HABER: FAHRİ SARRAFOĞLU
Orman ürünlerinde düşük kapasite ile yapılan üretim, maliyetleri artırıyor. Sektör temsilcileri bu durumun tüketiciye de olumsuz yansıdığını söylüyor. Sektörün en önemli sorunlarından biri de rekabet şartlarının tam oluşmaması.
İstanbul Ticaret Odası Orman Ürünleri Meslek Komitesi Başkanı ve Meclis Üyesi Yurdal Tufan, 2015 yılının bütün sektörlerde olduğu gibi durgun geçtiğini belirtti. 2016 yılından umutlu olduklarını söyleyen Tufan, şöyle konuştu:
“İçinde bulunduğumuz coğrafi bölgenin konumundan da kaynaklı olarak, komşu ülkelerde yaşanan ekonomik sıkıntılar ve iç karışıklıklar sektörümüze de olumsuz bir şekilde yansıdı. Ürünlerimizin kilo olarak ağırlığından dolayı uzak ülkelere ihracatı zor. Yakın ülkelere ise iç karışıklıklar nedeniyle nakledilmesi güç oluyor. Dolayısı ile 2015 yılı sektörümüz açısından pek verimli olmadı. Temennimiz 2016 yılının verimli geçmesi.”
DÜŞÜK KAPASİTE MALİYETİ ARTIRIYOR
Komite Üyesi Cafer Çınar da, 2015 yılında iki genel seçim yapıldığını ve komşu ülkelerde karışıklıklar yaşandığını hatırlatarak, tüm bunlardan sektörün olumsuz etkilendiğini söyledi.
Çınar, ayrıca Orman Genel Müdürlüğü’nün hammadde üretiminin yetersizliği, lojistik sorunlar ve mevcut kurulu üretim kapasitelerinin yüzde 100 kullanılamamasının da sektör için olumsuz etkenler olduğuna dikkat çekti. Düşük kapasite ile yapılan üretimin üretim maliyetlerinin artışına neden olduğunu belirten Çınar, “Bu da tüketiciye olumsuz olarak yansıyor. Girdi maliyetlerinin artmasına rağmen pazarda satış fiyatlarının istikrarsızlığı, kâr marjlarının düşük olması, uzun vadeli satışlar ve buna bağlı ödenmeyen evrak miktarının artması, orman ürünleri ticareti yapan esnafı olumsuz etkiledi. 2015 yılının olumsuzlukları 2016 yılında da devam ediyor” diye konuştu.
FİYATLAR DEĞİŞKEN
Çınar, sektörün acil çözüm bekleyen sorunlarını da şu şekilde sıraladı: “Yetersiz hammadde, lojistik temini ve teknoloji eksikliğinden kaynaklı hammadde sorunumuz var. Bu nedenle rekabetçi piyasa şartları oluşmuyor. Pazar fiyatlarındaki değişkenlik ve uzun vadeli satışların yaygınlaşması işletmeleri zorluyor. Kalitesiz ve ucuz hammadde ithalatı var.”
ŞEHRE YAKIN SANAYİ SİTELERİ KURULSUN
Komite Başkanı ve Meclis Üyesi Tufan Yurdal, sektörün belli başlı sorunlarını şu şekilde özetledi: