tatil-sepeti

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) kasım ayına ilişkin Petrol Piyasası Raporu’na göre, Covid-19 vakalarındaki artışın, başta hava ulaşımı ve jet yakıtı talebi olmak üzere küresel petrol talebini yavaşlatması bekleniyor.

Söz konusu yavaşlama nedeniyle ajans, küresel petrol talebindeki artış öngörüsünü, bu yıl ve gelecek yıl için bir önceki rapora göre 100 bin varil düşürdü. Böylece, küresel petrol talebinin bu yıl geçen yıla göre günlük 5 milyon 367 bin varil artışla yaklaşık 96 milyon 193 bin varil olması bekleniyor. Talebin, gelecek yıl ise günlük 3 milyon 341 bin varil artışla 99 milyon 534 bin varile ulaşarak, salgın öncesi seviyelerine dönmesi öngörülüyor.

KÜRESEL PETROL TALEBİ

Rapora göre, salgının ortaya çıktığı 2020’de günlük 90 milyon 826 bin varile kadar gerileyen küresel petrol talebi, 2019’da 99 milyon 549 bin varil seviyesinde gerçekleşmişti. Petrol talebinde bu yıl günlük 35 milyon 618 bin varille Asya Pasifik Bölgesi’nin başı çekmesi beklenirken, bu bölgeyi 30 milyon 148 bin varille ABD ve 13 milyon 717 bin varille Avrupa’nın izleyeceği tahmin ediliyor. Gelecek yıl da Asya Pasifik Bölgesi’nin konumunu güçlendireceği ve bu sıralamanın değişmeyeceği öngörülüyor.

ÜRETİM ARTIŞI TRENDİ

Küresel petrol üretiminin geçen ay, bir önceki aya göre 970 bin varil artışla günlük 98 milyon 370 bin varil seviyesinde gerçekleştiğinin belirtildiği rapora göre, ABD ve OPEC+ grubunun piyasa daralmasının önüne geçebilmek için üretimi artırmasıyla küresel petrol üretiminin aralıktan itibaren talebi geçeceği ve bu trendin gelecek yıl da devam edeceği tahmin ediliyor.

ABD, Kanada ve Brezilya’nın 2022’de, şimdiye kadarki en yüksek yıllık üretim seviyelerine ulaşması ve bu artışla OPEC dışı ülkelerin petrol üretiminin günlük ortalama 1 milyon 800 bin varil yükselmesi öngörülüyor. Suudi Arabistan ve Rusya’nın da OPEC+ grubunun üretim kesintilerini tamamıyla gevşetmesi durumunda üretim rekorları kırabileceği tahmin ediliyor. Söz konusu ülkelerin üretimi artırması durumunda, küresel petrol üretiminin gelecek yıl 6 milyon 400 bin varillik ciddi bir artış gösterebileceği vurgulanıyor.

RUSYA KUZEY AKIM 2’DE ACELECİ OLMAYACAK

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Almanya’nın yeni Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock’un “Rusya’dan Avrupa’ya uzanan Kuzey Akım 2’nin şu anda işletmeye alınamayacağı” yönündeki açıklamasına ilişkin değerlendirmede bulundu. Alman kurumların, Kuzey Akım 2 onay sürecine ilişkin çalışmalarını sürdürdüğünü vurgulayan Peskov, “Kuzey Akım 2’nin yürütücü firması gerekli tüm şartları karşılıyor. Bu noktada sadece sabırlı olunması gerekiyor” diye konuştu. Peskov, “Bu, teknik ve bürokratik bir süreç. Acele etmeyeceğiz” dedi. Toplam maliyeti yaklaşık 10 milyar Euro olarak hesaplanan Kuzey Akım 2 projesiyle yılda 55 milyar metreküp Rus gazının Baltık Denizi üzerinden Almanya’ya sevk edilmesi planlanıyor. ABD, Ukrayna, Polonya ile Baltık ülkelerinin inşasına karşı çıktığı projenin ortakları arasında proje sahibi Gazprom’un yanı sıra Shell, OMV, Engie, Uniper ve Wintershall gibi şirketler yer alıyor. Almanya’nın enerji piyasası düzenleyici kurumu Bundesnetzagentur-BNetzA’dan 16 Kasım’da yapılan açıklamada, Kuzey Akım 2’nin ruhsatlandırma sürecinin geçici olarak askıya alındığı bildirilmişti.

SUUDİ ARABİSTAN’DAN ENERJİ KRİZİ UYARISI

Suudi Arabistan, düşen yatırımlar nedeniyle küresel petrol üretiminin 2030’a kadar yüzde 30 azalabileceğini belirterek, olası bir enerji krizi uyarısında bulundu. Suudi Arabistan Enerji Bakanı Prens Abdulaziz bin Salman, fosil yakıtlara yatırımların düşmesinin etkisiyle 2030 yılına kadar küresel petrol üretiminin yüzde 30 azalabileceğini söyledi. Petrol Bakanı, “Eğer enerjiye yeterli harcama olmaz ise tehlikeli olabilecek bir döneme doğru gidiyoruz. Bunun sonucunda bir enerji krizi olabilir” diye konuştu.Salman, ayrıca Suudi Arabistan’ın 2022’de petrol üretimini artıracak nadir ülkelerden biri olacağını da kaydetti.

20 Aralık 2021 Pazartesi

Etiketler : Gündem