Dün İstanbul'da meydana gelen ve çevre illerden de hissedilen korkutan deprem, megakentin en önemli gündem maddelerinden biri olan olası büyük İstanbul depremi ve sonrasına yönelik hazırlıkları tekrar ön plana çıkardı. Milyonlarca vatandaşın aklındaki en kritik sorulardan biri ise, böyle bir afet durumunda şehrin nasıl tahliye edileceği. İçişleri Bakanlığı AFAD koordinasyonunda, İstanbul Valiliği ve ilgili kurumlarca hazırlanan İstanbul deprem tahliye planı kritik önem taşıyor. Plana göre, kent genelinde belirlenen toplam 23 tahliye alanı bulunuyor ve bu alanlar, afetzedelerin güvenli bölgelere veya destek illerine sevk edilmesi için kilit rol oynayacak. Deniz, hava, kara ve demiryolu gibi farklı ulaşım seçeneklerinin kullanılacağı bu kapsamlı deprem tahliye senaryosunun detayları, İstanbulluların bilmesi gereken hayati bilgiler içeriyor.
GEMİLER BEKLEYECEK
Milliyet'in haberine göre, deniz yoluyla yapılacak tahliyeler için gemilerin hazır bekletilmesi öngörülürken, şehir hatları vapurları, deniz otobüsleri, kıyı emniyetine ait botlar ve gemiler ile Sahil Güvenlik Komutanlığı’na bağlı deniz araçları da depremzedeleri tahliye etmek için kullanılacak.
Denizden yapılacak tahliyeler için 6 nokta belirlendi. Vatandaşlar araçlarla bu noktalara taşınacak, ardından gemilerle İstanbul dışına çıkarılacak. Adalar için de iskele ve 5 “kapak atma alanı” belirlendi. Bunlar, Sirkeci Feribot İskelesi, Yenikapı Deniz Otobüs Terminali, Pendik Hızlı Feribot İskelesi, İstinye İskelesi, Harem Feribot İskelesi ve Zeytinburnu Zeyport Liman İşletmeleri olarak kayda geçti. Kınalı-Malkara hattı da denilen Çanakkale istikametinden tahliye ve acil yardımı sağlanacak.
Tahliye çalışmalarında Osman Gazi Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu da kullanılacak. Tahliye işlemlerinde belirlenen tren istasyonlarının yanı sıra, otogarların da şehirden çıkış için kullanılması öngörülüyor. Ulaşım güvenliği için İstanbul’daki asma köprülerin askı hatları yenilenirken, otoyollar üzerindeki viyadükler de depreme karşı güçlendiriliyor.
EVİM FAY HATTINDA MI?
Türkiye’de deprem riski taşıyan iller ve diri fay hatları, deprem riski taşıyan yerlerde oturup oturmadığını merak eden birçok kişinin gündeminde yer alıyor. Vatandaşlar, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından yayımlanan Türkiye Deprem Tehlike Haritası İnteraktif Web Uygulaması ile oturdukları şehir ve ilçelerde deprem riski olup olmadığını kolayca öğrenebiliyor. Evinin altından fay hattı geçip geçmediğini merak eden vatandaşlar, https://tdth.afad.gov.tr/TDTH/main.xhtml adresini tıkladıktan ve e-Devlet girişi yaptıktan sonra Türkiye Deprem Tehlike Haritası İnteraktif Web Uygulaması’na ulaşabiliyor.
DEPREM ÇANTASINDA OLMASI GEREKENLER
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) başta olmak üzere birçok uzmanın önerdiği temel malzemeler şu şekilde:
- Kişi başı en az 1 litre olmak üzere 3 günlük ihtiyacı karşılayacak miktarda içme suyu.
- Konserve, kuru meyve, bisküvi gibi bozulmayan ve kolay tüketilebilecek yiyecekler.
- Temel tıbbi malzemeler, reçeteli ilaçlar, sargı bezleri, antiseptik solüsyon.
- Elektrik kesintilerine karşı el feneri veya kafa lambası.
- Pille çalışan veya dinamo sistemli radyo ile haberleşme takip edilebilir.
- Mevsime uygun giysiler, iç çamaşırı, çorap. Soğuktan korunmak için.Çok amaçlı çakı veya pense.Islak mendil, tuvalet kâğıdı, hijyen ürünleri.
- Maske, dezenfektan, eldiven: Özellikle salgın dönemlerinde önemli.Nakit para: Elektronik sistemlerin çalışmadığı durumlarda kullanılmak üzere.Kimlik fotokopisi, önemli evraklar ve iletişim bilgileri.
- İç çamaşırı, çorap, yağmurluk, iklime uygun yedek temiz çamaşırlar.
DEPREM SIRASINDA NE YAPILMALI?
Savunma Analisti Mehmet Naci Efe, deprem anında can kaybının en aza indirilmesi için bazı temel kurallara uyulması gerektiğini belirtti. Efe, “Büyük dolapların yatakların kenarında ya da kolonların yanında saklanmalıyız. Bu başımızın korunması için hayati öneme sahip. Asansör ve merdiven kullanmak çok tehlikeli” dedi. Panik yaşanmaması ve reflekslerin doğru çalışabilmesi için halkın önceden bilgilendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Efe, “Bu tür kriz anlarında soğukkanlı kalmak için düzenli olarak deprem eğitimleri verilmeli, tatbikatlar yapılmalıdır. Hazırlıklı olmak, hayat kurtarır” açıklamasını yaptı.