Pandemi döneminde İstanbul Ticaret Odası’ndan online verilen faaliyet belgesi sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 46.5 arttı. Firmalar, 326 bin 20 dış ticaret belgesi, 105 bin 888 faaliyet belgesi, 1.871 iş makinası tescili ve 768 kapasite raporu için İTO’ya müracaat etti. İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, “İlk rakamlar, eğer rehavete kapılmazsak, pandemi sonrası en iyi çıkışı yapacak gücü topladığımızı gösteriyor” dedi.
İstanbullu şirketler ‘ticari belge’ başvurularına Covid-19 molası vermedi. İstanbul Ticaret Odası (İTO) üyesi firmalar, Türkiye’de ilk koronavirüs (Covid-19) vakasının görüldüğü 11 Mart’tan 21 Mayıs’a kadar A.TR dolaşım belgesi ve menşe şahadetnamesi dahil 326 bin 20 dış ticaret belgesi, 105 bin 888 faaliyet belgesi, 21 bin 726 ticaret sicil gazetesi sureti ve 1.871 iş makinası tescili için İTO’ya müracaat etti.
1.5 MİLYON ZİYARETÇİ
Türkiye’de ilk Covid-19 vakasının görülmesinin ardından İTO’nun üyelerine yaptığı ‘online mesafede’ kalma çağrısı da önemli bir karşılık buldu. Hükümetin iş dünyasına yönelik tedbirlerinin de anlık olarak duyurulduğu ito.org.tr’yi pandemi sürecinde
1 milyon 523 bin 577 kişi ziyaret etti. 416 bin işletmenin üye olduğu İTO’nun Çağrı Merkezi’ne ise 129 bin 40 arama geldi.
Firmaların, 11 Mart-21 Mayıs tarihlerinde internet üzerinden aldığı faaliyet belgesi sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 46.5 arttı. Online ticaret sicil gazetesi sureti başvurusundaki artış ise yüzde 52.8 oldu.
548 YABANCI ŞİRKET
Üretim yapan işletmelerin söz konusu dönemde talep ettiği kapasite raporu sayısı 768 olurken, aynı dönemde 4 bin 917 yeni şirketin kuruluşu yapıldı. Yabancı ortaklı kurulan 548 yeni şirket ise 354 milyon lira sermaye taahhüt etti.
GLOBAL SATIN ALMALARA HAZIR OLALIM
Koronavirüsün zayıf bıraktığı küresel marka ve şirketleri Türk sermayesinin satın alması için ortamın müsait hale geldiğini belirten İTO Başkanı Şekib Avdagiç, “Değer katabilecek tüm global satın almalara açık olmak lazım” dedi.
Covıd-19’un global marka ve şirket satın almaları için yeni, büyük bir dalga oluşturduğuna dikkat çeken İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, “Koronavirüs pandemisi dünya ticaretinde ‘pause (durdur)’ tuşuna bastıktan sonra şimdi şirket ve marka satın almaları ile birleşmelerin ‘play (oynat)’ tuşuna basacak gibi görünüyor. Sebebi ister nakde dönmek için olsun, ister şirkete yeni bir yön vermek olsun, dünya genelinde marka el değiştirmeleri yaşanacak. Petro-dolar zenginleri, akbaba fonları ve özellikle Çinli şirketler, Avrupa’da şirket bakıyor. Hava yollarından otellere kadar birçok seçenek masada olabilir. Özellikle moda, lüks sektöründe birçok markanın el değiştireceği haberleri geliyor” dedi.
ALIŞVERİŞİ HIZLANDIRACAK
Avdagiç, Türk sermayesinin de bu yarışta şüphesiz olması gerektiğini vurgulayarak, “Covid-19 küresel değerli marka alışverişini hızlandıracak gibi görünüyor. Türkiye, Covid sürecinde küresel değerli marka ve şirket satın almada hızlı balık olmalı” dedi.
MARKALARIMIZ KORUNMALI
Uygun fonlarla doğru bir hedef belirlenip harekete geçilebileceğine işaret eden Avdagiç, şöyle konuştu: “Covid-19’un zayıf bıraktığı küresel marka ve şirketleri Türk sermayesinin satın alması için ortam müsait hale geliyor. Önümüzdeki aylarda birçok fırsat doğması bekleniyor. Değer katabilecek tüm global satın almalara açık olmak lazım. Satın almalar konusunda cesur ve sabırlı olmamız lazım. Ama şu kesin ki, global satın almalarda ‘daha yüksek seçenek ve daha düşük fiyat’ imkanları doğacaktır.” Avdagiç, hem dünyada uygun şartlarla satın alabilecek şirketlerin takip edilmesi hem de Türk markalarının, ucuz bedellerle el değiştirmekten korunması gerektiğini vurguladı.
EN İYİ ÇIKIŞI YAPACAK GÜCÜ TOPLADIK
İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, Türk iş dünyasının pandemi korkusuna teslim olmadığını ve onunla mücadele etmeyi tercih ettiğini belirterek, “İlk rakamlar, eğer rehavete kapılmazsak, pandemi sonrası en iyi çıkışı yapacak gücü topladığımızı gösteriyor” dedi.
Koronavirüsün faaliyetleri ciddi manada kısıtlayıcı bir etkisi olduğunu söyleyen Avdagiç, “Buna rağmen, İTO olarak üyelerimize sunduğumuz belgelendirme hizmetlerinin pandemide de yoğun çalıştığını söyleyebiliriz. Firmaların belgelendirme müracaatlarındaki yoğunluk, işletmelerin Covid-19 esnasında da birtakım öncü faaliyet içinde olduklarını gösteriyor” diye konuştu.
Avdagiç, faaliyetlerin devam etmesinde, hükümetin ve İTO’nun, üretimin çarklarının tamamen durmaması yönündeki tercih ve çağrısının etkili olduğunu vurguladı.
Firmaların 11 Mart-21 Mayıs tarihleri arasında internet üzerinden aldığı faaliyet belgesi sayısının, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 46.5 arttığını bildiren Avdagiç, “İTO’nun Covid-19 öncesi online hizmetleri geliştirmek için yaptığı yatırımın bereketini, üyeler birçok hizmeti internet üzerinden kolay ve hızlı bir şekilde alarak görmüş oldu” dedi.