Okul servislerini akıllandıran uygulama

Giriş: 19.04.2019 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi’nin (BTM) son Güçlendirilmiş Hızlandırma Kampı’nda yer alan ve Sahne XL etkinliğinde yatırımcılara sunulan Onlibüs projesi, okul servislerinde yaşanan sorunlara çözüm buluyor. Ana haberlerde de çok sık karşılaştığımız serviste unutulan çocuklar, kayıp çocuk vakaları gibi problemleri görerek günümüz teknolojisi yapay zeka ile servisleri akıllı hale getirmeyi hedefleyen Onlibüs projesinin kurucu ortağı Mahir Ünal’a, İstanbul Ticaret okurları için okul servislerini ve geliştirmeye devam ettikleri Onlibüs projesini sorduk.

Projenizden ve yenilikçi yönünden bahsedebilir misiniz?

Onlibüs, tüm mobil platformlarda kullanılabilen mobil uygulaması ve web yönetim paneli ile taşımacılık sektörüne çok farklı kullanıcı deneyimleri yaşatarak damga vuracak kapsamlı bir platformdur. Onlibüs’ü bir öğrenci takip programından çok daha fazlasını yapması için tasarladık. Okul ve servis firmalarının taşımacılık hizmetlerini çok daha kolay yönetilebilir hale getiren, hizmet kalitelerini ve özellikle güvenlik seviyelerini artıran bir sistem oluşturduk. Onlibüs hızlı, akıllı ve korumacı bir yardımcıdır.

Projemizle veliler çocuklarını takip edip araç içerisine bildirimler yollayabildiği gibi memnuniyetlerini, önerilerini veya görüşlerini de hizmet aldığı kurumlara iletebiliyor.

Okul ve servis firmalarının manuel olarak yürüttüğü adres değişikliği, yoklama, araç giriş çıkış zamanları, araç-şoför eşleşme kontrolü gibi bilgileri otomatik karşılıyor ve bu iş için harcanan iş gücünü 10’da bire indiriyor.

Farkımız, bu sektöre giriş yapan ilk startup olmamız. Bu, bizi tüccar mantığında hareket ederek kullanıcı maliyetlerini düşürmek için uygulama kullanımını kısıtlayan diğer rakiplerimizin önüne geçirecek en önemli fark.

Bu çıkış noktası ile gerçekleştirdiğimiz çalışmalardan bahsetmek gerekirse; bir startup olarak gelişen teknolojileri uygulamamızın içine ekliyoruz. Örneğin yapay zekaya sahip ilk öğrenci takip programı olacağız. Uygulama her kullanımda kendi kendini geliştirecek bir yapıda olacak. Uygulama içerisinde rota optimizasyonu, yapay zeka destekli oyunlaştırma tabanlı performans değerlendirme sistemi ve yapay zeka destekli kampanya yönetim sistemleri bulunacak.

Bu saydığımız özellikler bir startup’tan beklendiği gibi sektöre yeni bir soluk, yeni bir katma değer getirecek. Bu özellikler sayesinde kullanıcıların davranışlarına ve yönelimlerine göre özelleştirilmiş kullanıcı deneyimi yaşamaları sağlanacak. Aynı zamanda kurumların hizmet kalitesinde ciddi artışlar olacak.

5 YILLIK HİKAYE

Geliştirdiğiniz bu hizmeti nereden yola çıkarak ortaya çıkardınız? Projenizin bir hikayesi var mı?

Tabii ki bir hikayesi var. Aslında bu fikir, yaklaşık 5 yıl önce annemin, kardeşimin servisinin gelme saatine yaklaşırken, misafirlikten kalkmak zorunda olması ile ateşlenmiş oldu. Birikimi olan bir insan olmadığım ve mezun olur olmaz evlendiğim için evi geçindirmek üzere kendimi bir anda kurumsal iş hayatında buldum. Bu, uygulamayı hayata geçirmek için pek de uygun bir ortam değildi. Yaklaşık 5 yıl kurumsal bir firmada bilgi teknolojileri strateji ve yönetişim üzerine çalıştım. Kurumda çalışırken 2016’da bir şirket kurdum ve maalesef başarısız oldum. Pes etmeden Onlibüs’ü (ilk adı ‘İnsan Durak’dı) hayata geçirmenin yollarını aramaya devam ettim. Tam ‘oldu’ derken, bir bakmışım, dolandırılmışım. Yine pes etmedim.
5 yılda edindiğim teknik bilgi ve hayat derslerini uygulayarak projeyi hayata geçirebileceğime inandım ve 2018’de işimden ayrılarak Onlibüs’ü hayata geçirdim.

Projeniz hangi aşamada ve bugüne kadar hangi süreçleri tamamladınız? Müşteri portföyünüz nedir?

Şu an pilot uygulama aşamasında. Anlaştığımız kurumların kurulumlarını gerçekleştiriyoruz. BTM ile başlayan hızlandırma ve destek programı hikayemiz esnasında 1 milyon lira değerleme ile ilk yatırımımızı aldık. BTM Sahne XL ile mezun olduk ve bu bize farklı kapılar araladı. Farklı startup merkezlerinden, startup programlarından davetler aldık, görüşmelerimiz devam ediyor. TÜBİTAK 1512 programında jüri, Onlibüs’ü teknoloji düzeyi ve teknolojinin yenilikçi yönü açısından uygun buldu ve bir sonraki aşamaya geçmiş olduk. Bazı venture firmaları ile yatırım görüşmelerimiz devam ediyor.

Şimdilik 9 kurum ile anlaşmamız mevcut. Bu kurumlarda yaklaşık 2 bin öğrenci ve 4 bin veli bulunuyor.

Okullar özelinde yeni yöntemler geliştirmeyi düşünüyor musunuz?

Kesinlikle evet. Teknolojik gelişmeleri, kullanıcı yönelimlerini ve ihtiyaçlarını çok yakından takip ediyoruz. Problemleri tespit ettiğimiz müddetçe çözüm üretmeye devam edeceğiz.

HEDEFİMİZ TEKNOLOJİ İHRACI

Projenizin Türkiye ve global pazara kazandıracağı faydalar neler?

Uygulamamızı son haline getirdiğimizde hem Türkiye hem de global pazarda eşsiz bir ürün ortaya çıkacak. Türkiye’de gündemden düşmeyen güvenlik sorunları globalde de görülüyor. Bu sorunları risk yönetim mantığı ile ele alarak gerekli aksiyonları tanımlayıp riskleri azaltacağız.
Üç yılda gelmeyi hedeflediğimiz noktaya ulaşırsak Türkiye’nin teknoloji ihraç eden firmalarından biri olarak ülke ekonomisine de katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Global pazarda servis taşımacılığı ile ilgili hizmet sistemi bizim ülkemiz kadar gelişmiş değil. Ülkemizde bunu iyi uyguladıktan sonra global pazarda çok ses getirecek çalışmaların altına imza atmamız işten bile olmayacak. Çünkü en iyi pratikle karşılarına çıkacağız. Bu sayede diğer ülke insanlarının daha güvenli, daha kaliteli ve farklı bir kullanıcı deneyimi yaşamalarını sağlayacağız.