istanbul-ticaret-gazetesi
istanbul-ticaret-gazetesi

Okyanuslar alarm veriyor: Plastik çöplüğüne döndü

Okyanusların plastik çöplüğüne dönmesine neden olan plastikler, uzun yıllar doğada çözülmüyor. Hem insan sağlığına hem de çevreye büyük zararları olan plastiklerin kullanımı arttı. Sadece ABD'li bir şirketin 2030'a kadar "18 milyon balinanın midesini doldurmaya yetecek kadar plastik atık" üreteceğini belirtiyor. Tek kullanımlık ürünler yerine yeniden kullanılabilin ürünlerin tercih edilmesi önemli görülüyor.

Giriş: 28.03.2025 - 14:55
Güncelleme: 28.03.2025 - 14:55
Okyanuslar alarm veriyor: Plastik çöplüğüne döndü

Hem doğaya hem de insan sağlığına zararlı olan plastikler çok uzun yıllar doğada çözülmüyor. Yapılan son bir çalışmaya göre 2030'a gelindiğinde yalnızca ABD'li bir içecek firmasının plastik atığının 602 bin tona ulaşacağı ön görülüyor. Bu rakam gelinen çarpıcı durumu özetler nitelikte. ABD'li şirketin 2030'a kadar "18 milyon balinanın midesini doldurmaya yetecek kadar plastik atık" üreteceği belirtiliyor.  Okyanusların plastik çöplüğüne dönmesine neden olan plastikler azaltılarak, yeniden kullanılabilir ürünlerin geliştirilmesi önemli görülüyor.


2030’DA 602 BİN TON PLASTİK OKYANUSLARA KARIŞACAK

2030 yılında 602 bin ton plastik okyanuslara karışmış olacak. Bu miktar 220 milyar yarım litrelik plastik şişeye eşit. Üstelik bunlar yalnızca ABD'li tek bir içecek firmasından çıkacak atıklar. Oceana adlı çevre örgütünün yayımladığı son analiz, şirketin halka açık verileri ışığında hazırlandığı belirtiliyor.


Uzmanlar dünyanın en büyük içecek üreticisi olan ABD'li şirketin 2030'a kadar "18 milyon balinanın midesini doldurmaya yetecek kadar plastik atık" üreteceğini belirtiyor. 2024 yılınde yayımlanan bir çalışmaya göre ABD'li firma hali hazırda dünyanın en büyük plastik kirleticisi olarak 1. sırada yer alıyor.


TEK KULLANIMLIK YERİNE YENİDEN KULLANILABİLİR ÜRÜNLERİ TERCİH EDELİM

Analizi yayımlayan Oceana, plastik atığı azaltmanın en iyi çözümlerinden birinin tek kullanımlık plastiklerin azaltılması ve yeniden kullanılabilir ambalajların yaygınlaştırılması olduğunu söylüyor.

Okyanuslardaki kirliliğin yüzde 80'ini plastik atıklar oluşturuyor. Dünya çapında her yıl 400 milyon ton plastik üretilirken, 10 milyon ton plastiğinse okyanuslara karıştığı tahmin ediliyor