Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: CEYHUN KUBURLU
Avrupa futbol otoritesi UEFA’nın Finansal Fair-Play kuralları çerçevesinde hareket etmek zorunda olan Süper Lig takımları, gelecek sezon için hazırlıklara başladı. 130 milyon Euro’luk transfer pazarında oyuncu transfer edebilmek için satmak zorunda olan kulüpler, B planı olarak da kiralama formülü üzerinde çalışıyor. Ancak burada da rakamların yükselmesi nedeniyle kulüpler önce oyuncu satmak zorunda. Bunun için de Çin, Katar, Japonya ve Dubai gibi ülkelerin kapısını çalan Süper Lig takımları, buradan gelecek kaynak ile oyuncu transferi gerçekleştirecek.
60 MİLYONA GERİLEDİ
Geçtiğimiz sezonda 130 milyon Euro’luk transfer pazarına ulaşan Süper Lig takımları, son iki sezondur harcamaları kıstı.
2007-2015 yılları arasında hızla yükselen harcamalar geçen sezon 60 milyon Euro’ya geriledi. Gelir ise 70 milyon Euro oldu. Geçtiğimiz yıllarda yurt dışındaki takımlara yüksek bonservis ücretleri ödenirken, bu sezon para Türk kulüplerinde kaldı. Bunda da UEFA’nın transfer harcamaları ve futbolcu ödemeleri yüzünden birçok Türk kulübünü Avrupa Kupaları’ndan men etmesi etkili oldu. Kulüpler, UEFA’nın yeni finans kurallarına uyum sağlamak için bu sezon transfer harcamalarını kıstı. Yeni sezon öncesi transfer yapabilmenin tek şartı ise oyuncu satmak. Bu konuda son yıllarda başarılı bir politika izleyen Beşiktaş öne çıkarken, Gençlerbirliği de bu konuda en rahat takımlardan biri. Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor ise yıldız oyuncular alabilmek için kadrolarındaki yıldızları satmak zorunda. Kulüplerin elindeki oyuncu değeri 820 milyon Euro’yu buluyor. Bu takımlardan dördü 400 milyon Euro’luk oyuncuyu elinde bulunduruyor. Son yıllarda Çin ve Katar takımlarına yapılan oyuncu satışları ise önemli ölçüde arttı. Yerli ve yabancı yıldızları bu kulüplere satan takımlar elde edilen gelirle de önemli isimleri takımlarına kazandırıyor.
BEDAVA YILDIZLAR
Takımların transfer sezonu öncesi bir umudu daha var. O da bonservisi elindeki bedava yıldızlar. Ancak buradaki tek sorun, istenilen yüksek imza ücretleri. Kulüpler bu ücretleri ödemek yerine bonservis parası verip oyuncu transfer edebiliyor. Örneğin, bonservisi elinde olan bir oyuncu 2.5 milyon Euro imza parası talep ediyor. Bu paraya menejer ücretleri de eklenince rakam 4 milyon Euro’ya kadar çıkabiliyor. Böyle olunca takımlar bonservis parası ya da kiralama bedeli ödeyerek oyuncuları kadrosuna katmayı tercih ediyor.
KULÜPLERİN TRANSFER POLİTİKASI NASIL DEĞİŞTİ?
20 Nisan 2017 Perşembe
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı