Cumhuriyetin 100’üncü yılında enerji üretmeye başlayacak olan Türkiye’nin ilk nükleer enerji santrali Akkuyu Nükleer Santrali’nin temeli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından video konferans aracılığı ile atıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nden, Akkuyu’daki tören alanında bulunan Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan’dan butona basmasını istedi. Elvan’ın butona basmasıyla Türkiye ve Rusya hükümetleri arasında 2010’da imzalanan anlaşma kapsamında hayata geçirilecek Mersin’deki Akkuyu NGS projesinin temeli atıldı.
İHTİYACIN YÜZDE 10’U
Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında, şunları söyledi:
“İlk reaktörün 2023’te devreye girmesiyle Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100’üncü yılını enerji alanında da tarihi bir eserle taçlandırmış olacağız. Tarihi bir ana şahitlik ediyoruz. Akkuyu tüm üniteleriyle devreye girdiğinde, tek başına ülkemizin elektrik ihtiyacının yüzde 10’unu karşılayacak. Ağırlıklı olarak petrol, doğalgaz ve kömüre dayanan enerji sepetimizi daha sağlıklı hale getirmiş olacağız. Nükleer Güç Santrali’nin ilk reaktörünün 2023’te devreye alınmasıyla Türkiye de nükleer enerji kullanan ülkeler arasına dahil olacak. 2023’te en büyük 10 ekonomiden biri olmayı hedefliyoruz. Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin temelini, değerli dostum Putin’le birlikte atmanın bahtiyarlığını yaşıyorum.”
ÇEVRE DOSTU VE GÜVENLİ
Rusya Devlet Başkanı Putin ise Türkiye’nin ilk nükleer güç santralinin birinci enerji bloğunun inşaatına başlanmasını tebrik etti. Putin, bu törenle Türkiye’nin nükleer iş sektörünün de temellerinin atıldığını belirterek, şöyle devam etti: “Bu yenilikçi proje son derece değerli ve önemli. Bugün Türkiye’de sadece ilk nükleer santralin inşasına başlamıyoruz. Türkiye’nin nükleer iş sektörünü kuruyoruz. Yeni bir sektör oluşturuyoruz. Çevre dostu olan bu projemizde, güvenlik standartları da en yüksek seviyede olacak. Santralin devreye girmesiyle Türkiye’nin bilim ve teknoloji potansiyeli yükselecek. Türk tüketicilere temiz ve ekonomik elektrik sağlanacak. Türkiye’nin 100’üncü yıl dönümünde bunu yapacağız.
Bu projenin başarılı şekilde gerçekleştirilmesi, ikili işbirliğimizin dinamik bir şekilde gelişmesinin bir simgesi olacak. Rus-Türk dostluğunun bir simgesi haline gelecek.”
12 BİN PERSONEL ÇALIŞACAK
Projenin inşaat aşamasında 6 bin 200 Türk, bin 700 Rus personel çalışacak. İnşaat, üretim, montaj işleri de dahil toplam 12 bin personelin çalışması bekleniyor. 4 üniteden oluşacak santralde ünite başına toplamda 80 bin parça ve ekipman kullanılacak. Projeye dahil olan yerli ve yabancı toplam şirket sayısı 80’i bulacak. Ekipman tedarikçisi sayısının ise 200 olacağı ifade ediliyor.