tatil-sepeti

HABER: ADEM ORHUN

İstanbul Ticaret Odası, İtalya’nın önde gelen medya kuruluşlarının temsilcilerini ağırladı. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi’nin organizasyonuyla Türkiye’ye gelen İtalyan gazeteciler ve yöneticiler, özellikle otomotiv sanayisiyle ilgili ziyaret ve incelemeler gerçekleştirdi. Bilişim Vadisi ve TOGG ofisini, mobilite çözümleri geliştiren Fark Labs’ı, Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği’ni (TAYSAD), Ford Otosan Ar-Ge Merkezi’ni, TÜSİAD ve Kale Grup’u ziyaret eden İtalyan gazeteciler, İTO Başkanı Şekib Avdagiç tarafından da ağırlandı.

KONGRE TURİZMİ

İTO Başkan Yardımcısı Dr. İsrafil Kuralay, İTO Yönetim Kurulu Üyesi Münir Üstün, İTO Genel Sekreteri Prof. Dr. Nihat Alayoğlu’nun da katıldığı toplantıda, İstanbul Kongre ve Ziyaretçi Bürosu (ICVB) Genel Müdürü Dr. Cemil Hakan Kılıç, İtalyan gazetecilere, İstanbul’un kongre turizmindeki potansiyeli üzerine bir sunum yaptı. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Analisti Mustafa Barlas’ın yanı sıra aynı kurumun Torino’daki ofisinden Stratejik Yönetim ve İş Geliştirme Danışmanı Gino Costa da İtalyan gazetecileri tanıttı.

PARTNER ÜLKE

Toplantıda, İstanbul’un sanayi ve ticaret gücünü anlatan Şekib Avdagiç, “2020 yılında İtalya en çok ihracat yaptığımız beşinci, en çok ithalat yaptığımız altıncı ülke oldu. İtalya açısından ise sıralama 12 ve 13. sıraya tekabül ediyor. İki ülkenin ticaret hacmi 17 miyar dolar” dedi.

YATIRIM ALANLARI

İTO’ya kayıtlı 445 İtalyan sermayeli firma olduğunu bildiren Avdagiç, şunları söyledi: “Sayı az görünebilir, ancak bu firmalar tanınmış ve büyük hacimli işler yapan firmalar. Toplam sermayeleri de 3 milyar TL’nin üzerinde. İki ülke ekonomik ilişkilerinin birbirini tamamlar nitelikte olduğunu düşünüyorum. Otomotiv sektörünün yanı sıra tekstil-konfeksiyon, deri, makina imalat, gıda işleme, enerji ve kimya sektörleri; İtalyan firmalarının işbirliğine son derece açık ve büyük potansiyel barındırıyor.”

GÜMRÜK BİRLİĞİ

Toplantıda, Türkiye’nin ticaret partnerleriyle ilişkilerine ve iş dünyasını etkileyen konulara dikkat çeken Avdagiç, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Avrupa Birliği’ne tam üyelik konusu sonlanamayan bir süreç olarak devam ediyor. Kısa vadede Gümrük Birliği’nin güncellenmesi, Türkiye olarak AB’den en önemli beklentimiz. AB’nin STA yaptığı ülkelerin rejimine de uymak zorunda kalıyoruz. O ülkeler Türkiye’ye sıfır gümrükle mal sokarken, biz gümrük vergisi yüküne ve vize engeline maruz kalıyoruz. İtalya ve Avrupa Birliği ülkeleriyle ticareti olumsuz etkileyen diğer konu vize engeli. Türk TIR’larının, sürücülerin ve ticaret yapmak isteyen, fuara katılmak isteyen iş insanlarının hareketi, ciddi anlamda problem. Bu konuya ticari partnerliğe yakışır bir yaklaşım bekliyoruz.”

İŞBİRLİĞİ POTANSİYELİ

“Konfeksiyon başta olmak üzere birçok sektörde Çin’in lojistik sürelerinin uzamasının Türkiye ile İtalya arasında yeni fırsatlar doğurduğuna inanıyoruz” diyen Avdagiç, “Bu alanlarda İtalyan yatırımcıları sizlerin aracılığıyla Türkiye’ye davet etmek istiyoruz. Ayrıca ticari ilişkilerimizdeki potansiyeli, seramik alanında işbirliğine daha fazla yansıtmaya ihtiyacımız var” şeklinde konuştu.

18 Ekim 2021 Pazartesi

Etiketler : Gündem