tatil-sepeti

* Dünyada benzeri olmayan bir formatta hazırlanan Festival of Motoring İstanbul adlı dev organizasyon 2019’da F1 yarış takvimine girmeyi hedefleyen İstanbul’un gücünü de gösterecek.

* Intercity İstanbul Park’ı işleten Vural Ak, fikir babası olduğu Eylül 2018’de gerçekleştirilecek otomobil festivalini ve geleceğe ilişkin projelerini İstanbul Ticaret’e anlattı.

HABER: ADEM ORHUN-DOĞAN ERDOĞAN

Motor sporlarında yepyeni bir festival formatı, gelecek yıl eylül ayında dünyada ilk kez İstanbul’da hayata geçirilecek. İş adamı Vural Ak’ın fikir babası olduğu organizasyon için Türk, Alman ve İngiliz şirketleri ortaklık yapacak. Frankfurt Motor Show’u da düzenleyen Alman fuarcılık şirketi Messe Frankfurt ve Vural Ak’ın sahibi olduğu Intercity şirketi ile Festival of Speed’i düzenleyen İngiliz Goodwood bir araya geldi. İstanbul’dan sonra hedef Rusya ve İtalya’da da aynı organizasyonu yapmak.

Festival of Motoring ya da Türkçe ifadesiyle Motor (otomobil ve motosiklet) Sporları Festivali, yarışan araçları ve seyirci etkileşimiyle benzersiz bir deneyim sunacak. Organizasyon hakkında bilgi almak için İntercity İstanbul Park Yönetim Kurulu Başkanı Vural Ak ile görüştük. Vural Ak, “Festival of Motoring dünyada ilk kez gerçekleştirilecek bir konsept. Zira ‘motoring’ çok geniş anlamlı bir kelime. Yani bu festivalin içinde her şey olacak. Dolayısıyla İstanbul’un çok büyük bir bayramı daha olacak” dedi. Vural Ak, sorularımızı şu şekilde cevapladı:

KLASİK OTOMOBİL FUARLARI DÜNYADA KAN KAYBEDİYOR

Otomobil festivali fikri nasıl doğdu?

Yıllardır gönlümüzde olan bir isteği, fikir ve proje haline getirdik. Geçen yıldan bu yana projenin üzerinde çalışıyorduk. Bu tür fuar ve gösteriler konusunda yüzlerce yıllık tecrübesi olan Messe Frankurt ile ortak proje geliştirdik. İngiltere’nin otomobil kültürünün önde gelen oyuncusu Goodwood’u da yanımıza aldık. Biz de Türkiye’nin en büyük bağımsız otomobil firmasıyız. Böylece dev bir organizasyon yapacağız. Bir milyon kişinin katılacağı çok geniş kapsamlı bir festival olacak bu.

İnternet ve sosyal medya her şeyi değiştirdi. İnsanlar interaktif olmak istiyor. Dünyada klasik otomobil fuarları kan kaybediyor. Otomobil markaları, hem klasik araçlar hem yeni teknolojiler, pilotlar, yarış meraklıları, profesyoneller ve amatörlerin her aradığını bulacağı, geniş zamana ve sahaya yayılmış bir organizasyon olacak. Hem markalar yeniden piste çıkacak hem Türkiye güzel bir çalışmayla tekrar ekranlara. Bunun için gerekli fiziki imkanlara da sahibiz. Intercity İstanbul Park 2.2 milyon metrekarelik alanıyla, çok sayıda piste, sergi ve seyir alanına sahip. Hemen yakınımızda da Sabiha Gökçen Havalimanı bulunuyor.

FOTOĞRAFLARINI DAHİ ZOR BULACAĞINIZ ARAÇLAR GELECEK

Festivalde neler var, farkı ne olacak?

Festival of Motoring’de otomobil ve motosiklet birlikte olacak. Diğer ülkelerde bu fuarlar ayrıydı, biz çok geniş bir alanda bunu birleştiriyoruz. Fuarın yanı sıra yarışlar da olacak. Pist boş kalmayacak. Ferrari, Porsche, Lamborghini markalarının üst modellerini 10 gün boyunca pistlerimizde göreceksiniz. Ayrıca drag araçları da olacak. Bunların yanı sıra test parkuru da sunacağız.
Klasik, antika, eski kıymetli yarış araçlarının yanı sıra eski kahraman pilotları da getirmeyi planlıyoruz. İngiliz Goodwood burada çok yardımcı olacak. Fotoğraflarını dahi zor bulacağınız araçları burada görebileceksiniz. 30-40 milyon dolarlık araçlar bizim pistimizde gazlayacak. Katılanların faydalanamadığı, boşuna masraf yaptığı bir organizasyon olmayacak bu.

Festivale gelenlere birçok aracı pistte deneme, bazı çok özel araçlarda da yan koltukta test sürüşü tecrübesi yaşama imkanı sunacağız. Bunun motosiklet versiyonu da olacak. Ayrıca festivalde yer alan araçların birçoğunu yeni veya ikinci el olarak satın alma imkanı da olacak. Bu şekilde festival gerçek ticarete de dönüşecek.

DÜNYADA TANITIMINI YAPACAĞIZ

Bu kadar büyük bir etkinliği nasıl duyuracaksınız?

Sadece festival için çalışmıyoruz tabi. Fuar ve yarışların yanı sıra konserler, gösteriler ve konferanslar da olacak. Yurtdışında da pazarlama ve tanıtım çalışmaları yapacağız. Bunun için turizm şirketleriyle de çalışıyoruz. Burada çok büyük bir avantajımız da var, Sabiha Gökçen Havalimanı buraya birkaç dakika mesafede.

SERGİLENECEK ARAÇ 20 MİLYAR DOLARI GEÇER

Bu festivali dünyadaki benzerleriyle kıyaslayabilir misiniz?

Goodwood Festival of Speed’de çok dar bir alanda 11 milyar dolarlık araç vardı. İstanbul’da ise kat kat geniş bir sahada çok daha fazla sosyal imkan ve 20 milyar doların üzerinde araç olacak. Ayrıca en az bir milyon ziyaretçi ile meraklıları ve hedef kitleyi markalarla, araçlarla, pistle buluşturacağız. 10 gün içine denk gelen iki hafta sonunda iki ayrı büyük yarış olacak. Festivali burada başarıyla tamamladıktan sonra bunu 2019’da Rusya ve İtalya’da da gerçekleştirmek istiyoruz.

YERLİ OTOMOBİLDEN BİNLERCE ALIRIZ

Türkiye çapında araç kiralama hizmeti veren ve filosunda 50 bin araç bulunan İntercity İstanbul Park Yönetim Kurulu Başkanı Vural Ak, yerli otomobil sorumuzu şöyle cevapladı: “Çok gecikmiş bir proje. Yakından ilgileniyoruz. En büyük alıcısı da biz oluruz. Filomuzda 50 bin araç var. Zaten her yıl 15-20 bin araç alıyoruz. Yakın gelecekte filodaki araç sayımız 100 bin araca çıkacaktır. O zaman yılda 40 bin aracı değiştirmemiz gerekecek. Bu zor bir hedef değil. Türkiye’nin ekonomisi buna müsait. İnsanlar araç kiralamak istiyor. Türkiye’nin yerli otomobilinde de tercih elektrikli araç olur. Bunun için açıklanan konsorsiyum üyeleri de gerekli tecrübeye sahip, bunu başaracaklarına inanıyorum. Onların yapacağı ilk araçlardan binlercesini almayı düşünüyorum.”

OTOMOBİL MÜZESİ HERKESE AÇIK

İstanbul Park’ta yarış alanlarının yanı sıra çok özel bir müze de bulunuyor. İntercity Otomobil Müzesi’nde milyon dolarlık spor otomobillerin yanı sıra, klasikler ve antika traktörler de yer alıyor. Traktörlerin hepsi Anadolu’da gözden çıkarılmış ve çürümeye terk edilmiş vaziyetteyken alınmış ve tamir edilerek yürür halde müzeye konulmuş. Antika denilebilecek yaştaki araçlar da aynı şekilde yürür vaziyette. Zaman zaman bu otomobillerle yola çıktığını belirten Vural Ak, “Vatandaşların ilgisi sebebiyle trafik tıkanıyor” dedi.

EN BÜYÜK OTO PAZARI

Intercity İstanbul Park’taki otopark alanlarının bir bölümü Türkiye’nin en büyük oto pazarına dönüştürüldü. İstanbul Park Oto Pazarı (İPOP), şehrin içinde, Türkiye’nin dört bir yanına hizmet veren kayıtlı merkez haline geldi. Türkiye’de yılda 5 milyon ikinci el araç satıldığını belirten Ak, çoğu zaman kurallarda mağduriyet yaşandığını hatırlatarak, “İPOP’ta hem temiz araç satışı yapılıyor hem de kayıtlı piyasa oluşturuluyor. Müşteriler hazırda yaklaşık 6 bin araç alternatifi bulabiliyor” diye konuştu.

50 BİN KİŞİYE İLERİ SÜRÜŞ EĞİTİMİ

İstanbul Park’ta, hem vatandaşlar hem şirketler için sürüş eğitimi veriliyor. Vural Ak, bu konuda şu bilgileri verdi: “Trafik kazalarını önlemenin birinci yolu eğitimden geçiyor.
1-2 ton ağırlığında hareketli bir araç doğru kullanılmadığında çok tehlikeli bir şeye dönüşebiliyor. İşte bu konudaki ihtiyaca yönelik olarak sürüş akademisi açtık. Dört yılda 50 binden fazla kişiye sürüş eğitimi verdik. Daha önemlisi her geçen yıl eğitimin içeriği gelişiyor.” Ak, trafik kazalarını önlemede devlete de büyük görev düştüğünü belirterek, “Trafik kurallarını ihlal edenlerin çok ağır cezalara maruz kalması lazım. Trafik kuralları evrenseldir. Avrupa’da, Japonya’da devlet denetimi ve müeyyideler nasılsa biz de aynısını yapmalıyız” dedi.

TÜRK PİLOT YETİŞİYOR

İstanbul Park’ta marka ve model bazlı yarış organizasyonları yaptıklarını belirten Vural Ak, şunları söyledi: “Burada yılın 300 günü aktivite var. Clio, Megane ve Caterham kupalarını düzenliyoruz. Her kupada 25 araç yarışıyor. Toplam 75 araç ve 150 yarışçı piste çıkıyor. 7 hafta sonu gerçekleştirilen etkinlikte 14 yarış oluyor. Yarışçıların tamamı Türk. Her yıl içlerinden çok yetenekli arkadaşlar çıkıyor. İşte yeteneklilere destek konusunda farkımızı somut olarak burada gösteriyoruz. Bu yetenekli yarışçıların sezonluk masraflarının üçte ikisini biz karşılıyoruz. Yarışçılar bir sezon için sadece 10 bin lira ödüyorlar.”

F1 YARIŞLARI İSTANBUL’A 2019’DA GERİ DÖNEBİLİR

F1 yarışları İstanbul’a yeniden gelecek mi, gelişmeler neler?

Formula 1 İstanbul’a dönecek. Formula 1’in yeni patronu ile görüştük. Sayın Cumhurbaşkanımız nisan ayında Formula 1 CEO’su Chase Carey’i kabul etti. O görüşmede Formula 1’in Türkiye’ye dönmesi konusunda anlaştık. Bu görüşmeden kendisi de çok memnun kaldı. Bununla birlikte, şirketi ve organizasyonu yeni üstlendiği için biraz süre istedi. Şu sıra yarış yapılan 20 ülkedeki kontratları yenileniyor. Bunun için görüşmeleri tamamlamaya çalıştığını belirtti.

Yarış takvimi nasıl ayarlanıyor?

Formula 1’de senede 20 yarış yapılıyor. Her bir yarış süreci iki hafta sürüyor. Pilotların yılda 40 haftası yarışlarda geçiyor. Daha önce bunu 24 yarışa çıkarmak istediklerinde pilotlar, ailelerine bile vakit ayıramadıkları gerekçesiyle itiraz etmişti. Formula 1’in yeni patronu bu yıl 21 yarışı zorluyor. Sonraki yıl 24 yarış planlıyor.
Biz yarış sayısının artırılmasını ve İstanbul’un takvime girmesini istiyoruz. Ancak bunun için ‘slot’ olması lazım. Belki 2019’da girebiliriz. Formula 1’i Türkiye’ye getirmek için yurt dışındaki görüşmelerimize devam ediyoruz. Devletimizin desteğiyle birlikte bu işin arkasındayız.

PROJECT ONE’I FESTİVALE YETİŞTİRMEK İSTİYORUZ

Boğaziçi Üniversitesi’nde okurken araç kiralama firmalarında çalışmaya başlayan Vural Ak, süper otomobillere ilgisiyle de tanınıyor. Ak’ın garajına yakında çok özel bir araç eklenecek. Eylül ayında Frankfurt’ta tanıtılan Mercedes-AMG Project One Türkiye’ye gelecek. Mercedes’in F1’de kullandığı motora sahip dünyadaki ilk otomobilin ilk müşterilerinden biri Ak olacak. Ak, “Project One siparişimizin festivale yetişmesi için çalışıyoruz. Segmentler üstü çok özel ve çok güçlü bir otomobil. İnşallah dünyada ilk gazladığı yer de burası olacak” dedi.

GENÇLERİ SOKAKTA ARAÇ GAZLAMAKTAN KURTARMALIYIZ

İstanbul Park’taki pistler, resmi bir takvim dahilinde organize edilen yarışların yanı sıra, hız tutkunları için de açık. Vural Ak, “Gençleri sokakta araç gazlamaktan kurtarmalıyız. Resmi rakamlara göre her yıl 15 bin insanımız trafik kazalarında hayatını kaybediyor. Yarışmak isteyenler bu arzularını trafiğe kapalı alanlarda gerçekleştirmeli. İstanbul Park’ta bu imkan da var” dedi. Gençlere güzel bir motor sporları deneyimi yaşatmak ve içlerindeki yeteneklileri keşfetmek için çalıştıklarını belirten Ak, “Motor sporları pahalı bir etkinlik. Türkiye’de motorlu araç satışları artarken motor sporlarına destek o oranda artmıyor. Yetenekli gençler de gerekli desteği bulamıyor. Bakın, hâlâ tarihe mal olmuş isimleri hatırlıyoruz. Para olmayınca yetenekler ortaya çıkmıyor. Diğer yandan buradaki eğitimler ve pistte yarış imkanı sayesinde gençler otomotiv sporlarına disiplinli bir spor olarak bakar hale geliyor. Dünyanın her yerinde yarışabilme disiplinine sahipler artık. Bu şekilde ahlaklı ve disiplinli gençler yetişmesine de katkımız oluyor” diye konuştu.

04 Aralık 2017 Pazartesi

Etiketler : Röportaj