OLUMLU
İlçeye özgü Lefke Bezi, yeniden dokunmaya başlandı. Haydarpaşa Garı’nın inşaatında da kullanılan Lefke Taşı’nın ekonomiye yapı taşı olarak yeniden kazandırılmasına yönelik çalışmalar da son aşamaya geldi. Lefke Taşı’nın, yapılan testleri olumlu çıktı, son bir testin sonucu bekleniyor.
İşbirliği protokolünün önemli maddelerinden biri olan Osmaneli’nin kentsel ve mimari yapısının analizi ve değerlendirilmesi, restorasyon çalışmaları için öneriler geliştirilmesi maddesi kapsamında yapılan çalışmalar da gün yüzüne çıktı.
ÖĞRENCİLER TASARLADI
Sonuçlanan çalışmalar, bir broşürle yayımlandı. 2017 Bahar Dönemi’nde, İstanbul Ticaret Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Mimarlık Bölümü 3. sınıf öğrencileri, stüdyo yöneticileri, Prof. Işık Aydemir, Doç. Dr. Tan Gürer, Yrd. Doç. Dr. Alp Sunalp, Ar. Gör. Eymen Çağatay Bilge, Ar. Gör. Buse Özçelik, Ar. Gör. Emre Gökdel ve Ar. Gör. Nurdan Sezgin yönetiminde Osmaneli’nde yeni projeler geliştirdi. İhtiyaç duyulan birçok yapının mimari projeleri tasarlandı.
DOKU DİKKATE ALINDI
Osmaneli ilçesi için geliştirilen kentsel ve mimari çalışmalarda; Osmaneli’nin mevcut sosyal, kültürel, tarihi ve mimari kimliğini dikkate alarak, yeni yerleşim yerleri tasarlamak, ilçede yaşanan değişimlerin gerektirdiği yeni yapısal ihtiyaçları karşılamak ve mevcudu iyileştirilmek için çevreyle uyumlu yeni tasarımlar üretmek bu projelerin esas amacını ve tasarım kriterlerini oluşturdu. Bu amaçla Osmaneli’nde, önümüzdeki yıllarda gerekli olabilecek yapıların işlevi araştırıldı. Toplu konut, öğrenci yurdu, otel, hızlı tren istasyon binası, müze, kültür merkezi, ilk ve orta öğretim, mesleki eğitim (tarım ve ipek böcekçiliği) binaları, çarşı, fabrikalar (Lefke Taşı üretimi, tarım ürünleri işleme ve değerlendirme atölyeleri gibi), belediye binası, otogar, spor tesisleri ve rekreasyon alanları ile organik tarım çiftliği gibi işlevler belirlendi.
LEFKE TAŞI KULLANILACAK
Belirtilen yapıların üretiminde, Lefke Taşı’nın taşıyıcı veya kaplama olarak kullanımının, ilçeye homojen bir yerel mimari kimlik kazandırmasının yanı sıra, ilçe sınırları içinde çıkarılan bu yapı malzemesinin değerlendirilmesinin Osmaneli’ne önemli ekonomik girdiler sağlayacağı düşünülerek buna ilişkin projeler geliştirildi.
Osmaneli ile ilgili olarak gerçekleştirilen mimari proje çalışmaları, gelecek dönemlerde de sürdürülecek.
02 Mart 2018 Cuma
24 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi