tatil-sepeti

HABER: ŞEREF KILIÇLI

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerine göre, toplam 19 AB üyesi ülkenin oluşturduğu Euro Bölgesi’nde, nisanda yüzde 7.4 olan yıllık enflasyon, mayısta enerji fiyatlarındaki artışın etkisiyle yüzde 8.1’e ulaşarak kayıtlardaki en yüksek seviyesine çıktı. Euro Bölgesi’nde mayıs ayındaki enflasyonun ana bileşenlerine bakıldığında, en yüksek yıllık enflasyon yüzde 39.2 ile enerjide gerçekleşti. Enerjiyi, yüzde 7.5 ile gıda ürünleri, yüzde 4.2 ile enerji dışı sanayi ürünleri ve yüzde 3.5 ile hizmetler izledi.

56 REAKTÖRÜ VAR

Enflasyon, mayıs ayında Almanya’da yüzde 8.7, Fransa’da yüzde 5.8, İspanya’da yüzde 8.5, İtalya’da yüzde 7.3, Belçika’da yüzde 9.9, Yunanistan’da yüzde 10.7, Slovakya’da yüzde 11.8, Hollanda’da yüzde 10.2, Letonya’da yüzde 16.4, Litvanya’da yüzde 18.5 ve Estonya’da yüzde 20.1 seviyesinde ölçüldü. Euro Bölgesi’nde, ortalama enflasyon oranı yüzde 8.1 seviyesindeyken, Fransa’da yüzde 5.8 olarak gerçekleşmesi dikkat çekti. Analistler, Fransa’nın enflasyonda ayrışmasındaki en önemli nedenin nükleer enerji olduğunu belirtiyor. Fransa, 56 nükleer reaktörle elektrik üretiminin yüzde 70.6’sını, genel enerji tüketiminin ise yüzde 40’ını nükleer enerjiyle karşılıyor. Bu durum Avrupa’nın enerji bağımlılığında, Fransa’yı daha az kırılgan konumda tutuyor.

KÜRESEL ENERJİ KRİZİ

Diğer taraftan, Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, petrol, doğalgaz, kömür ve elektrik piyasaları olmak üzere enerji sektörünün bütün kollarını kapsayan küresel bir enerji krizinin yaşandığını açıkladı. Bundan sonraki dönemde eski enerji düzenine geçme şansının olmadığını dile getiren Birol, “Yepyeni bir enerji düzeni kuruluyor. Ülkelerin seçtikleri enerji teknolojilerinden ticaret güzergâhlarına kadar her şey yeniden şekilleniyor” dedi. Avrupa’da üç yeni gelişmenin gözlendiğini belirten Birol bunları; yenilenebilir enerjiye verilen önemin hızla artması, ülkelerin ilk defa enerji verimliliği konusunda yasal olarak bağlayıcı kararlar alması ve nükleer enerjide bir geri dönüş yaşanması olarak sıraladı.

BAKIŞ AÇISI DEĞİŞTİ

Nükleer enerjideki bakış açısı değişikliğine örnek de veren IEA Başkanı Fatih Birol, şöyle konuştu: “Belçika hükümeti nükleerden çıkışa karar vermişti. Biz Belçika hükümetine nükleerden çıkışı ertelemelerini tavsiye ettik. Bu süreyi 10 yıl ertelediler. Birçok ülke şimdi nükleere son derece farklı gözle bakıyor. Mevcut enerji krizi, ülkelerin enerji politikalarını gözden geçirmelerini ve öncelik sıralamalarını yeniden düzenlemelerini beraberinde getirdi. Bu sürecin geri dönüşü olmayan bir yola girdiğini düşünüyorum. Fosil yakıtların önemi giderek azalacak. Kaybedecek demiyorum ama zaman içerisinde azalacak.”

20 Haziran 2022 Pazartesi

Etiketler : Sektörel