HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL
Dünya Bakliyat üretiminin yüzde 1.5’ini karşılayan Türkiye’de bakliyatın gıda sanayinde daha etkin kullanımı için çalışmalar sürüyor. 2016 yılı Türkiye’nin öncülüğünde Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü tarafından Dünya Bakliyat Yılı olarak ilan edilmişti.
İçerdiği yüksek lif ve protein açısından sağlık için çok faydalı olan bakliyata olan farkındalığı artırmak için gerçekleşen çalışmalar kapsamında 1. Bakliyat Şenliği de düzenlendi. İstanbul Ticaret Odası’nın desteğiyle organize edilen şenlik, Cemile Sultan Korusu tesislerinde gerçekleştirildi. Şenlik kapsamında, İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) tarafından desteklenen “Bakliyatta Sağlıklı Beslenme Sağlıklı Hayat” projesinin sonuçları açıklandı.
ŞENLİK GELENEKSELLEŞECEK
Bu yıl ilki düzenlenen Bakliyat Şenliği’nin açılış konuşmasını gerçekleştiren PAKDER Yönetim Kurulu Başkanı ve İstanbul Ticaret Odası Hububat, Bakliyat, Kuruyemiş ve Kuru Meyve Meslek Komitesi Başkanı Hakkı İsmet Aral, bu projeyle bakliyata karşı farkındalığı artırmayı amaçladıklarını dile getirdi.
2016’nın Dünya Bakliyat Yılı olmasının Türkiye’nin öncülüğünde gerçekleştiğini ifade eden Aral, “Bundan gurur duyuyoruz. Sağlıklı olmak için sağlıklı beslenmek en temel şart. Bu da bakliyatla mümkün. Bu şenliği her yıl geleneksel hale getireceğiz” diye konuştu.
9 MİLYAR NÜFUSU DOYURACAK
Toplantıda konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış ilişkiler Genel Müdürü Ali Recep Nazlı da, dünyada 800 milyon aç insana karşı 2 milyar obez insanın bulunduğunu dile getirdi. Nazlı, “İşte bu dengesizlik bakliyat ile giderilecek. Açlıkla ve obeziteyle mücadelede bakliyatın çok önemli olduğunu düşünüyorum” diye konuştu. Nazlı, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bakliyat bir defa toprağın da güçlenmesini sağlıyor. Böylece dengeli ve sürdürülebilir bir tarım gerçekleşiyor.Dünyada Türkiye’nin de dahil olduğu 2030 BM hedefleri var. Açlığı sıfırlama projesinde kullanılacak argümanlardan biri de bakliyat. 2050 yılında yaklaşık 9 milyar olacağı tahmin edilen dünya nüfusunu da doyuracak olan bakliyattır. Tarım Bakanlığı bu yıl çiftçilere 11.6 milyar TL destek veriyor. Bu desteklerde kurak bölgelerde bakliyat tarımı yapan çiftçilere pozitif ayrımcılık yapılacak.”
HAFTADA ÜÇ GÜN TÜKETİN
İstanbul Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hamit Aygül ise Türkiye’nin bakliyat açısından çok zengin bir ülke olduğunu söyledi. Bakanlığın verimlilik ve üretim artışı için çalışma içerisinde olduğunu belirten Aygül, “Burada bulunan insanlardan bir söz bekliyorum. Haftada en az 3 gün bakliyat ürünü tüketme sözü. Üniversitelerimizin geliştirdiği projeleri de inşallah en kısa zamanda ticarete dökülmüş olarak görür ve bakliyat unlarına kolay ulaşabiliriz” dedi.
60 FARKLI LEZZET
Bakliyatta Sağlıklı Beslenme Sağlıklı Hayat projesi kapsamında Yıldız Teknik ve İstanbul Teknik Üniversiteleri’nin laboratuvarlarında bakliyattan un elde edildi ve bu unlar gıda bileşeni olarak kullanıldı. Cips, kek ve ekmek üretiminde kullanılan bakliyatlar olumlu sonuç verdi. Şenlik boyunca da 5 farklı ustadan 60 farklı bakliyat ürününün tanıtımı yapıldı. Bu ürünler arasında nohut unundan pizza, mercimekten puding ve kuru fasulyeden çikolatalı toplar yer alıyor.
BAKLİYATSIZ ÜRÜN KALMAYACAK
2016Uluslararası Bakliyat Yılı Çalışmaları Türkiye Dubai İş Konseyi Başkanı Hakan Bahçeci, Türkiye’nin dünya bakliyat üretimine öncülük yapacak kapasiteye sahip olduğunu söyledi. Bahçeci, “İddia ediyorum ki, yakında bakliyat girmeyen hiçbir ürün kalmayacak” dedi.
BAKLİYAT UNU KULLANILDI
YıldızTeknik Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından yapılan çalışmalar sonucunda ele edilen bakliyat unlarıyla yapılan hafif fırıncılık ürünleri ankette değerlendirmek üzere ziyaretçilere sunuldu.
İstanbul Ticaret Odası’nın mekan sponsorluğunu gerçekleştirdiği etkinlikte İstanbul Ticaret Odası’nı temsilen Meclis Başkan Yardımcısı Ahmet Özer’e de bir plaket takdim edildi.