Salı, 05 Kasım, 2024
Türkiye’nin sanayi üretiminin yüzde 45’ini gerçekleştiren OSB’ler, yüzyılın depremi için hızlı organize oldu. Deprem bölgesindeki OSB’ler, barınma ve yemek için depremzedelere kapılarını açtı.
Diğer illerdeki OSB’ler ise bir yandan yardım malzemesi tedarik etti, diğer yandan gönderdikleri itfaiye personelleriyle arama-kurtarma faaliyetlerinde görev aldı.
HABER: ŞEREF KILIÇLI
Merkez üssü Kahramanmaraş olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki deprem, 10 ilde yaklaşık 13.5 milyon kişinin yaşadığı bölgeyi yıkıma uğratırken, on binlerce can kaybına da sebep oldu. Yüzyılın deprem felaketinin ardından, Türkiye’de planlı sanayileşmenin temel taşı olan Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) de yaraların sarılmasında kritik bir rol üstlendi. Deprem bölgesi dışındaki OSB’ler bir yandan yardım malzemesi tedarik ederken, diğer yandan gönderdikleri itfaiye personelleriyle arama-kurtarma faaliyetlerinde görev aldı. Deprem bölgesindeki OSB’ler ise depremzedelere barınma ve yemek için kapılarını açtı, tüm imkânlarını seferber etti. Üretimdeki güç, dayanışmanın da gücü oldu.
67 BİN İŞLETME
OSB’lerin yurt genelindeki durumuna bakıldığında, sayıları 389’a ulaşmış durumda. Toplam 389 OSB’nin 353’ü Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na, 36’sı Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı. İşletme aşamasında 272 OSB bulunurken, diğer OSB’lerde yer seçimi, kamulaştırma, planlama gibi süreçler devam ediyor. Türkiye’nin sanayi üretiminin yüzde 45’ini gerçekleştiren OSB’lerde 67 bin işletme faaliyet gösteriyor. Sağlanan istihdama ise geçen yıl 188 bin kişi daha eklenerek, toplam 2 milyon 500 bine ulaştı. Söz konusu rakam, aynı zamanda Türkiye’de sanayideki toplam çalışanın yarısını oluşturuyor.
BÖLGEDEKİ OSB’LER
Depremden etkilenen 10 il; Kahramanmaraş, Gaziantep, Malatya, Diyarbakır, Kilis, Şanlıurfa, Adıyaman, Hatay, Osmaniye ve Adana’daki OSB envanterine bakıldığında, toplam 57 OSB var.
Bu sayı Türkiye genelindeki tüm OSB’lerin yüzde 21’ini oluştururken, 539 bin 600 kişiye de istihdam sağlanmış. Bölgedeki toplam 57 OSB’nin 36’sı işletme halinde. Bölgede on binlerce can kaybına yol açan deprem, yüzbinlerce insanı da evsiz bıraktı. Bu süreçte OSB’ler üretimdeki gibi dayanışmada da öncülük sergileyerek, barınma ve yemek gibi ihtiyaçları için kapılarını depremzedelere açtı. OSB’lerin, 10 ilin yeniden ayağa kalkmasında da önemli görevler üstleneceği belirtiliyor.
ÜRETİM REVİZE EDİLDİ
Deprem bölgesindeki OSB’lerin hasar durumuna ilişkin bilgi veren Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkanı Memiş Kütükcü, şöyle konuştu:
“İki OSB’mizde, Adıyaman ve Kahramanmaraş’taki Türkoğlu OSB’mizde toplam 11 binanın yıkıldığını tespit ettik. Hasar gören binalarımız var ama bunlar dışında OSB’lerimizden başka bir göçük bilgisi almadık. OSB çalışanları aynı zamanda bölge insanı. Depremden etkilenen bölgelerde 539 bin 600 çalışanımız var. Deprem, bunları doğrudan etkilemiş oldu.”
Yaraların el birliğiyle sarılacağını belirten Kütükcü, “Bölgeyle iletişim halindeyiz. Tüm OSB başkanlarıyla sürekli görüşüyoruz. Acımız büyük ama devletimiz de büyük. Bu yükün altından birlik ve beraberlik halinde inşallah kalkacağız” dedi.
Diğer taraftan bölgeye ilk etapta gıda, kışlık giysi, battaniye, ısıtıcı ve hijyen ürünleri gibi yardım malzemeleri gönderilirken, sanayiciler de üretimini depremzedelerin barınma ihtiyaçlarına göre revize etti. OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, önceliği konteyner ve çadır üretimine verdiklerini söyledi.
DEPREMZEDELER İÇİN 7/24 ÇALIŞIYORLAR
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı da depremin ardından faaliyete geçirdiği kriz merkezi ile OSB’ler, sanayiciler ve KOBİ’lerden gelen yardımları koordine ederek, yardım kuruluşları aracılığıyla ihtiyaç sahipleriyle buluşturuyor. Sanayicilerden sağlanan ürünler, kriz masasının koordinasyonunda ayarlanan TIR’larla bölgelere gönderiliyor. Malzemelerin öncelik sıralamasında AFAD ve Türk Kızılay yönlendirmeleri ve bakanlıklar arasındaki koordinasyon esas alınıyor. Çadır ve konteyner üreticileriyle irtibata geçen kriz merkezi, Türkiye’nin dört bir yanındaki sanayi kuruluşlarından malzemeleri bölgeye gönderiyor. Ayrıca, çadır ve konteyner üretimi yapmayan ancak keçe ve metal aksam gibi malzemeleri üretebilecek kapasiteye sahip sanayiciler de bu alana yönlendiriliyor. Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) ile kriz masası koordinasyonunda yürütülen çalışmalarda, OSB’lerin üretim hatları afetzedelerin barınma ve ısınma ihtiyaçları için tahsis edildi. Her türlü konteyner ve çadır, soba ve diğer ısıtıcı malzeme temini için Türkiye’nin dört bir yanındaki OSB’ler, 7/24 saat esasına göre çalışıyor.
DAYANIKLI ALTYAPI AYAKTA TUTTU
Türkiye’nin önde gelen sanayi şehirleri arasında yer alan Adana da depremden etkilendi. Depremzedelere yardım için tüm imkânlarını seferber eden bölgedeki sanayiciler, depreme dayanıklı altyapı inşa etmenin önemine de dikkat çekiyor. Adana’da 1998 depremini de yaşadıklarını belirten Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sütçü, şunları kaydetti: “O depremden sonra inşaatların temelinden zemin etüt raporlarına kadar OSB olarak dikkat ettik. Yani düzgün, sağlam, depreme dayanıklı binalar yapılması için çalıştık. Bunların neticesini de şu anda görebiliyoruz. Şükürler olsun ki, böyle büyük bir depremde, 500’e yakın sanayi kuruluşumuzda ciddi olarak fiziki yapıda bir zarar görmedik.”
Kilis Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hacı Mustafa Celkanlı da Kilis’te organize sanayi bölgelerinde bulunan fabrikalarda herhangi bir yıkımın olmadığını kaydetti.
YARDIMA KOŞTULAR
İl genelindeki sanayi tesislerinde ciddi bir sorun bulunmadığını belirten Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, sanayicilerin üretime ara vererek, fabrikalarını depremde mağdur olanların barınma ve aş ihtiyacı için açtıklarını söyledi. Kaya, şunları kaydetti: “Hem organize sanayi bölgesi hem de tekstil organize sanayi bölgesindeki tesisler, okullarla birlikte barınma ve gıda ihtiyaçlarını karşılıyor. Fabrikalarımızdan acil siparişi olmayanlar böyle destek verdiler. Ülkenin üretimine katılan sanayicilerimiz, bugün de en büyük destekçimiz. Diyarbakır’da çok güzel organize olduk.”
Depremden etkilenen Malatya, Gaziantep, Osmaniye gibi diğer illerde de OSB’lerdeki firmalar, barınma ve yemek ihtiyaçları için kapılarını depremzedelere açtı.
Türkiye’nin dört bir yanındaki OSB’lerden yardım malzemeleri koordineli bir şekilde sevk ediliyor. Deprem bölgesindeki OSB’lerde depremzedelere hem barınma imkanı sunuluyor, hem de sıcak yemek üretiliyor.
20 Şubat 2023 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı