tatil-sepeti

Vakıflar Genel Müdürlüğü, 2002 yılından bu yana 5 binden fazla eseri restore etti. İstanbul’da ise 42 binden fazla tescilli yapı var. Restorasyon ve izolasyon sektörü temsilcileri, öncelikle metruk ve depreme dayanıksız tescilli yapıların acilen korun-maya alınması gerektiğini söylüyor.


 


 

HABER: MESUDE DEMİRHAN

 

Türkiye’de atıl durumda olan ve birçok sebepten dolayı hizmete açılamamış çok sayıda tarihi eser bulunuyor. Bu eserlerin durumu, İstanbul Ticaret Odası Restorasyon ve İzolasyon Meslek Komitesi Çalışma Toplantısı’nda değerlendirildi. Toplantı, İTO Yönetim Kurulu Üyesi Murat Hazıroğlu’nun başkanlığında Meclis ve Komite Üyeleri ile sektör temsilcilerinin katılımıyla Cemile Sultan Koru Tesisleri’nde gerçekleştirildi. Fatih Belediyesi Başkan Yardımcısı Mehmet Özçelik’in de katıldığı toplantıda, sektörde yetişmiş insan kaynağı sorunu ve restorasyon çalışmalarındaki zorluklara dikkat çekildi. 

 

YAŞAYAN MEKÂNLAR OLSUN 

 

Toplantının açılışında konuşan Murat Hazıroğlu, restorasyonun kültürel mirasın korunması ve sürdürülmesi için yapılan bir koruma çalışması olduğunu hatırlatarak, bu yönüyle kentin fiziksel, çevresel, ekonomik ve sosyal sürdürülebilirliğinin de en önemli parametrelerinden biri olduğunu söyledi. Türkiye’de son 20 yılda tarihi eserlere yönelik çok büyük bir restorasyon çalışması olduğunu aktaran Hazıroğlu, şu bilgileri verdi: “Vakıflar Genel Müdürlüğü, 2002 yılından bu yana 5 binden fazla eseri restore etti. İstanbul’da 42 binden fazla tescilli yapı var. Daha fazla sayıda yapıyı bugünün yaşayan değerleri haline getirmek için çalışmaya devam etmeliyiz. Bunu başarmak için çok sayıda uzmanlaşmış insan kaynağına ve eğitim alt yapısının geliştirilmesine ihtiyaç var. Kültürel birikimin devamı için korunmuş mekânların yaşayan mekanlar olmasını isteriz. Özellikle risk altında olan hali hazırda metruk, atıl halde ve depreme dayanıksız olan tescilli yapıların korunması için gerekli yasal ve acil düzenlemeler yapılmalı. Bunun için kamu, özel sektör ve STK’ların çözüm odaklı şekilde ortak çatı altında bir araya gelmesi çok önemli bir adım olacak.” 

 

REHBER NİTELİĞİNDE 

 

İTO Restorasyon ve İzolasyon Meslek Komitesi Başkanı Ahmet Gediz Tatar da birçok tarihi eserin, maddi imkansızlıktan veya bürokratik engellerden dolayı atıl olduğunu belirterek, “İTO olarak farklı alternatiflerle yap-işlet-devret modeli ve sponsorluk sistemiyle tarihi eserlerimizi, kültür varlıklarımızı canlandırmayı hedefliyoruz. Bu proje kapsamında ileride bir kitapçık hazırlamayı düşünüyoruz. Bu kitapçıkta; kanunlar, müfredat ve tüm tarihi eserleri kriterlerine göre yerleştireceğiz. Restorasyonu; sponsor olmak ya da yap-işlet-devret mantığında destek olmak isteyen özel şirketlere, derneklere, sivil toplum kuruluşlarına verip, diledikleri eseri seçmelerini sağlayacağız. Ayrıca, kitapçığın rehber niteliğinde de olmasını hedefliyoruz” dedi.  

 

KÜLTÜREL VARLIKLAR DERS OLARAK OKUTULSUN 

 

Sektör mensupları, kültürel mirasın doğru olarak tanıtılması konusunda destek bekliyor. Taşınmaz kültürel varlıkların envanterinin çıkarılmasını isteyen sektör temsilcileri, şu önerilerde bulundu: “Çoklu mülkiyet en büyük problemlerden biri. Kültürel varlıklar ders olarak okutulsun. Okullarda bu konularla ilgili eğitim ve kültürel bilinç verilsin. Organize hareket ederek, çözüm yolu bulabiliriz. Genel olarak bölge bölge bina taramaları yapılmalı ve belediyelerin sistemine eklenmeli. Restorasyon çalışmaları için taş bulamıyoruz. Yetişmiş insan kaynağına ihtiyacımız var.”

18 Aralık 2023 Pazartesi