TUĞÇE ÖZKUŞ
Genç ve yeni nesil çalışma platformu olarak pazarda faaliyet gösteren Frelens; iş dünyasının profesyonelleri ve öğrenciler arasında köprü kurarak, ticari iletişimsizliği ortadan kaldırıyor. Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM) girişimlerinden Frelens, üniversite eğitimine devam eden öğrencilerin veya yeni mezun adayların, iş dünyasının olanaklarıyla tanışmasını ve profesyonel iş süreçlerinde yer almasını hedefliyor.
Frelens’te öğrenciler çalışma performanslarına göre ekstra bahşiş alabiliyor ve burs olanaklarından faydalanabiliyor. Frelens Müşteri İlişkilerinden Sorumlu Emre Müftüoğlu ve Frelens’te yazılımcı olarak görev yapan Osman Mestav, frelens.com’un ortaya çıkış hikayesini ve hedeflerini anlattı.
MESLEKLERİNİ SEVDİRMEK İSTİYORUZ
frelens.com’un diğer uygulamalardan farklı olduğunu belirten Emre Müftüoğlu, “frelens.com, Türkiye’deki ilk öğrenci doğrulama sistemini dijital platformda üyelere sunuyor. Beş kişilik bir ekibimiz var. frelens.com’da iş-staj ve freelancer iş hizmetleri yer alıyor. Platformun amacı, diğer pazaryerlerinin yarattığı kalabalıktan kaybolan öğrencilere mesleklerini sevdirmek” dedi.
YENİ İSTİHDAM METODU
Freelance çalışma alanının Türkiye’de daha yaygın bir metot olması gerektiğini vurgulayan Müftüoğlu, şöyle konuştu: “Freelance çalışma, keşke Türkiye’de daha yaygın olsaydı. Ancak biz bu metodu yaygınlaştırmak istiyoruz. Özellikle Covid-19 sürecinde işsizliğe birebir çözüm olacağı kanaatindeyiz. Dünyada yeni bir istihdam şekli ve kişilerin freelance çalışarak işlerinde tecrübe kazanması için çok önemli bir çalışma şekli olduğunu düşünüyorum.”
GENÇLERE ŞANS VERİLMELİ
Öğrenci gücünü tüm Türkiye’ye göstermek istediklerini ve hedeflerinin Türkiye’de pazar liderliği olduğunu söyleyen Müftüoğlu, “Öğrenci gücünü tüm Türkiye’ye göstermek istiyoruz. Burada temeli sağlamlaştırdıktan sonra küresel arenada ülkemizi temsil etmek bizim için en büyük gurur kaynağı olacak” dedi. Türkiye’de girişimcilik ekosistemini de değerlendiren ve yaşadıkları zorluklardan bahseden Emre Müftüoğlu, şöyle devam etti: “Türkiye’de BTM dışında girişimcilerin çok desteklendiğini düşünmüyorum ama BTM ile birlikte bu konuda inşallah çok büyük yol kat edeceğiz. Yaşadığımız en büyük zorluk, ‘ben neden öğrenciyle çalışayım’ sorusu. Bu, en çok karşılaştığımız soru. Gençlere pek şans verilmemesi bizim işimizi çok zorlaştırıyor.”
KULLANICI PROFİLİ 18-45 YAŞ ARASI
Frelens’te yazılımcı olarak görev yapan Osman Mestav, platformun kuruluş hikayesinin öğrencilik yıllarına dayandığını anlattı. Mestav, “Frelens, öğrencilik hayatımızda çektiğimiz zorluklar sonrasında düşündüğümüz ve hayata geçirdiğimiz bir proje. Mesleğin dışına çıkmadan, kendi alanımızda üretim yaparak ek gelir sağlamak öncelikli hedefimiz ve bu yolda ilerlemeye çalıştık” dedi.
Mestav, frelens.com’da üç üye profili bulunduğunu, kullanıcı profilinin ise 18-45 yaş arasında olduğunu kaydetti.
STARTUPLAR MUTLAKA BTM’YE BAŞVURMALI
Kısa bir süre önce BTM ile yolları kesişen Frelens ekibi, “BTM ile yollarımız uzun soluklu araştırmalar sonucu kesişti. Tam aradığımız bir yapı. BTM, kendimizi tanıtma konusunda çok büyük destekler verdi. Startup girişimlerinin başvurması gereken bir mecra olduğu kanaatindeyiz” dedi.