Optisyenler ilk ‘etik’ toplantısını yaptı

Giriş: 07.03.2016 - 23:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: SOYHAN ALPASLAN

İstanbul Ticaret Odası (İTO) 73 No’lu Gözlükçülük Meslek Komitesi “Optisyenlik Meslek Etiği” toplantısı düzenledi. Toplantıya 73 No’lu Gözlükçülük Meslek Komitesi Başkanı Orhan Küreli ile Meclis üyesi Numan Hocaoğlu moderatörlük yaptı. İTO Meclis salonunda düzenlenen “Optisyenlik Meslek Etiği” toplantısına katılımın yoğunluğu nedeniyle, 300 kişilik salona sığmayan konuklar balkondan ve fuayeye konulan dev ekranlardan toplantıyı izledi.

Optisyenlik eğitimi alan üniversite öğrencilerinin, öğretim görevlilerinin ve sektörün duayenlerinin katıldığı toplantının açış konuşmasını İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gökhan Murat Kalsın yaptı.

DENEYİMLER ÖNEMLİ SERMAYE

Kalsın iş dünyasının elindeki insan kaynağının eğitimli olmasının yanı sıra deneyimli olmasının da çok önemli olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: ”Eğitimli işgücü kadar deneyimli iş gücü bulmak da çok önemli. İşin zorluğunu bilen insanların hikâyeleri en başarılı derstir gençler için. Bu deneyimler birer sermayedir. Bunları çok iyi görmek ve anlamak gerekiyor.”

ETİK KURALLAR ÖNEMLİDİR

Komite Başkanı Orhan Küreli, “Etik değerler, toplumsal yaşamımızda ne kadar önemli ise mesleki hayatımızda da çevremizle olan ilişkilerimizde de o kadar önemli. Mesleki bilgileri, o mesleği yapabilmemiz için öğrenmemiz şart ama bu mesleği yaparken uyacağımız etik kuralların da insani ve mesleki saygınlığımız açısından ayrı bir önemi var” açıklamasını yaptı. Komite Başkanı, 28- Mart 1 Nisan tarihleri arasında Gözlükçülük Tarihine yolculuk isimli Hünkar Kasrında bir sergi düzenleyeceklerini söyleyerek, katılımcıları sergiye davet etti.

BİNLERCE GENCİ OLAN MESLEK

Meclis Üyesi Numan Hocaoğlu da 34 yıldır içinde bulunduğu optisyenlik sektöründe etik değerlerin öneminin arttığına dikkat çekerek,“Optisyenlik meslek yüksek okullarından mezun olmuş ve olacak binlerce​ genci ​olan bir ​meslek gurubu olmamız nedeniyle, etik kuralların ​öğretilmesi ve uygulanıyor olması mesleğimizin geleceği açısından büyük önem arz ediyor” şeklinde konuştu.

ULVİ VE KUTSAL MESLEK

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Disiplin Kurulu üyesi Yüksel Toksoy, İTO’da 8 başkana denk gelen çok uzun bir süre optisyenlik sektörüne meclis üyesi olarak hizmet verdiğini dile getirdi. Toksoy, “sektörün tüm katmanlarının uyum içinde çalışması şart. Optisyenlik mesleği, dünya penceresi dediğimiz göz sağlığı ile ilgili olduğu için ulvi bir kutsallığa sahiptir” dedi.

AKADEMİSYENLER VE ÖĞRENCİLER

Optisyenlik dalında yüksek eğitim veren Meslek yüksek okulları öğrenci ve öğretim görevlilerinin katıldığı toplantı ya ilgi yoğundu. Sektör temsilcileri öğrencilerin sorularını cevapladı. Toplantıya; Fatih üniversitesi, Medipol üniversitesi, Nişantaşı üniversitesi, Işık üniversitesi, Gelişim Üniversitesi, Yeni yüzyıl üniversitesi öğrencileri katıldı.

OPTİSYENLİĞİ DENEYİN BİR DAHA KOPAMAZSINIZ

İşadamı Çetin Emgen, mesleki deneyimlerini anlattığı oturumda “Bu mesleği deneyin, bir daha kopamazsınız. Tabi ki yanlışlar ve eksikler var. Bunları birlikte düzelteceğiz” ifadesini kullandı.

MESLEK ETİĞİ OLMAZSA OLMAZ

İş adamı Serdar Çaldıran, optisyenlik etiği toplantısının sektörde bir ilk olduğuna dikkat çektiği konuşmasında “Türkiye Gözlükçüler Cemiyeti’nin kuruluşunda öylesine güçlü ve sağlam adımlar atıldı ki bu gün o güçlü adımların olumlu etkilerini yaşıyoruz” açıklamasını yaptı. Çaldıran, meslek etiğinin olmazsa olduğuna vurgu yaparak, deneyimlerini anlattı.