Cuma, 22 Kasım, 2024
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Oda Meclis toplantısında İstanbul Ticaret Odası (İTO) üyelerine seslendi. Bakan İsmet Yılmaz, “15 Temmuz bize, eğitim maskesiyle çocuklarımızı öne alarak bir grubun ne noktaya gelebildiğini, hangi dış güçlerin maşası haline geldiğini ve ülkeyi adeta dış güçler tarafından işgale hazır bir duruma getirmek için de bir eyleme kalkışıldığını gösterdi” dedi.
EĞİTİM EN ÖNEMLİ KONU
Yılmaz, 15 Temmuz’da, mazlum milletlere milli mücadelenin nasıl verileceğinin gösterildiğini ve onlara yeni umutların aşılandığını kaydederek, “Eğitime hep beraber sahip çıkarsak, eğitim alanında bir boşluk oluşmayacak ve bunlar da bir daha bu alanı kullanamayacaklardır” dedi.
Yılmaz, eğitimin Türkiye’nin en önemli konusu olduğunun, eğitimde bir ihmal ya da sıkıntı varsa diğer konularda da sıkıntı yaşanacağının altını çizdi.
17.6 MİLYON ÖĞRENCİ
Hükümet olarak eğitim alanında çok önemli çalışmalara imza attıklarını kaydeden Yılmaz, “Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2017 bütçesi 85 milyar lira, ancak eğitime ayrılan pay, Yükseköğretim ve Kredi Yurtlar ile birlikte toplam 122 milyar lira” diye konuştu.
Türkiye’nin, OECD ülkelerinden daha fazla bir miktarı milli gelirden eğitime ayırdığına dikkat çeken Yılmaz, Türkiye’deki temel eğitim ve ortaöğretimdeki öğrencilerin toplam sayısının 17 milyon 685 bin olduğunu bildirdi.
GELECEĞİMİZ AYDINLIK
Yükseköğretimde de 7 milyon 300 bin öğrenci olduğunu ifade eden Yılmaz, şunları söyledi: “Avrupa’da Rusya’dan sonra en fazla yükseköğ-retime giden öğrenci sayısı bizde. Dolayısıyla sadece bu rakam dahi Türkiye’nin geleceğinin aydınlık olduğunu görmek ve göstermek için yeterli. Yaklaşık 18 milyon temel ve ortaöğretimde, 7 milyon da yüksek öğretimde, toplam 25 milyon öğrencimiz var. Annesini babasını koyduğunuzda 75 milyon olur. Eğitim her evin konusu.”
TOPLAM 63 BİN OKUL
Türkiye’de toplam 63 bin okul bulunduğunu belirten Yılmaz, kaliteli eğitimin ‘değişmez ve daimi hedefleri’ olduğunu vurguladı. Kaliteli eğitim vermek için gerekli unsurlardan birinin derslik başına düşen öğrenci sayısının makul seviyeye indirilmesi olduğuna işaret eden Yılmaz, şimdi Türkiye’de derslik başına düşen öğrenci sayısının ilköğretimde 36’dan 24’e, ortaöğretimde de 31’den 22’ye düşürüldüğünü hatırlattı.
60 BİN DERSLİK LAZIM
Yılmaz, halen 60 bine yakın derslik ihtiyacı olduğuna, ancak sadece Ankara’da 8 bin 500 dersliğin yapımının devam ettiğini hatırlatarak, konuşmasını şöyle sürdürdü: “60 bine yakın dersliği yapabileceğimize inanıyoruz. İTO’nun da 400 bin üyesi var. Her birinden bir derslik istesek 400 bin derslik yapar. Bize bu kadar derslik fazla. Dört üye bir araya gelip bir derslik yaparsa bizim 2019’u beklememize gerek yok.”
1 MİLYON ÖĞRETMEN
Bakan Yılmaz, öğretmen sayısının artması gerektiğini belirterek, “Her 3 öğretmenden 2’sini biz atadık” dedi. Yılmaz, Türkiye’de 1 milyon öğretmen bulunduğunu kaydederek, öğretmen başına düşen öğrenci sayısının 2002’ye göre ilköğretimde 28’den 17’ye, ortaöğretimde 18’den 12’ye düştüğünü ifade etti.
Sözleşmeli 60 bin öğretmeni de mülakatla 20 bin öğretmene düşürdüklerini kaydeden Bakan Yılmaz, bu yıl 20 bin öğretmenin mülakatını tamamladıklarını ifade etti. Yılmaz, 20 bin öğretmenin atamasını bu ay içinde yapacaklarını belirtti.
YENİ MÜFREDAT HAZIR
Bakan Yılmaz, müfredatın güncel olması konusunda da önemli bir çalışma başlattıklarını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Öğrencilerimizi bilgi hamalı yapmamamız lazım. Kendi hayatına hiçbir faydası olmayan bilgileri vermemeliyiz. Bunun için de müfredat çalışmasını başlattık, sorduk, ‘Hangi dersler faydasızdır; öğretmenin, öğrencinin memnuniyeti nedir?’ diye. 51 programı tamamladık, yakında detayları açıklayacağız.”
BAKAN YILMAZ SORULARI YANITLADI
OSB’LERE TEKNİK KOLEJ
Bakan İsmet Yılmaz, Türkiye’de 302 organize sanayi bölgesi olduğunu her OSB’de teknik kolej açacaklarını bildirdi. Süreci başlattıklarını belirten Yılmaz, “İlk aşamada 5 ilde başlayacağız ve sonra yaygınlaştıracağız” dedi.
BAKAN’DAN İTO’YA ÇAĞRI
Bakan İsmet Yılmaz, İTO’nun bazı meslek okullarının kendisine devredilmesini istemesi halinde, devredebileceklerini söyledi. Yılmaz, “Böylece iş dünyasının istediği branşları açarsınız ve istediğiniz gibi yönetirsiniz. Meslek liselerinin tercih edilmesi için İTO çaba sarfetmeli” dedi.
Milletçe inancımızı bileyledik yekvücut olduk
İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar, 15 Temmuz FETÖ darbe girişimine ilişkin, “Öyle anlar vardır ki, her geçen saniyesi bir ömre bedeldir. Geceden sabaha uzanan saatler, yeri gelir büyük bir milletin kaderini belirler. Tıpkı, bundan bir yıl önce 15 Temmuz’da olduğu gibi. İşte biz o gece değerli dostlar, millet olma bilincimizi tazeledik. Milletçe inancımızı bileyledik. Yekvücut olduk” dedi.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Temmuz ayı Meclis toplantısı Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ı konuk etti. Meclis’te konuşan İTO Başkanı İbrahim Çağlar, Türkiye ekonomisinin yarısına denk gelen katma değeri üreten iş dünyasının temsilcileriyle bir arada olduğu için Bakan İsmet Yılmaz’a teşekkür etti.
15 Temmuz FETÖ hain darbe girişiminin birinci yıl dönümüne dikkati çeken Çağlar, “Öyle anlar vardır ki, her geçen saniyesi bir ömre bedel. Geceden sabaha uzanan saatler, yeri gelir büyük bir milletin kaderini belirler. Tıpkı bundan bir yıl önce 15 Temmuz’da olduğu gibi. Biz o gece millet olma bilincimizi tazeledik. Milletçe inancımızı bileyledik. Yekvücut olduk” diye konuştu.
VATAN SEVDASIYLA YAPTIK
15 Temmuz 2016’da 250 vatan evladının şahadet şerbeti içtiğini, 2 bin 196 kişinin de gazi olduğunu hatırlatan Çağlar, “Şehitlerimize rahmet diliyorum. Onlar şimdi, Peygamber efendimize komşu” dedi. Çağlar, şunları söyledi: “Bizler, FETÖ’nün kirli yüzünü ortaya koyan hain darbe teşebbüsüne o gece kararlılıkla karşı durduğumuz gibi o günden beri devletimizin mücadelesine destek veriyoruz. O kara gecede, FETÖ, arkasındaki güçlere güvenerek darbeyi yapacağını sanıyordu, olmadı. Teröristler şu üç şeyi hesaba katmamıştı: Bu devletin binlerce yıllık tarihini, milletin imanla, vatan aşkıyla dolu ruhunu ve kendisini ülkesine adamış Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğini. Bu süreçteİTO da üzerine düşeni öyle bir vatan sevdasıyla yaptı ki, neferi olmaktan büyük onur duydum.”
MECLİSİ İLK TOPLAYAN ODA
Çağlar, 15 Temmuz 2016 gecesi, ilk andan itibaren İstanbul Ticaret Odası üyelerini meydanlara davet ettiğini dile getirerek, “Kurumsal ve şahsıma ait sosyal medya hesapları ile portallar vasıtasıyla mesajlarımızı kamuoyuna ulaştırdık. 16 Temmuz’da da Meclisimizi olağanüstü topladık. Bu toplantı, Oda ve borsa camiaları açısından da bir ilkti. Bu toplantıyla önce bu aziz çatı altında, sonra da Yeni Camii önünden Sultanahmet’e yürüyerek, ‘biz buradayız, meydanları boş bırakmayız’ dedik” diye konuştu.
15 TEMMUZ ÖZEL GAZETESİ
Çağlar, 15 Temmuz direnişinde İTO olarak yaptıkları çalışmaları şöyle anlattı: “Geçen yıl 15 Temmuz terörü ile ilgili 49 ülkenin başkonsolosunu davet ettik. FETÖ’nün küresel düzeni tehdit eden bir şebeke olduğunu anlattık.
Her gittiğimiz yerde, yabancı heyetlerle olan münasebetlerimizde de ‘Türkiye’nin ağzı yandı, sizin de yanmasın’ diyoruz.
15 Temmuz’u derinlemesine işlediğimiz 140 bin tirajlı İstanbul Ticaret Gazetemizle birlikte üyelerimize broşür gönderdik. 15 Temmuz Özel Gazetesi hazırladık.
Odamızın yanındaki Güneş Han’a ‘Unutmadık, Unutmayacağız, Unutturmayacağız’ başlıklı ilan astık. 15 Temmuz 2016 gecesi Anadolu Ajansı bu eşsiz destanı fotoğraflarla belgeledi ve bunlarla bir arşiv oluşturdu. Biz de Hünkâr Kasrı’nda o fotoğrafları sergilemeye başladık.”
254 YENİLİKÇİ İŞ FİKRİ
Çağlar, İTO’nun önemli bir projesi olan Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM) hakkında da şu bilgileri paylaştı: “Faaliyete resmen başladı. İlk etkinliğimiz de Girişim Hızlandırma Kampını hayata geçirmek oldu. Buraya 550 girişimci başvurdu.
254 yenilikçi iş fikri geldi. Örneğin bir sürüş simülasyonu uygulaması üreten girişimcimiz henüz test aşamasında 1.5 milyon kişiye ulaştı. Diğer bir girişimcimiz, giyilebilir teknoloji ürünleri üretiyor ve satış cirosu daha sipariş aşamasında çift haneleri aşmaya başladı.
Yine interaktif roman uygulamasıyla bir girişimcimiz Azerbaycan ve Türkiye’de geniş kitlelere ulaşan bir uygulama hayata geçirdi.”
OKUL-SANAYİ İŞBİRLİĞİ
Çağlar, iş dünyasının karşılaştığı sorunların başında kalifiye personel sorununun geldiğini söyledi. Alaylı-mektepli ayrımını yok edecek eğitim sistemine ihtiyaç olduğunu belirten İbrahim Çağlar, “Bu konuda Odamızda Mesleki Eğitim İhtisas Komitesi kurduk. Okul-Sanayi İşbirliği İstanbul Modeli Projesi’ni başlattık. İlk etapta pilot olarak 8 meslek lisesinde 12 farklı sektör tespit ederek bu okullara sektörün içinden hamiler atadık” dedi.
İSTİHDAM REKORU
İbrahim Çağlar, İTO’nun İstanbul’da 500 bin istihdam sözü verdiğini hatırlatarak, İTO üyelerine hitaben, “Sizler tam 461 bin 936 kişiye ekmek kapısı açtınız. İşte bu ülkedeki iş adamı bu denli duyarlı, bu denli gönlü zengin. Ben katkı sağlayan tüm üyelerime tekrar teşekkür ediyorum. Öyle görünüyor ki, yıl bitmeden taahhüt ettiğimiz 500 bin kişiyi aşacağız” diye konuştu.
O GECENİN KARANLIĞINI AYDINLIĞA TAŞIDIK
İTO Meclis Başkanı Şekib Avdagiç, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’a katılımından dolayı teşekkür etti. Bir ülkenin geleceğe doğru sağlam adımlarla yürümesinde iki temel hususun önemli olduğunu kaydeden Avdagiç, bunları ‘savunma ve eğitim’ olarak açıkladı. 15 Temmuz’un Türk Milleti’ne karşı yapılmış bir ihanet operasyonu olduğunu vurgulayan Avdagiç, şunları söyledi:
“15 Temmuz, yarım yüzyıldır ülkenin bağrında yuvalanan terör şebekesinin millete doğrulttuğu silahtır. Ama milletçe o gecenin karanlığını, 16 Temmuz’un aydınlığına beraberce taşıdık. Cumhurbaşkanımızın önderliği, hükümetimizin dirayeti, milletin coşkun seli karşısında ihanet şebekesinin piyonları tarumar oldu. Eli kanlı teröre karşı durduk, asker elbisesine bürünmüş şer odaklarının oyunlarını bozduk. FETÖ’nün maşaları, silahsız insanlara mermi sıkmaktan çekinmedi. Ama bu millet kaçmadı. Hak bildiği yolda yürümeye devam etti. Şanlı direnişin kutlu neferleri olan şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Gazilerimizi şükranla anıyorum.”
Avdagiç, 11 Temmuz’da 22’nci yıl dönümü olan Srebrenitsa Katliamı’nı da hatırlatarak, “Dünyanın gözü önünde yaşanan acılar ve yükselen feryatlar, bugün vicdanları kanatmaya devam ediyor” dedi.
MECLİS ÜYELERİ KÜRSÜDE
Derdimiz insanların iyi eğitim alması
Mustafa Balkuv / Örme Kumaş, Çorap ve Trikotaj Meslek Komitesi: Sektör olarak ülkemizin en önemli ihtiyaçlarına cevap verebilmek adına TRİSAD’ı 1994’te kurduk. İki yıl sonra da Milli Eğitim Bakanlığı’na müracaat ettik ve Zeytinburnu TRİSAD Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ni açtık. En modern makineleri kurduk, hocalarımızı yurtdışına gönderdik. Okula, kaliteli eğitime, çocuklarımıza sahip çıktık. Hayallerimizi gerçeğe dönüştürdük. Lisemiz artık Türkiye’de bir marka ve 3 bin 584 meslek lisesi içinde ilk 18’de. Bu, çok çalışmanın ve azmin en güzel örneği. Okulumuzun adı TRİSAD Tekstil Teknolojileri Meslek Lisesi olarak değişti. İnsana yapılan yatırım, sonsuza kadar devam eder. Bütün derdimiz insanların iyi eğitim alması ve kalkınmaya fayda sağlaması.
21 Temmuz 2017 Cuma
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe