Covid-19 salgınına yönelik aşılama çalışmalarının ilerlemesiyle hızla toparlanma sürecine giden ülke ekonomileri, küresel petrol talebini de artırdı. Petrol arzının artan talep karşısında yetersiz kalmasıyla petrol fiyatları son yılların en yüksek seviyelerini görürken, birçok ülkede akaryakıt fiyatlarının da yükselmesine neden oldu. Covid-19 salgını kaynaklı arz darboğazları nedeniyle pek çok ürünün tedarikinde yaşanan sıkıntıyla birlikte yüksek seyreden enerji fiyatları, ABD gibi gelişmiş ülkelerde dahi enflasyonun tarihi seviyelere çıkmasına neden oluyor.
BIDEN ÇAĞRI YAPTI
Petroldeki fiyat artışlarının ABD ekonomisini olumsuz etkilemesiyle ABD Başkan Joe Biden, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ile OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubuna üretimi artırma çağrıları yaptı. OPEC+ grubunun çağrılarını cevapsız bırakması üzerine, Biden yönetimi bu sefer de stratejik petrol rezervlerinden satış planını gündeme getirdi. Ancak ABD’nin tek başına piyasaya süreceği petrolün artan fiyatları frenlemeye yetmeyeceğinin farkında olan Biden yönetimi, son olarak büyük petrol tüketicisi ülkelere, her ülkenin kendi stratejik petrol rezervlerinden koordineli satış önerisinde bulundu. ABD’nin bu talebi Çin, Hindistan, Japonya, Güney Kore ve İngiltere tarafından karşılık buldu. Ancak söz konusu ülkelerin sağlayacağı katkının süre ve miktarına ilişkin belirsizlikler devam ediyor.
İLK ADIM ABD’DEN
Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre, ABD Enerji Bakanlığı 32 milyon varili kademeli olmak üzere stratejik petrol rezervinden toplam 50 milyon varillik ham petrolü piyasaya sunacak. Bakanlık, 32 milyon varili önümüzdeki süreçte tekrar rezervlere ekleyerek, bu miktarın stoklara döndürülmesini sağlayacak. Bakanlık daha önce Kongre tarafından onaylanan ve gelecek birkaç ay içerisinde piyasaya sürülecek 18 milyon varilin satışını ise hızlandıracak. ABD Enerji Enformasyon İdaresi verilerine göre, yaklaşık 714 milyon varille dünyanın en büyük stratejik petrol rezervi kapasitesine sahip ülkenin mevcut rezerv miktarı, 12 Kasım itibarıyla yaklaşık 606.1 milyon varil seviyesinde bulunuyor.
ÇİN DE DESTEKLİYOR
Yüksek petrol fiyatlarının ülke ekonomisi üzerindeki etkisi konusunda ABD ile benzer endişeleri paylaşan dünyanın ikinci büyük ekonomisi ve petrol tüketicisi Çin de ABD’nin ortak rezerv satışı hamlesine dahil oldu. Dünyanın üçüncü en büyük ekonomisi Japonya da ABD’nin ortak rezerv satışı planına dahil olmaya karar verdi. Japonya Milli Petrol, Gaz ve Metal Kurumu’na göre, ülkenin petrol rezervi eylül sonu itibarıyla 145 günlük tüketimi karşılayabilecek seviyede ve bu miktar Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) minimum 90 günlük rezerv bulundurma şartını fazlasıyla karşılıyor.
Yaklaşık 26.5 milyon varil petrol rezervine sahip Hindistan, ABD’nin bu çağrısına stratejik petrol rezervlerinden 5 milyon varil ham petrolü piyasaya sunarak karşılık verecek. Hindistan Petrol Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, söz konusu rezerv satışı diğer ülkelerle eş zamanlı ve istişare içinde gerçekleştirilecek.
İNGİLTERE’DEN MÜTEVAZI KATKI
İngiltere, stratejik petrol rezervlerinden 1.5 milyon varil petrolü kullanıma sunarak mütevazı bir katkı sağlayacak. İngiltere hükümet sözcüsünün yaptığı açıklamaya göre, piyasaya sürülecek rezerv satışı gelecek haftalarda satın almak isteyen petrol şirketlerine sağlanacak. ABD’nin ortak rezerv satışı hamlesine katılım sağlayacağını resmi olarak duyuran Güney Kore ise rezerv miktarı ve süresine ilişkin detayları, ABD ve diğer ülkelerle istişareler sonrasında kararlaştıracak. Kore Milli Petrol Şirketi’ne göre, ülke ağustos ayı itibarıyla ham petrol ithalatı yapmadan 106 günlük tüketimini karşılayabilecek yaklaşık 97 milyon varillik petrol rezervine sahip.
ABD DAHA ÖNCE 19 KEZ UYGULAMIŞTI
ABD, OPEC ülkelerinin uyguladığı petrol ambargosu sonrası 1973’te kurulan stratejik petrol rezervlerinden bugüne kadar tedarik zincirinde yaşanan çeşitli aksaklıklar nedeniyle toplam 19 kez satış yaptı. Bunların arasında George H. W. Bush döneminde 1991’de Körfez krizi nedeniyle piyasaya sunulan yaklaşık 33 milyon varil ile 2011’de Başkan Barack Obama yönetimi tarafından Libya savaşı sırasında kullanılan yaklaşık 30 milyon varil ham petrol satışı öne çıkıyor.