tatil-sepeti
tatil-sepeti

Normalleşen işyerine istihdam teşviki

Giriş: 20.07.2020 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması’na yönelik yeni düzenleme, istihdam için iş dünyasına önemli bir destek sağlayacak. TBMM Başkanlığı’na 14 Temmuz’da sunulan değişikliğe ilişkin kanun teklifi kanunlaştığında salgın kaynaklı zorlayıcı sebebe bağlı olarak özel sektör üzerindeki olumsuz etkiler yumuşayacak.

Yeni düzenlemede ekonominin normalleşmeye başlamasıyla birlikte işyerinde haftalık normal çalışma sürelerine dönülmesinin teşvik edilmesine ilişkin hükümler yer alıyor. Yeni metne göre, kısa çalışma ödeneğinin süresi, sektörel olarak ayrı ayrı veya bir bütün olarak uzatılabilecek.

PRİM DESTEĞİ

Yeni düzenlemede, prim desteği için şu hükümler yer alıyor: Salgına bağlı olarak kısa çalışma ödeneği (KÇÖ) ile nakdi ücret desteğinden yararlananların çalıştıkları işyerinde haftalık normal çalışma süresine dönülmesi halinde, sosyal güvenlik primlerinin sigortalı ve işveren payları üç ay süreyle İşsizlik Sigortası Fonu’ndan (İSF) karşılanacak. Bu uygulama 31 Aralık’a kadar yapılabilecek.

İşverene her bir ay için sağlanacak destek süresi; KÇÖ alanlar için bu ödeneği aldığı aylık ortalama gün sayısını, nakdi ücret desteğinden yararlandırılanlar için nakdi ücret desteği aldıkları aylık ortalama gün sayısını geçemeyecek.

İSF’den düzenleme kapsamında karşılanan tutarlar, gelir ve kurumlar vergisi uygulamalarında gelir, gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınmayacak.
Destekten yersiz yararlanıldığının tespiti halinde, yararlanılan destek tutarı, ‘işverenden’ gecikme cezası ve gecikme zammı ile birlikte tahsil edilecek.

FESİH KISITLAMASI

Salgın gerekçesiyle işçilerin iş akitlerinin feshedilmesini kısıtlayan düzenleme, üçer aylık sürelerle 30 Haziran 2021’e kadar uzatılabilecek. Bunda Cumhurbaşkanı yetkili olacak.

Fesih kısıtlamasıyla ilgili olarak 4857 sayılı İş Kanunu’nda değişiklik de öngörülüyor. Bu kanunun geçici 10’uncu maddesinin birinci fıkrasına şu durumlar eklendi:

  • Belirli süreli iş veya hizmet sözleşmesinin sona ermesi
  • İşyerinin herhangi bir sebeple kapanması
  • Hizmet alımları ile yapım işlerinde işin sona ermesi halleri

AZ TEHLİKELİ İŞYERLERİNE İSG UZMANI ERTELEMESİ

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na göre 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri ile kamuya ait işyerlerinde iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirilmesi zorunluluğu 1 Temmuz 2020’de başladı. Ancak kanunda değişiklik öngören teklife göre bu süre 31 Aralık 2021 olacak.

YETENEKLİ İNSAN KAYNAĞI SAVUNMAYA KAZANDIRILACAK

TBMM Genel Kurulu’nda, TSK Disiplin Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı KHK’da Değişiklik Yapan Kanun Teklifi görüşüldü. Kabul edilen maddelere göre; Savunma Sanayii Başkanlığı’nda, Devlet Memurları Kanunu ile diğer kanunların sözleşmeli personel çalıştırılmasına dair hükümlerine bağlı olmaksızın sözleşmeli personel çalıştırılabilecek.

Ayrıca Savunma Sanayii Başkanlığı’nda Savunma Sanayii İcra Komitesi tarafından veya yetki devri yapılan komite üyesi tarafından onaylanan projelerde, ücretleri doğrudan Savunma Sanayii Destekleme Fonu’ndan karşılanmak üzere özel bilgi ve ihtisas sahibi kişiler istihdam edile-bilecek. Bu kapsama, konsept oluşturma, Ar-Ge, tasarım, prototip üretme, geliştirme, modernizasyon, imalat, kabul ve muayene, doğru-lama, test, sertifikasyon, lojistik ve benzeri modern savunma sanayi ürün ve hizmetleri geliştirmede çalışacak, kamu personeli olmayan kişiler 3 yıl sınırıyla alınacak.