Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: ŞEREF KILIÇLI
Avrupa’da doğalgaz spot piyasasındaki arz eksikliği yüksek fiyatlarla beraber ekonomilerdeki iyileşmeyi ve sanayi üretimini de tehdit ediyor. Arz eksikliğine gerekçeler arasında; talepteki rekor artış, Norveç’in beklenenden daha az gaz üretmesi, Hollanda’nın gaz sahası Groningen’deki deprem riski nedeniyle üretimde kısıntıya gitmesi, Avrupa’nın gaz ithalatının yüzde 35’ini tedarik eden Rusya’nın artan talebe spot piyasada ilave arz ile yanıt vermemesi gösteriliyor.
KUZEY AKIM 2 İDDİASI
Doğalgazdaki kriz, Avrupa Birliği’nin (AB) bazı ülkeleri ile Rusya arasında bir gerilime de sebep olmuş durumda. Avrupalı siyasetçiler arasında, doğalgazın yüksek fiyatından Rusya’yı sorumlu tutanların yanında, Rus enerji şirketi Gazprom’un uzun vadeli sözleşme taahhütlerini yerine getirdiğini ancak spot piyasaya daha fazla doğalgaz vermek için acele etmediği görüşünü savunanlar da var. Ukrayna ve bazı AB ülkeleri; Ukrayna üzerinden doğalgaz alımını baypas edeceğini iddia ettikleri Kuzey Akım 2 Hattı’nın onay sürecinin hızlandırılması için Rusya’yı doğalgazı silah olarak kullanmaya çalışmakla suçluyor.
AB’YE ‘ORTAKLIK’ MESAJI
Rusya’nın AB’deki Daimi Temsilcisi Vladimir Chizhov, gelecekteki doğalgaz kıtlıklarını önlemek için Avrupa’yı Moskova ile ilişkileri düzeltmeye davet etti. Rusya’nın fiyatlardaki son artışla ilgisi olmadığını ifade eden Chizhov, Avrupa’nın Moskova’yı jeopolitik bir düşman görme anlayışının çözüme yardımcı olmadığını söyledi. Chizhov’un “Meselenin püf noktası ‘düşman’ tanımıdır. Düşman tanımını ‘ortak’ olarak değiştirin, işler daha kolay çözülür. AB bunu yapmak için gerekli siyasi iradeyi gösterdiğinde bizi nerede bulacağını biliyor” sözleri de dikkat çekti.
Chizhov, AB’nin uzun vadeli sözleşmeler yerine spot piyasa koşullarıyla gaz tedarik edilmesine zorlayan düzenlemelerinin krizi ağırlaştırdığını vurguladıktan sonra uzun vadeli sözleşmelerin arz güvenliğini ve fiyat istikrarını sağladığını da söyledi.
VAZGEÇMEYELİM MEKTUBU
Spot piyasalarda doğalgaz fiyatlarının rekor seviyelere yükselmesi ve buna bağlı olarak toptan elektrik fiyatlarının yılın 9 ayında yüzde 150’den fazla artması Avrupa’da yeni politika arayışlarını da beraberinde getirdi.
Elektrik üretimlerinde nükleer santrallerin önemli yer tuttuğu AB üyesi Fransa, Macaristan, Polonya, Finlandiya, Bulgaristan, Hırvatistan, Çekya, Romanya, Slovakya ve Slovenya’nın ilgili bakanları, AB Komisyonu’na ortak imzalı mektup gönderdi. Mektupta, nükleer enerji kaynaklarının Avrupa’nın karbonsuz elektrik üretiminin yaklaşık yarısını sağladığı anımsatılarak, nükleer sanayinin 60 yıldan uzun süredir Avrupa’da güvenli biçimde faaliyet gösterdiği kaydedildi.
Nükleer enerjinin Avrupa’da yeşil yatırım sınıflandırma çerçevesine dahil edilmesi gerektiği belirtilen mektupta, nükleer enerjinin iklim değişimi ile mücadelede etkili, güvenli ve rekabetçi bir kaynak olduğu da vurgulandı. AB Komisyonu’nun birkaç ay içinde yeşil yatırımları içeren son listesini açıklaması bekleniyor. Nükleer santrallere sahip çok sayıda AB ülkesi olduğu dikkate alındığında, bu kaynağın yeşil yatırım olarak kabul edilmesi bekleniyor.
AKKUYU İLK ADIM
Enerji altyapısına nükleer gücü dahil etme kararı çerçevesinde Türkiye de çalışmalarını sürdürüyor. Türkiye ile Rusya arasında imzalanan işbirliği anlaşması kapsamında Mersin’de yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) bu yıl üçüncü ünitesinin de inşa çalışmaları başladı. Yine bu yıl içerisinde 4. güç ünitesinin inşaat lisansının alınması da bekleniyor. Akkuyu NGS’nin birinci ünitesi, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılında devreye alınacak. Santral, tam kapasite devreye girdiğinde yılda üreteceği 35 milyar kilovatsaatlik enerjiyle, tek başına tüm Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yüzde 10’unu karşılayacak.
25 Ekim 2021 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı