Pazar, 24 Kasım, 2024
İstanbul Ticaret Üniversitesi ile Bilecik’in Osmaneli Belediyesi arasında ‘Lefke Bezi Üretiminin Altyapı Çalışmaları’ konulu projenin protokolü imzalandı. İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazım Ekren ile Osmaneli Belediye Başkanı Münür Şahin’in imzaladığı protokol sayesinde, yöreye özgü tekstil ürünü olan Lefke bezi, ekonomik olarak yeniden hayat bulacak. Protokol imza törenine Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Baz, projeyi yürütecek olan Moda ve Tekstil Tasarımı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Habip Dayıoğlu ve Osmaneli’nde çeşitli projelerde görev yapan İstanbul Ticaret Üniversitesi akademisyenleri katıldı.
DOKUMA EĞİTİMİ VERİLECEK
Üniversitenin Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü öğretim üyeleri, kısa sürede başlaması planlanan çalışmalarla Lefke bezine ilişkin elyaf, dokuma, örgü ve nakış, renk haslık analizleri ile renk uyumları ve tasarım etütlerini yapacak. Ayrıca el dokuma makinelerinin yerleşim ve montajı ile Lefke kumaşının dokuma eğitimleri de verilecek.
Yaklaşık 6 ay sürecek projeyle elyaftan konfeksiyon ve pazarlamaya kadar tüm aşamaları kapsayacak şekilde Bilecik yöresine ait geleneksel tekstillerle ilgili bir Kalkınma Ajansı Projesi’nin altyapısının oluşturulması da amaçlanıyor.
Haydarpaşa Garı’nın ana inşaat malzemesi olan Lefke taşı, başlatılan restorasyon çalışmalarında İstanbul Ticaret Üniversitesi danışmanlığında kullanılacak.
SİSTEM KALICI OLMALI
Moda ve Tekstil Tasarımı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Habip Dayıoğlu, projelerin başarısı için yararlı bir sonucunun olması gerektiğini belirterek, şunları söyledi: “Gelişen dünya tekstil pazarına cevap verecek ve sonuçta ihracatı artıracak sistemlerin oluşturulması kaçınılmaz. Bu kapsamda inovasyon, nano, tasarım, moda, marka konsepti ile araştırma yapılması gerekiyor. Bunlara ilave olarak katma değeri yüksek ürünler için ayrıca doğal elyaf ve boyama, el yapımı, yöresel tekstiller, ekolojik tekstil ürünleri stratejilerine de dikkat edilmeli. Projelerin devamı için pazarlama faaliyetlerinin de en üst düzeyde yapılması kaçınılmaz. Sistemin kalıcılığı için ayrıca çalışanların yeterli düzeyde gelir elde etmeleri de önemli. Başkasının kültürünü değil, kendi kültürümüzü ön planda tutarak yöresel tekstil ürünlerine yönelmek, bölgeye ekonomik yönden güç katacak.”
ÜNİVERSİTEYE TEŞEKKÜR
Osmaneli Belediye Başkanı Münür Şahin, Osmaneli’ne yönelik yürütülen çalışmalar için belediyenin web sitesinden İstanbul Ticaret Üniversitesi’ne teşekkür etti: Şahin, “İstanbul Ticaret Üniversitesi ile 2014 yılı ortalarında başlayan işbirliği ile Osmaneli’nin mimari yapısı, kent planı, SİT alanları, restorasyon çalışmaları, parklar, şehir merkezi oluşturma, doğal bitki yapımız ve doğadaki hayvan varlığının tespiti ve değerlendirilmesi, köylerde yaşam, turizmde hedefler, Lefke taşı, Lefke bezi ve daha birçok konuda çalışmalar yapıldı. İstanbul Ticaret Üniversitemizin ilçemize gösterdiği ilgiye, çalışma alanı olarak işbirliğine teşekkür ediyor, Osmaneli için hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
OSMANELİ İÇİN NELER YAPILIYOR?
İstanbul Ticaret Üniversitesi, Bilecik’in Osmaneli ilçesinde önemli projeler yürütüyor. Lefke bezi projesinin yanısıra yöreye özgü Lefke taşının inşaat malzemesi olarak ekonomiye kazandırılması için de çalışmalar devam ediyor. Üniversitenin öğretim üyelerinin Osmaneli ile ilgili akademik çalışmalarını içeren kitaplar Osmaneli Belediyesi tarafından yakın zamanda yayınlanacak. Üniversite, Osmaneli Konakları’ndan birini restore ettirerek akademik çalışmalarında kullanacak ve burası Osmaneli Belediyesi ile üniversitenin ortak çalışma merkezi olacak. Turizm, şehir planlamaları, kentsel gelişim gibi konularda da işbirliği yapılacak. Osmaneli doğal yaşamı konusunda TÜBİTAK destekli projeler de devam edecek.
02 Şubat 2017 Perşembe
24 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi