HABER: ADEM ORHUN
İstanbul Ticaret Odası (İTO), reel sektörün aradığı eğitimli teknik eleman için başlattığı Okul-Sanayi İşbirliği İstanbul Modeli Hamilik Projesi kapsamında okul idarecileriyle hami iş insanlarını bir araya getirdi. İTO’nun Meclis Salonu’nda düzenlenen toplantıda, hamilik projesine dahil olan 54 okulun müdürleri ve bu okullara hami olan İTO Meclis ve Komite üyesi iş insanları katıldı. Toplantıda İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Mesleki ve Teknik Eğitimden Sorumlu İl Müdür Yardımcısı Serkan Gür, hamilik projesinin, bundan sonra nasıl yürütüleceğini açıkladı.
KAPSAMI GENİŞLİYOR
Toplantının açılışında konuşan İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dursun Topçu, “En büyük güç, eğitimli insan kaynağı. Biz de bu hedef doğrultusunda çalışıyoruz” dedi. Topçu, “Okullarımızı kollayacak, daha iyi yerlere gelmesi için çalışacak meclis ve komite üyelerimizi belirleyerek, okullara hami olarak atıyoruz. Her okulu bir meclis üyemize emanet ediyoruz” diye konuştu. Topçu, “Şimdi, yeni hedeflere yürüme vakti diyoruz. Okul-Sanayi İşbirliği İstanbul Modeli’nin kapsamını genişletmeye yönelik bir çalışma planlıyoruz” dedi.
İTO İLE BÜYÜDÜ
İTO Yönetim Kurulu Üyeleri İbrahim Doğan Salman ve Levent Taş’ın da takip ettiği toplantıda, ikinci konuşmacı İTO Meclis Üyesi Mustafa Büyükdede oldu. Büyükdede, “Bu proje başlarken, bu kadar büyüyeceğini düşünmemiştim. Ancak İTO, bu projeyi sahiplendi ve uygulamayı canlandırdı. Böylece proje Türkiye’ye yayıldı” dedi.
İTO’nun hamiliği kapsamında okul sayısının 54’e yükseldiğini belirten Büyükdede, yeni planlamada İstanbulu üç bölgeye ayırıp, sorumlu isimleri şöyle belirlediklerini söyledi:
Anadolu yakasını kapsayan birinci bölgeden İTO Yönetim Kurulu Üyesi Levent Taş ve hami Ayhan Etyemez sorumlu olacak.
Avrupa yakasındaki ikinci bölgeye İTO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Ahmet Özer ve hami Mehmet Barış Daryal bakacak.
Üçüncü bölge sorumlusu olarak İTO Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Doğan Salman ve hami Mustafa Büyükdede görev alacak.
MORAL DESTEĞİ
Öğrenciler için sanayinin ihtiyaçlarına cevap verecek çalışmalar yaptıklarını belirten Büyükdede, “Makina ve teçhizat desteğinin yanı sıra moral desteği ve rehberliğin de önemli görevlerimizden biri olduğuna inanıyorum. Mesleki teknik eğitim sisteminin bundan sonraki süreçte sürekli kazanımlar sağlayacağı bir çalışma yapacağız.
Bir işi başarmak için önce o işin delisi olmak lazım. Bizler hamiler olarak bunu yapıyoruz” dedi.
BİRLİKTE ÇALIŞACAĞIZ
Toplantıda, müdürlere ve hamilere hitap eden İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Serkan Gür, projenin çalışma yapısını ve master planını anlattı. “Mesleki ve teknik eğitimin güçlenmesi, dolayısıyla ülkemizin güçlenmesi için bir aradayız” diyen Gür, “Biz, birlikte hayal kurmaya ve çok güzel işler yapmaya devam edeceğiz” dedi.
Serkan Gür, konuşmasına şöyle devam etti: “Sanayi olmadan mesleki ve teknik eğitim hayal edemezsiniz.
Mesleki ve teknik eğitimin sanayi ile entegrasyonunu ne kadar artırırsanız o kadar yükselir. Bu amaçla bir model yazalım. O model, sanayi ile entegrasyonumuzu güçlendirsin istedik. Bu yolculukta İTO’nun olması çok önemliydi. Gerçekten elimizi hiç bırakmadılar.”
BEKLENTİ PROJESİ DEĞİL
Bu projenin artık 54 okulla daha kurumsal şekilde yürümesi için bir master plan hazırladıklarını söyleyen Gür, “Bu plan kaynaklarımızı ve enerjimizi daha etkin şekilde kullanmamızı, projenin faydalarını artırmamızı sağlayacak” dedi.
İTO’dan neyi bekleyip neyi beklemeyeceklerine dikkat çeken Gür, “Aslında bu bir beklenti projesi değil. Birlikte yürüme, birlikte başarma ve birlikte bazı şeyleri düzeltme projesi” dedi.
Gür, “Okul idarecileriyle hamilerin birbirini ziyareti bile önemli. Birlikte başarma düşüncesiyle siz adeta tek bir kişiye dönüşeceksiniz” diye konuştu.
MESLEKLİLER ÜNİVERSİTEDE FARKINI ORTAYA KOYUYOR
Büyükçekmece Rosvita Timur İmrağ MTAL’in hamisi, İTO Meclis Üyesi Mustafa Büyükdede, projenin etkilerini anlatırken, şu örneği verdi: “Meslek lisesindeki öğrencimiz, kazandığı üniversitede mekatronik kulübü başkanı oldu. Öğrencimiz, meslek lisesinde gördüğü uygulamalı eğitim sebebiyle üniversitede çoğu okul arkadaşından farkını ortaya koydu ve ancak 3. sınıfta başkan olunan kulüpte liseden yeni mezun bir genç olarak liderliği aldı. Bu ve bunun gibi gurur verici birçok örnek, meslek liselerine sahip çıkmamızın ne kadar doğru olduğunu gösteriyor.”
OKULLARIN KAZANIMLARI
İŞLETMELERİN KAZANIMLARI