Pazar, 24 Kasım, 2024
Süveyş Kanalı’ndaki kaza, ticaret rotalarında alternatifler oluşturulmasının önemini bir kez daha gösterdi. Asya ile Avrupa arasındaki mal taşımacılığında Tarihi İpek Yolu (Bir Kuşak Bir Yol), maliyet ve zaman açısından en güvenli rota olarak nitelendiriliyor. Türkiye bu projede, ‘Orta Koridor’ denilen bölümde yer alıyor.
Ticaret yollarını değerlendiren Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “Süveyş Kanalı üzerinden yapılan Uzakdoğu-Avrupa taşımacılığına, doğu-batı ekseninde alternatif olabilecek en uygun rota, ülkemizden başlayan, Kafkaslar ve Hazar Denizi üzerinden Orta Asya’ya ulaşan Orta Koridor’dur. Geçen yıl Çin’e gönderilen ilk ihracat treni iki kıta, iki deniz ve 5 ülke geçerek 10 günde varış noktasına ulaştı” dedi.
AKDENİZ’E AÇILIYOR
Bir yıl içinde Çin’den Avrupa’ya giden 10 milyon konteynerin yüzde 96’sı denizyoluyla, ancak yüzde 4’ü Kuzey Koridoru olarak adlandırılan Trans-Sibirya Demiryolu hattı üzerinden sevk ediliyor. Orta Koridor, Avrupa-Asya arasında bir ticaret yolu olarak Kuzey Koridoru’na oranla daha hızlı ve daha ekonomik, 2 bin km daha kısa, iklim koşulları bakımından da daha elverişli, deniz yoluna kıyasla ulaşım süresini üçte bir oranında (15 gün) kısaltıyor. Bu hattı kullanarak İstanbul üzerinden Avrupa’ya devam eden trenler, toplam 18 günde Çin’in Xi’an kentinden Çekya’nın başkenti Prag’a ulaşabiliyor.
Orta Koridor ayrıca, Türkiye’nin liman bağlantıları sayesinde Asya’daki yük trafiğinin Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Akdeniz bölgesine ulaşması için önemli imkanlar sunuyor. Türkiye, bu kapsamda lojistik altyapısına yatırımlar yapıyor.
HAZAR’DAN ORTA ASYA’YA
Orta Koridor Türkiye’den başlayarak, demiryolu ve karayolu bağlantılarıyla Çin’e ulaşıyor. Bakü/Alat, Aktau/Kuryk ve Türkmenbaşı limanları Hazar geçişindeki kombine taşımacılık için kullanılıyor. İşte Orta Koridor’daki ülkeler:
12 Nisan 2021 Pazartesi
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar