tatil-sepeti
tatil-sepeti

Notçular büyümemize şaştı

Giriş: 18.09.2017 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar, daha önce Türkiye ekonomisinin beklenenin üzerinde büyüyeceğini ifade ettiklerini, bugün ise uluslararası kuruluşların Türkiye tahminlerini olumlu yönde revize etmek zorunda kaldıklarını söyledi. Çağlar, “Onlar istikrarımıza şaşırıyorlar” diye konuştu.

TAHMİNLER AŞILACAK

Çağlar, Oda’nın eylül ayı olağan Meclis toplantısındaki konuşmasında, Türkiye ekonomisinin büyümesinin mazlum milletler için de bir umut olduğunu vurgulayarak, yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 6’lık büyüme rakamının aşılmasını beklediklerini açıkladı.

Çağlar, Oda seçimlerini uygun bir tarihte yapacaklarını belirterek, seçim takvimini kısa bir süre sonra açıklayacaklarını söyledi.

KÜRESEL VİCDAN NEREDE

Çağlar, küresel politik savaşların bir başka boyutu olan Arakan’da yaşananları kınadığını dile getirdi. Türkiye’nin güçlü ekonomisi ve sağlam birlikteliğinin tüm dünyadaki mazlum milletler için önemli bir dayanak noktası olduğunu vurgulayan Çağlar, “Arakan’da yaşananlar karşısında küresel vicdan nerede?” sorusunu yöneltti.

REVİZE ETTİLER

“Türkiye’nin her noktada büyümesi sadece bu ülkeyi değil, ezilenlerin umutlarını da büyütüyor. Açıklanan ikinci çeyrek büyüme rakamımız yüzde 5.1. Yani Orta Vadeli Program’da belirlenen yüzde 4.4 hedefinin de ötesine geçtik. TÜİK’in açıklamasına göre bu büyümede, en yüksek pay yatırımlara ait. Ben ticari faaliyet endeksimize, sanayi üretim endeksine ve piyasadaki güz hareketliliğine baktığımda, üçüncü çeyrekte yüzde 6’lık büyüme rakamını aşacağımızı tahmin ediyorum. Zaten not kuruluşları da hemen Türkiye’nin büyüme tahminlerini yukarı yönlü revize ettiler” diye konuştu.

SOĞUK SAVAŞ PASİFİK’TE

Bitmeyen jeopolitik karışıklıklarıyla herkesin Ortadoğu’ya yoğunlaşmışken Pasifik’te yeni bir soğuk savaşın başladığına dikkat çeken Çağlar, şöyle devam etti: “Tabii, Pasifik’teki güç savaşlarının görünen piyonu Kuzey Kore olsa da Japonya, Çin, Avustralya dahil olmak üzere çok daha büyük güçlerin bu olaya müdahil olacağı şüphesiz bir gerçek. Pasifik savaşlarının süresi, mücadele biçimi, diplomatik dili ve dünyaya yansımaları nasıl olur bunun farkındayız. Ancak hassasiyetle üzerinde durulması gereken bir konu.”

FUTURİSTANBUL PROJESİ

‘Gelecek’ kavramının ülkeler için bir gizem olmanın ötesinde bir tasarım çabası, bir inşa sürecine dönüştüğünü hatırlatan Başkan Çağlar, İstanbul Ticaret Odası olarak bu alanda yeni bir organizasyon yaptıklarını açıkladı. Çağlar, “Geleceğin şekillenmesini izlemek yerine, bu güzel şehri geleceğin konuşulduğu, geleceğe yön verilen bir platforma dönüştürmek amacıyla 11 Ekim’de ‘Futuristanbul’ projesini hayata geçiriyoruz” dedi.

İTO’NUN ÜYE SAYISI 404 BİNE ULAŞTI

İTO Başkanı İbrahim Çağlar, göreve başladığı gün Oda’nın 338 bin olan üye sayısının 404 bine ulaştığını, 191 milyon liralık bütçelerinin 277 milyon liraya yükseldiğini açıkladı. Türkiye’nin son çeyrekte kaydettiği yüzde 5.1’lik büyüme rakamında, her yıl üye sayısıyla ortalama yüzde 5 büyüyen İTO’nun çalışmalarının önemli bir payı olduğunu aktaran Çağlar, geçen ay KHK ile TOBB organlarıyla Oda ve Borsa seçimlerinde oy kullanabilmek için seçim tarihi itibarıyla en az iki yıldır Oda ve Borsa’ya kayıtlı olma şartı aranacağını hatırlattı. Oda seçimlerini uygun bir tarihte yapacaklarını belirten Çağlar, kısa sürede seçim takviminin açıklanacağını söyledi.

İTO C6’DA

İbrahim Çağlar, dünyanın yedi kıtasında lobi ve tanıtım çalışması yaptıklarını, bu kapsamda dünyanın en büyük altı ticaret odasının bir araya geldiği Moskova’daki
C6 toplantısına katıldıklarını söyledi. Çağlar, İTO’nun da bu önemli platforma yedinci üye olarak davet edildiğini bildirdi. Öte yandan Oda Meclisi, İTO’nun Berlin, Londra, Paris, Pekin, Sao Paulo ve Moskova ticaret odalarının üye olduğu C6 platformu üyeliği teklifini oy birliği ile kabul etti.

ARAKAN’DA YÜZBİNLERCE İNSAN YARDIM ELİ BEKLİYOR

İstanbul Ticaret Odası Meclis Başkanı Şekib Avdagiç, Arakan’daki insanlık dışı tutumu ve etnik temizlik harekatını Oda Meclisi adına şiddetle kınadıklarını vurguladı. Avdagiç, “İnsanlık suçu olan bu kör şiddetin bir an evvel sonlandırılması için çağrı yapıyorum. Yaşlı ve çocuk ölümleri yüreğimizi dağlıyor. Katliamların gölgesinde evlerini terk eden yüzbinlerce insan yardım eli bekliyor” dedi.

Avdagiç, yaklaşan Muharrem ayının, Arakanlı Müslümanların acılarına merhem olmasını diledi ve “Cenab-ı Hak; mübarek günler hürmetine İslam aleminin birliğini, dirliğini, beraberliğini artırsın” diye konuştu.

‘KUYUMCULUK SEKTÖRÜNE GÜVENİMİZ TAM’

İbrahim Çağlar, kuyumculuk sektöründeki sertifikaların yüzde 90’ının sahte olduğuna dair medyada yer alan yanlış ifadelerden fazlasıyla rahatsız olduklarını ifade etti. Söz konusu ifadeleri kullananların medyada yer almak için bu demeci verdiğini belirtmesinin ayrıca üzüntü verici olduğunu belirten Çağlar, “Geçmişinden bugüne güvene dayalı olan kuyumculuk sektörümüzle ilgili konuşurken daha özenli olmamızda yarar var. Bizlerin kuyumculuk sektörüne güvenimiz tamdır. Sizlerin de iyi bildiği gibi ticarette itibar her zaman paradan daha değerlidir” şeklinde konuştu.

SANAYİ 4.0 İÇİN İTO’DA BÜYÜK BULUŞMA 27 EYLÜL’DE

Dünyayı çok daha köklü şekilde değiştirecek bir sürecin eşiğinde bulunulduğunu vurgulayan Başkan Çağlar, “4. Sanayi Devrimi gümbür gümbür yaklaşıyor. Almanya gibi ülkelerde hazırlık başlamış durumda. 10 yılda 250 milyar dolar yatırım planlıyorlar. Bizde de Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Sanayide Dijital Dönüşüm Platformu’nu kurdu. Burada bir eylem planı hazırlanıyor” dedi. Bu nedenle 4. Sanayi Devrimi’ne uyum için Oda olarak çalıştıklarını belirten İbrahim Çağlar, büyük teknoloji firmalarının katılımıyla 27 Eylül’de Sanayi 4.0 Semineri düzenleyeceklerini hatırlattı.

MECLİS’TE ONUR BELGESİ VE PLAKET HEYECANI

İTO’nun, Oda’ya kayıtlı 30 ila 60 yıllık firmaları bulunan Meclis Üyelerine onur belgesi ve plaket takdim töreni bu ay da devam etti. Meclis Başkanı Şekib Avdagiç ve Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar’ın elinden plaket ve belgelerini alan üyeler şöyle:

32. yıl
İsak Koç
33. yıl
Osman Akyüz
34. yıl
Ramiz Orhan Ermeç
38. yıl
Hidayet Işık
40. yıl
Talip Murat Kolbaşı
58. yıl
Yüksel Toksoy

MECLİS ÜYELERİ KÜRSÜDE

TÜM DOSTLARIMA TEŞEKKÜR EDİYORUM

Sait Kılıç / Kargo, Posta ve Depolama: 21 Ağustos’ta biricik annemi Allah’ın rahmeti ile ebedi yolculuğuna ve ait olduğu yere gönderdik. Bu süre içinde bizzat arayan ve ziyaret eden dostlarıma özellikle teşekkür ediyorum. Allah hayırlarını kabul etsin ve artırsın, geçmişlerine rahmet eylesin. Allah hepimize huzurlu ve sağlıklı bir ömür nasip etsin. Bu ömür içinde bizlere ağır yük, taşınmaz bir bela vermesin. Muharrem ayının insanlığa güzellikler nasip etmesini temenni ediyorum.

CAMİAMIZ ZAN ALTINDA BIRAKILIYOR

Ali Bayraktaroğlu / Şehiriçi Yolcu Taşımacılığı: Okula yeni başlayan ve üst sınıfa geçen öğrencilere sağlıklı ve başarılı bir eğitim, öğretim dönemi geçirmelerini diliyorum. Bugünlerde okul servisleriyle ilgili vahim olayları medyadan takip ettik, üzüldük. Bazı medya organlarında adeta linç kampanyası yürütüldü, hatta yaftalar vuruldu. Yafta vurulan servis çalışanlarının yüzde 95’i evli, çocuklu hatta bazılarının torunları var. Yıllarını bu sektöre adamış kişiler. Bu olaylar nedeniyle sadece İstanbul’daki 50 bin kişilik camia zan altında bırakılıyor. Bu yıl İstanbul’da 350 bin çocuğa servis taşımacılığı hizmeti verilecek. Bu hizmeti, bu yakıştırmaların yapıldığı kişiler verecek. Bu yakıştırmaları kabul etmiyoruz. Bu konuda İTO yönetiminden destek bekliyoruz. Sektörümüz için kazasız, belasız bir taşıma sezonu olmasını diliyorum.

OTOMOTİV YEPYENİ KONSEPTLE ÇIKACAK

Salih Sami Atılgan / Motorlu Araçlar Tamir, Bakım ve İmalatı: Otomotiv sektörü ihracatta lider, ekonomimizin lokomotifi. Ancak hak ettiği ağırlığı aldığını düşünmüyorum. Komite olarak sektörümüzle ve özellikle yerli araç ile ilgili çok sayıda çalışma yürüttük. Oto sanayi siteleri ve tamirhaneler ile ilgili toplantılar yaptık. Buralarda meslek standartları belirlenmeli. Diğer önemli bir konu, motorlarla ilgili test zorunluluğu. Ayrıca son günlerde Avrupa ile yaşanan siyasi konular, bizim ticaretimizi de etkiliyor. Otomotivde sürekli yeni teknolojiye yatırım yapmalıyız. Otomotivin gelişmiş olduğu ülkeler, diğer sektörlerde de kalkınmış. Türkiye’de otomotiv üretim merkezi olmalı. Bilişim sektöründeki dev markalar, otomotive yatırım yapıyor ve teknolojik araçlar üretiyor. Otomotiv yakında, alışılmışın dışında yepyeni konseptlerle karşımıza çıkacak. Türkiye de bu noktada, klasik araçların yanı sıra mutlaka teknolojik araçların da içinde yer almalı.

BABALAR DA DEVREYE GİRMELİ

Turgay Gül / Şehiriçi Yolcu Taşımacılığı: Servis taşımacılığındaki malum olaylar, münferit olaylar ve sektörün tamamını bağlamamalı. Yok da sayamayız elbette. Sektöre güvenin. Çalışanların hepsi elinden geleni yapıyor; eğitim alıyor, detaylara dikkat ediyorlar. Ancak iyiler hiçbir zaman görülmüyor. Bu işi çok iyi yapan firmalarımız var. Servis hizmeti verecek firmaları seçen kurumlar, çok dikkatli ve seçici olmalı. Annelerin yanı sıra babalar da devreye girmeli ve özellikle servis şoförüyle tanışmalı. Bizler, çalışanların en iyisini seçmeye çalışıyoruz. En önemli denetim mekanizması aslında veliler. Tüm velilerin bu konuya sahip çıkması gerekiyor. Veliler, gördüğü aksaklığı, servis firmasına ve okul idaresine bildirmeli. Çünkü şoför ve hostesleri en iyi gözlemleyenler öğrenci ve veliler. Ayrıca, belediye ve ilgili kamu kurumları da denetimleri artırmalı. Ben bir servis şoförünün oğluyum. Belki bugün, babamın taşıdığı çocukların çocuklarını, hatta torunlarını taşıyorum.

KENDİ TASARIMIMIZI SERGİLEYELİM

Mustafa Balkuv / Örme Kumaş, Çorap ve Trikotaj: Başbakanımızın da dediği gibi kalıcı refaha, daha fazla yatırımla ulaşabiliriz. İhracatı artırmalıyız. Özellikle AB ile yaşanan sorunlar, ekonomimizi de etkiliyor. Geçen yıl hazır giyimde 17 milyar dolar ihracat yaptık. Yan sektörlerle birlikte bu rakam 30 milyar doları buldu. İhracatta çok iyi noktadayız. Bizim, ihracatı ve yatırımı artırmak için yurtdışında showroom açma zorunluluğumuz var. Bu noktada desteklerinden dolayı İTO yönetimine teşekkür ediyorum. Sektörümüzün daha da desteklenmeye ihtiyacı var. Maddi desteğin yanı sıra manevi destek de lazım. Sadece fason ürünleri değil kendi tasarımlarımızı da sergileyebilmeyiz. Kaynaklarımız ve bilgi birikimimiz bir hazine. Bunu değerlendirmek hem sektöre hem de ülkemize fayda sağlayacak.

MİLLİ SANAYİ İÇİN DÜŞÜNME FIRSATI

Adil Nalbant / Makina ve Ekipmanları: Mecliste, yönetimle birlikte güzel şeyler yaptık. Herkesken helallik istiyorum. Benden yana helal olsun. Özellikle Batı’nın bize yönelik tavrı, umarım milli sanayimizi daha da geliştirmek adına bize düşünme fırsatı verir. Arakan’a çok üzülüyoruz. Tüm insanlığın yarası. Hamilik projemiz vardı, sekiz okuldan 15 okula çıktık. Bu konuda yönetimin desteği tamdı. Bu noktada güzel işler yaptığımızı düşünüyorum. Umarım devam eder, hatta 81 komiteye yayılır. Bu proje sahiplenilmeli. Eğitim bilinci çok önemli. Gençlerimizi çok iyi yetiştirmeliyiz. Evrensel eğitime önem vermeliyiz. Teknopark İstanbul’da da güzel şeyler yapıldı. İkinci etap bitti, devamı gelecek. Avrupa’nın teknoloji merkezi olacak. Hindistan’ın sadece yazılımdan yaptığı ihracat 45 milyar dolar. Bizim ihracatımızın kilosu 1.5 dolar.

YERLİ MALININ ÖNEMİ ANLATILMALI

Ender Yazıcıoğlu / Ayakkabı ve Ayakkabı Yan Sanayi: Endüstri 4.0’a yoğunlaşmalıyız. Avrupa’da nasıl anlatıldığını da çok iyi takip etmeliyiz. Bunu, ‘elimizdeki makineyi çöpe atacakmışız’ gibi algılamayalım. Konuyla ilgili İTO’da seminer yapılacağını duydum, çok memnun oldum. İhalelerde yerli malının daha fazla kullanılması için biz de yerli üreticiler olarak üzerimize düşeni yapmalıyız. Yabancı marka ürünlerin tercih edilmesinde; alışkanlık, ‘yabancı marka iyidir’ algısı ve lobi faaliyetleri gibi durumların etkili olduğu söyleniyor. Bu noktada bizim de yeterli seviyede olmamız gerek. Altyapı eksikliklerimizi tamamlamalıyız. Okullarda yerli malının ülke için önemi vurgulanmalı.

EĞİTİME DAHA FAZLA KATILIM OLMALI

Ahmet Zeki Sarıhan / Ekmek, Un ve Unlu Mamüller: Bu dönem çok başarılı çalışmalar yaptık. İşçi-işveren arasında yaşanan sorunlarda biz de mağduriyet yaşadık. Haklı olduğumuz konularda hakkımızı savunamıyoruz ve birileri bundan istifade ediyor. Yalancı şahitliklerle ilgili çok maliyet ödedik. Bu konu hakkında çalışma yaptık, katalog hazırladık. Sektörümüzde kayıtdışı çalışan çok sayıda işletme var. Bu tür işletmelerde üretimin durdurulması için mücadele ediyoruz. Mahkeme kararı bile çıkarttık. İstanbul Ticaret Üniversitesi Hayat Boyu Öğrenme Koordinatörlüğü bünyesinde, 10 hafta sürecek çok kapsamlı bir eğitim programına başladık. Bu eğitime katılan işletmeye, çok büyük faydası olur. Eğitimlere sektörümüzden daha fazla katılım olmalı.
Sektör mensuplarından talebim; sektörün sorunları ve çözümü noktasında birlikte hareket edelim.

İBB ÇOCUK MECLİSİ ÜYELERİ KONUK OLDU

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çocuk Meclisi üyeleri, Meclis toplantısına konuk oldu. İBB Çocuk Meclisi Başkanı Dilara Kıymaz, faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Projelerde iş dünyasından da destek aldıklarını belirten Dilara Kıymaz, doğaya duyarlı olmaları konusunda iş dünyasından beklentilerini sıraladı.