Türk Arap Ülkeleri İşbirliği Derneği (TÜRAP) tarafından 14. Türk Arap İş Birliği Zirvesi, 6. Türk-Arap Yapı İnşaat Malzemeleri ve Teknolojileri, İç Mimari ve Mobilya Fuarı ve 3. Türk-Arap Gayrimenkul, Proje, Yatırım, Finansman Fuarı İş Birliği Organizasyonu 20-22 Kasım 2019 tarihleri arasında düzenlendi.
Gayrimenkul sektörünün İstanbul’da 1500 Arap yatırımcıyla buluştuğu fuarda, sektör temsilcileri Arap yatırımcılarla yüz yüze yatırım fırsatlarını değerlendirme imkânı buldu. TÜRAP, 19 Arap ülkesinde kurduğu organizasyon aracılığı ile fuara katılan firmaların konutlarının, Arap ülkelerinde satışına da aracılık edecek.
SPEKÜLATİF HAREKETLER
Zirvenin açılışında konuşan İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsrafil Kuralay, Türkiye’de 2018’in ikinci yarısından itibaren kur ve faiz tarafında yaşanan spekülatif hareketler nedeniyle maliyetlerin arttığını, küresel ekonomide yaşanan ivme kaybı ve jeopolitik risklerin göz önüne alınarak değerlendirildiğinde Türkiye’de inşaat sektörü başta olmak üzere temel sektörlerin olumsuz etkilendiğini aktardı.
YÜZDE 2.6 BÜYÜDÜ
Kuralay, Türkiye ekonomisinin, dünya ekonomisinde yaşanan sıkıntılara ve kendi içerisinde yaşanan mevcut sorunlara rağmen, 2018’de yüzde 2.6 büyüyerek TL bazında 3.7 trilyon TL, dolar bazında ise 784 milyar dolar gayri safi yurtiçi hasılaya (GSYH) ulaştığını belirtti.
Türkiye ekonomisinin çok ciddi bir değişim sürecinden geçtiğini,geçmeye de devam ettiğini aktaran Kuralay, küresel krizlere aldırmadan, bölgedeki ve dünyadaki krizlere takılmadan, hatta içeriden ve dışarıdan yapılan taarruzlara boyun eğmeden Türkiye ekonomisinin istikrarla büyümesini sürdürdüğünü dile getirdi.
İYİ BİR SEYİRDE
Kuralay, Türk iş insanları olarak, Arap coğrafyasıyla ticari ilişkileri her zaman iyi bir seyirde devam ettirdiklerini aktararak, şunları kaydetti: “Türkiye’nin son yıllarda katlanarak artan yatırımcı çekme oranının, ülkemizin gücünü ve yatırımcılar için çok büyük fırsatlar barındırdığını gösteren önemli bir gösterge olduğunu vurgulamak isterim. Türkiye’nin Yakın ve Ortadoğu ülkeleri ile ticari ve ekonomik ilişkileri son yıllarda gelişme gösterdi. Bu ülkelere ihracatımız ilk 9 ayda 23 milyar dolar olurken, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7artış gösterdi. Ayrıca, aynı dönemde bu ülkelere ihracatımız ithalatın yaklaşık 2 katı olarak gerçekleşti.”
EMLAKTAKİ TEŞVİKLER KATKI SAĞLIYOR
İTO Başkan Yardımcısı İsrafil Kuralay, inşaat sektörünün, oluşturduğu katma değer ve istihdam nedeniyle Türkiye ekonomisi için önemli bir ‘lokomotif sektör’ konumunda olduğunu belirterek, şunları kaydetti: “Türkiye’de inşaat sektörü, 2000-2009 yılları arasında yüzde 5.8, 2010-2018 yılları arasında ise yüzde 9.3 büyüdü. Gayrimenkul, gündelik hayat içerisinde kullanılan bir yatırım aracı olarak karşımıza çıkıyor. Emlak sektörüne verilen teşvikler ve vergi indirimleri de yatırım yapılması konusunda yatırımcılara önemli ölçüde katkı sağlıyor.”
YATIRIM YÜZDE 15 SEVİYESİNDE
İsrafil Kuralay, “Türkiye, jeopolitik konumu sayesinde birçok ülke arasında ticaret köprüsü görevi görürken, üretimi, sanayisi ve verdiği hizmetler ile de ekonominin nabzını tutuyor. Doğrudan yabancı yatırımlar sermaye oluşumu, teknoloji, insan kaynakları gelişimi ve yönetimi, ticaret ve rekabetçilik ile çevre kanalı yoluyla ülkelerin ekonomik büyüme ve kalkınma süreçlerini büyük ölçüde etkiliyor. Burada ülke gruplarına göre yatırım tutarlarına bakıldığında, Körfez ile Yakın ve Ortadoğu ülkelerinin yaptığı yatırım yüzde 15 seviyesinde” diye konuştu.