tatil-sepeti
tatil-sepeti

Olağanüstü hava koşulları, safran üretimini düşürdü fiyatını artırdı

İran’da olağanüstü hava koşulları nedeniyle safran üretimi yarıya düştü. Buna bağlı olarak geçen yıla göre 1 kilogram safranın fiyatı İran’da yüzde 100 artarak bin 400 dolara çıktı. Safranın en büyük alıcısı Çin olurken, bu ülkeyi Arap ülkeleri, İspanya ve İtalya takip ediyor.

Giriş: 27.12.2023 - 20:28
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35


 


 

NECMİ UYSAL

 

Dünyanın en pahalı baharatlarından olan safranın en büyük üreticisi İran’da olağanüstü hava koşulları nedeniyle üretimin yarıya düşmesi bekleniyor. 

 

KURAKLIK VE SU KITLIĞI

 

İran’ın kuzeydoğusunda yer alan ve önemli safran üretim merkezlerinden olan Torbat Cam şehrinde artan kuraklık ve su kıtlığı, üretimi neredeyse yarı yarıya düşürmüş durumda. 

 

Geçen yıl bin 500 kilogram safran çiçeği hasat eden bir üreticinin bu yılki hasadı 900 kilograma kadar düşmüş durumda.

 

170 TONA DÜŞMESİ BEKLENİYOR

 

Torbat Cam şehrinin de içinde olduğu Horasan eyaletinde safran çiçeği üretiminin bu yıl 400 tondan 170 tona düşmesinin beklendiği açıklandı.

 

FİYATI YÜZDE 100 ARTTI

 

Üretim düşüşüne bağlı olarak safranın da fiyatı artmış durumda. Geçen yıla göre 1 kilogram safranın fiyatı yurtiçinde yüzde 100 artış ile bin 400 dolara çıkmış durumda.

 

Dünya safran üretiminin onda dokuzunun üretildiği İran’da 170 bin safran çiçeğinden sadece 1 kilogram safran elde edilebiliyor. 

 

EN BÜYÜK ALICI ÇİN

 

Safranın en büyük alıcısı yüzde 45 pay ile Çin olurken, onu Arap ülkeleri, İspanya ve İtalya takip ediyor.

 

Safran ülkemizde de Safranbolu’da üretilirken, yaklaşık 35 kilogram ile safran üretimi ile dünyada sekizinci sırada yer alıyor.