OSB’lerde dönüşüm hızlandı: Yeşil OSB Belgesi sayısı artıyor

Organize Sanayi Bölgeleri, yeşil enerjiye geçiş sürecinde büyük adımlar atarak sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlıyor. OSB’ler, son 4 yılda yenilenebilir enerji kapasitelerini 4 kat artırırken, 17 OSB de ‘Yeşil OSB Belgesi’ aldı.

Giriş: 04.04.2025 - 11:32
Güncelleme: 04.04.2025 - 11:33
OSB’lerde dönüşüm hızlandı: Yeşil OSB Belgesi sayısı artıyor

Sanayide yeşil dönüşüm süreci hızlandı. Organize Sanayi Bölgeleri’nde (OSB), enerji maliyetlerini düşürmek ve çevre kirliliğini azaltmak amacıyla yenilenebilir enerji kullanımı yaygınlaşıyor. OSB’lerde son yıllarda yapılan yatırımlar, güneş ve rüzgar enerjisi gibi kaynakların kullanımını artırırken, sanayi kuruluşlarına da ekonomik olarak büyük avantajlar sağlıyor. OSB’ler, son 4 yılda yenilenebilir enerji kapasitelerini 4 kat artırırken, 17 OSB de ‘Yeşil OSB Belgesi’ aldı.


ÜRETİMİN YÜZDE 45’İ

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkanı Memiş Kütükcü, Türkiye genelinde OSB’lerin toplam üretimin yüzde 45’ini gerçekleştirdiğini, bu nedenle yeşil dönüşümün OSB’lerde hızlanmasının önemli olduğunu belirtti. Kütükcü, OSB’lerin son 4 yılda yenilenebilir enerji kapasitelerini 4 kat artırdığını söyledi. Bu dönüşümle Türkiye’de 17 OSB’nin, çevresel sürdürülebilirlik alanında önemli adımlar atarak ‘Yeşil OSB Belgesi’ almaya hak kazandığını belirten Kütükcü, şu bilgiyi verdi: “Organize sanayi bölgelerimizi Avrupa Yeşil Mutabakatı’na hazırlamak ve çevre dostu üretim süreçlerine geçişlerini desteklemek için eğitimler, seminerler ve bilgilendirme toplantıları düzenliyoruz. Ayrıca OSBÜK bünyesindeki Yeşil Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik İhtisas Kurulumuz, Yeşil Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik Merkezimiz ile organize sanayi bölgelerimizin ve katılımcı sanayicilerimizin bu dönüşüm sürecini daha etkili bir şekilde takip edebileceğiz.”


HANGİ OSB'LER BELGE ALDI?

Kütükcü’nün verdiği bilgiye göre, Yeşil OSB Belgesi alan OSB’ler şöyle: ASO 2. ve 3. OSB, Konya OSB, Nilüfer OSB, Başkent OSB, Gaziantep OSB, Bursa OSB, Makine İhtisas OSB, Düzce 2. OSB, Mersin Tarsus OSB, Demirtaş OSB, Gebze Güzeller OSB, Antalya OSB, Adana Hacı Sabancı OSB, Gebze Plastikçiler OSB, Çerkezköy OSB, İzmir Tire OSB, Denizli OSB.


250 MİLYON EURO FİNANSMAN

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da Türkiye Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) Projesi kapsamında, Dünya Bankası işbirliğiyle OSB’lere 250 milyon Euro tutarında finansman sağlanacağını açıkladı. Bakan Kacır, projeyle birlikte OSB’lerin yenilenebilir enerji alanındaki altyapılarını güçlendireceklerini ve bu yıl OSB’lerin 6 milyar 300 milyon liralık atık su arıtma tesisleri, güneş enerji santralleri, rüzgar enerji santralleri gibi yeşil altyapı projelerini destekleyeceklerini belirtti. Bakan Kacır, Türkiye Organize Sanayi Bölgeleri Projesi için toplam 450 milyon dolar bütçeye sahip olduklarını kaydetti.


6 BİN TESİSİ KAPSIYOR

Yeşil dönüşümü başarıyla tamamlayan işletmelere verilen Yeşil Sanayi Belgesi’nin sanayiciler için büyük bir fırsat olduğuna dikkat çeken Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ise 6 bin tesisi kapsayacak bu düzenlemeyle A sınıfı belge alan sanayicilerin uluslararası pazarda daha prestijli bir konuma geleceğini söyledi.


DÖNÜŞÜM İÇİN HANGİ ADIMLAR ATILIYOR?

Yeşil OSB olmak için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Türk Standardları Enstitüsü (TSE) tarafından 4 başlıkta 40 farklı kriter belirlendiğini ifade eden OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, belge süreciyle ilgili şu bilgiyi verdi: “Yeşil OSB Belgesi almak için OSB’deki atık suların tümünün arıtılıyor olması, enerji üretim kaynağı olarak kömür kullanımının olmaması, OSB’nin en az temel seviye Sıfır Atık Belgesine sahip olması gibi ön kriterler var. Bu ön kriterlerden sonra OSB’lerin ekonomik, sosyal, yönetimsel ve çevresel performans göstergeleri de inceleniyor.” Belge alan OSB sayısının önümüzdeki dönemde daha da artacağına belirten Kütükcü, Yeşil OSB belgesi için Mekânsal Yönetim ve Dijitalleşme Projesi Sistemi (MEYDİP) üzerinden Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na başvurulabileceğini hatırlattı.


Hangi OSB’lerde ne yapıldı?

  • Demirtaş OSB (DOSAB): Türkiye’nin ilk ve en büyük endüstriyel su geri kazanım tesisini kurarak arıttığı suyun önemli bir kısmını yeniden üretimde kullanıyor.
  • Gebze OSB: Güneş enerjisi santrali yatırımlarını artırarak, enerji ihtiyacının büyük bir kısmını yenilenebilir kaynaklardan karşılamaya başladı.
  • Konya OSB: Güneş enerji santralleri sayesinde elektrik tüketiminin büyük bir bölümünü kendi üretmeye başladı.
  • İstanbul OSB’leri: Çatı üstü güneş panelleri projeleriyle sanayi üretiminde yeşil enerji kullanımını yaygınlaştırıyor.

Ebrar Sakal