tatil-sepeti
tatil-sepeti

OPEC+ ülkelerinden kısıntıya devam

Giriş: 29.09.2020 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: ŞEREF KILIÇLI

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve Rusya öncülüğündeki bazı petrol üreticisi ülkelerden oluşan OPEC+ üyeleri; üretim kısıntısı anlaşmasına uyumu, talep trendlerini ve ekonomik toparlanma görünümünü konuşmak için geçtiğimiz hafta online toplantı yaptı. OPEC+ Ortak Bakanlar İzleme Komitesi toplantısından sonra yapılan açıklamaya göre, üyelerden üretimin yılsonuna kadar günlük 7.7 milyon varil azaltılması politikasında değişiklik yapılması konusunda bir teklif gelmedi.

STOKLAR DÜŞTÜ

Toplantıda üretim kısıntısı kotalarına uymamış olan Irak, Nijerya ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile fazla üretimlerinin telafi edilme süresinin aralık sonuna kadar uzatılması konusunda uzlaşıldığı da ifade edildi. Covid-19 salgınının artmasının ekonomik toparlanmaya ve petrol talebine yönelik endişelere neden olduğu vurgulanan toplantıda, bununla birlikte ekonomik toparlanma emarelerinin görüldüğü ve ilk göstergelerin petrol stoklarının düştüğünü gösterdiği kaydedildi. Bir sonraki OPEC+ toplantısı, 19 Ekim 2020 tarihinde yapılacak.

2021 YILI UMUDU

Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak, OPEC+ grubundaki son toplantı hakkında açıklamalarda bulundu. Novak, toplantıda, OPEC+ anlaşmasına bağlılıklarını dile getirdiklerini bildirdi. Küresel düzeyde ticari petrol stoklarının ağustos ayında 45 milyon varil düştüğünü belirten Novak, mevcut durumda küresel petrol tüketiminin de günde ortalama 93 milyon varil düzeyinde olduğunu söyledi. Mevcut petrol fiyatlarının genel olarak piyasaların durumunu yansıttığını, günlük ortalama petrol üretiminin, genel talebin 1.5–2 milyon varil altında olduğunu vurgulayan Novak, küresel petrol talebinin gelecek yılın ikinci çeyreğinde tam anlamıyla toparlanmasını beklediklerini de sözlerine ekledi. Salgın öncesinde küresel petrol tüketimi günlük 100 milyon varil düzeyindeydi.

İLK REVİZYON HAZİRANDA YAPILDI

OPEC+ üyelerinin petrol üretim kısıntısı anlaşması, Suudi Arabistan ile Rusya’nın mart ayındaki ham petrol üretimini artırma ve satış fiyatını düşürme restleşmesinin ardından yaşanan büyük dalgalanma sonucunda yapıldı. Üretimi artırma restleşmesi, nisan ayındaki toplantıda, OPEC ve OPEC dışı petrol üretici ülkelerden oluşan 23 ülkenin yer aldığı OPEC+ grubunun iki yıllık anlaşma yapması ile çözüldü. Anlaşma; OPEC+ ülkelerinin, mayıs ve haziran aylarında petrol üretimlerini günde 9.7 milyon varil, yılın ikinci yarısında 7.7 milyon varil ve 2021 yılından 2022’nin nisan ayının sonuna kadar 5.8 milyon varil oranında azaltmalarını öngörüyordu. İlk revizyon ise haziran ayında yapıldı ve 9.7 milyon varil üretim kısıntısı temmuz için bir ay daha uzatıldı.