tatil-sepeti

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) mart ayına ilişkin petrol piyasası raporu açıklandı. Raporda, küresel petrol talebinin bu yıl, geçen yıla göre günlük bazda yaklaşık 6 milyon varil artacağı belirtiliyor. Talepteki artış tahmini, güçlü ekonomik toparlanma beklentilerinden kaynaklanıyor. Yılın ikinci yarısında petrol talebini olumlu yönde etkilemesi öngörülen ekonomik toparlanmanın ise aşılama çalışmalarının yaygınlaşmasının yanı sıra ekonomik destek paketleri ve salgına yönelik tedbirlerin hafifletilmesiyle desteklenmesi bekleniyor. Akaryakıt tüketiminin, araç kullanımının artışa geçmesi öngörülen yaz döneminin başlamasıyla talepteki toparlanmada ana faktör olacağı tahmin ediliyor.

KISA VADEDEKİ ETKENLER

Piyasalarda, salgındaki gelişmelere ve sürü bağışıklığı hedeflerine ulaşma hızına bağlı olarak yıl boyunca risk seviyesinin yüksek kalacağı öngörülüyor. İş gücü piyasalarındaki gelişmeler, salgının talebe yapısal etkisi, yeni enerji politikaları ve büyük ölçekli parasal ve mali teşvik önlemlerinin etkinliği gibi faktörlerin kısa vadede petrol talebini daha da etkileyeceği tahmin ediliyor. Bu kapsamda, OPEC ham petrolüne talebin, bu yıl geçen yıla göre günlük 4 milyon 900 bin varil artarak yaklaşık 27 milyon 400 bin seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Küresel petrol talebinin ise bu dönemde günlük bazda yaklaşık 6 milyon varil (yüzde 6.58) artarak yaklaşık 96 milyon 500 bin varile ulaşacağı tahmin ediliyor.

EN FAZLA İRAN ARTIRDI

Rapora göre, küresel petrol arzı geçen ay, bir önceki aya kıyasla günlük 1 milyon 220 bin varil artarak, yaklaşık 93 milyon 230 bin varil oldu. OPEC’in günlük ham petrol üretimi de söz konusu dönemde, günlük 200 bin varil artarak yaklaşık 25 milyon 40 bin varil seviyesinde gerçekleşti. Bu artışla, OPEC’in küresel petrol üretimindeki payı mart ayında da yüzde 26.9 oldu. Bu dönemde, OPEC içinde ham petrol üretimi en fazla İran’da artarken, en büyük düşüş Suudi Arabistan’da görüldü. Günlük üretim geçen ay bir önceki aya göre İran’da 137 bin varil artış gösterdi, Suudi Arabistan’da 33 bin varil geriledi. OPEC dışı ülkelerde günlük petrol üretimi ise aynı dönemde 1 milyon 20 bin varil artarak 68 milyon 190 bin varil seviyesine yükseldi. Dünya genelinde sondaj kulesi sayısı, martta bir önceki aya göre 42 adet azalarak bin 339 oldu. Bu kulelerden 355’i OPEC üyesi ülkelerde bulunuyor.

19 Nisan 2021 Pazartesi

Etiketler : Gündem