Oruç Reis, İstanbul Boğazı'ndan geçerek Afrika'ya doğru yola çıktı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Oruç Reis'i Somali'ye uğurladı.
Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Somali Federal Cumhuriyeti Petrol ve Mineral Kaynaklar Bakanlığı arasında mart ayında imzalanan "Somali Kara ve Açık Deniz Blokları Alanında Mutabakat Zaptı" kapsamında görev alacak Oruç Reis Araştırma Gemisi' İstanbul Boğazı'ndan geçerek Somali'ye doğru yola çıktı.
• İstanbul Boğazı’ndan geçen Oruç Reis, bugün Afrika'ya uğurlandı
• Her biri yaklaşık 5'er bin kilometrekarelik 3 ruhsat sahasında sismik veri toplama çalışması icra edecek
• Çalışma 7 ay sürecek
• Toplanan veriler Ankara TPAO Veri İşlem Müdürlüğünde işlenip değerlendirilecek.
• Değerlendirmeler olumlu olursa sondaj aşamasına geçilecek.
• Çalışmalarının bitmesinin ardından verilen talimatlar doğrultusunda geminin Türkiye'ye dönmesi planlanıyor.
Oruç Reis Araştırma Gemisi'nin çalışmalarına Zağanos Paşa Destek Gemisi, Sancar Platform Destek Gemisi ve Ataman Takip Gemisi'nin yanı sıra Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı iki firkateyn de eşlik edecek.
DÜNYADA SAYILI ÜLKEDE VAR: ORUÇ REİS'İN ÖZELLİKLERİ GÖZ KAMAŞTIRIYOR
Jeofizik, jeolojik, oşinografik ve hidrografik çalışma yapma amacıyla özel olarak tasarlanan, Türk mühendisleri tarafından dizayn edilip Türkiye'de inşa edilen Oruç Reis Araştırma Gemisi, 87 metre uzunluğa, 23 metre genişliğe ve 34 metre yüksekliğe sahip.
Tamamen yerli ve milli bir gemi olan Oruç Reis, çok yönlü bir gemi olup doğal kaynakların aranmasında, kıta sahanlığı ve yer kabuğu araştırmalarında, doğal afetlerin araştırılmasında (deprem, tsunami, iklim değişikliği ve benzeri) deniz ve okyanus alanlarındaki yapısal unsurların belirlenmesi amaçlı yer bilim çalışmalarında kullanılıyor.