Seminerler, Psikoloji Bölümü Prof. Dr. Öğretim Üyesi Orhan Doğan tarafından verildi. Bağımlılığın yalnızca madde kullanımı ile sınırlı olmadığını, davranışsal ve sanal bağımlılıkların da günümüz toplumlarında önemli bir sorun haline geldiğini vurgulayan Prof. Dr. Doğan, “Bir maddeyi ya da davranışı bırakamamak, kişinin hayatının birçok alanını olumsuz etkiler” diyerek, bağımlılığın toplumsal ve bireysel düzeydeki yıkıcı sonuçlarına dikkat çekti.
Prof. Dr. Doğan, internet ve akıllı telefon kullanımının bilinçsiz bir şekilde arttığını ve bunun gençler arasında sosyal izolasyona yol açabileceğini ifade etti.
TEDAVİ BİREYİN İSTEĞİYLE BAŞLAR
Bağımlılığın tedavi edilebilir olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Doğan, tedavi sürecinin bireyin istekliliği ve toplumsal desteğin varlığına bağlı olduğunu belirterek, “Bağımlılık, beyin hastalığıdır ve tedavi için birçok yaklaşımın bir arada kullanılması gerekir” dedi.
Bağımlılığa karşı mücadelede aile içi huzurun sağlanması, sağlıklı sosyal ilişkilerin geliştirilmesi ve bireyin kendine güven duygusunun güçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Doğan, “Bağımlı hale gelmeden önce yapılan önleme çalışmaları, bireyin temiz kalma süresini uzatır” diye konuştu.