tatil-sepeti

HABER: MÜGE BİBER

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), 9 milyar dolarlık ikili ticaret hacmi ile Türkiye’nin Körfez’deki en büyük ticaret ortağı. BAE ve Türkiye arasında nisan ayında ‘Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması’nın müzakerelerine başlandı. Bu anlaşmanın hayata geçmesiyle ikili ticaret hacmindeki hedef ise 2017’de gerçekleştirilen 15 milyar dolara ulaşmak. Son dönemde BAE’nin finans, turizm, havacılık ve teknik müşavirlik gibi pek çok hizmet sektöründe küresel bir oyuncu olması, Türk şirketlerine oldukça cazip geldi. Müteahhitlikten lojistiğe, finanstan sağlığa, eğitime ve turizme kadar çeşitli hizmet sektörlerinde önde gelen pek çok Türk firması, BAE’de başarılı işlere imza atıyor.

MENA’NIN BULUŞMA MERKEZİ

BAE’nin ticaret, lojistik ve turizm merkezi olan Dubai, son 20 yılda sahip olduğu liman, havayolu, gümrük ve serbest bölge altyapısı itibariyle MENA bölgesinin (Ortadoğu ve Kuzey Afrika) ana buluşma merkezi haline geldi. Bu da Türk firmalarının Dubai’den tüm bölgeye açılma isteklerini artırdı. Geçtiğimiz haftalarda, İstanbul’da, DEİK/Türkiye-BAE İş Konseyi ev sahipliğinde ‘Dubai Lojistik ve Ticaret Fırsatları Semineri’ düzenlendi. Dubai ve Kuzey Emirates Türk İş Konseyi Başkanı ve Tamimi Consulting Kurucu Ortağı Fatma Nilgün Emren, İstanbul Ticaret’e hem seminer hem de Dubai’deki iş fırsatları hakkında bilgi verdi.

NEDEN DUBAİ?

Emren, pandeminin etkilerinin azalmasıyla Dubai’nin sunduğu fırsatların daha belirgin hale geldiğini belirterek, bunun nedenlerini şöyle sıraladı:

* Dubai’den tüm Ortadoğu, Kuzey ve Doğu Afrika, Güney Asya ülkelerine kolay ulaşım sağlanıyor.

* Dubai’deki uluslararası fuar, konferans, seminer ve kongre gibi etkinliklere çok sayıda firma katılıyor.

* İkili ve çok taraflı ticaret anlaşmaları sayesinde şirketlere önemli reeksport imkanları sunuyor.

* Basra Körfezi’ne kıyısı bulunan 6 Arap ülkesinin oluşturduğu Körfez İşbirliği Konseyi’nin (KİK/GCC) üyesi.

TEKNOLOJİ ŞİRKETLERİNE FON

Fatma Nilgün Emren, ikili ticareti artırmada Türkiye’nin avantajlarını şöyle özetledi:

* Türkiye’nin BAE’ye 100’den fazla mal ihraç etmesi, Türk ürünlerinin genel imajının da pazarda çok yüksek olması,

* Türkiye ve BAE’nin kuyumculuk, kimya, lojistik gibi çeşitli sektörlerde birbirini tamamlayan yapısı,

* Teknoloji ve startup şirketlerine yakın ilgi gösteren BAE’nin, kasım ayında Türkiye’deki yatırımları desteklemek için 10 milyar dolarlık bir fon oluşturması,

* Martta Türkiye Varlık Fonu ile Abu Dhabi Developmental Holding Company (ADQ) arasında 300 milyon dolarlık teknoloji fonunun oluşturulması.

İHRACATTA MÜCEVHER İLK SIRADA

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre 2021’de BAE’ye en çok ihracat gerçekleştiren sektörler şunlar:

* Mücevher: 1.2 milyar dolar

* Kimyevi maddeler: 201 milyon dolar

* Hazır giyim: 185 milyon dolar

BAE İLE İŞ YAPANA DANIŞMANLIK

Tamimi Consulting; BAE’de Dubai, Abu Dhabi ve Sharjah’da, İngiltere’de Londra’da ve İstanbul’da şubeleri olan bir danışmanlık firması. Şirket, Türkiye’den BAE’ye giden iş insanlarına şirket kurulumundan mali ve idari hizmetlere, iş geliştirme odaklı servisler, devlet teşvikleri, ticari ve yatırım fırsatlarına erişimlerine kadar her alanda destek sağlıyor. BAE’den Türkiye’ye yönelik yatırım ve ticari talepler konusunda da aynı desteği veriyor.

04 Temmuz 2022 Pazartesi

Etiketler : Gündem