HABER: MESUDE DEMİRHAN
Sadece sanayide değil, berberden terziye kadar her alanda nitelikli personele ihtiyaç olduğunu belirten döküm ve metal işleme sektörünün temsilcileri, İstanbul Ticaret Odası Döküm ve Metal İşleme Meslek Komitesi’nin düzenlediği istişare toplantısında bu soruna çözüm aradı. İTO Yönetim Kurulu Üyesi Salih Sami Atılgan’ın başkanlığında düzenlenen toplantıya, İTO Meclis ve Komite Üyeleri, akademisyenler ile sektör temsilcileri katıldı. Toplantıda; meslek liseleri, nitelikli eleman, finansman desteği talebi, ihracat destekleri, yenilenebilir enerji, yeşil dönüşüm ve karbon ayak izi konuları ele alındı.
KENDİ MARKALARIMIZLA VARIZ
İTO Yönetim Kurulu Üyesi Salih Sami Atılgan, Türkiye’nin 40 yıl öncesine kadar tarım ülkesiyken, şu an yurt dışına ihraç edilen ürünlerin yüzde 94’ünü sanayi ürünlerinin oluşturduğu bir ülke haline geldiğini söyledi. Üretimin de Anadolu’ya yayılmasına gayret gösterildiğini dile getiren Atılgan, şöyle devam etti: “Otomotiv, savunma, kimya, tekstil gibi birçok sektörde kendi markalarıyla dünyada boy gösteren bir ülke haline geldik. Bu noktada, sanayimizin sağladığı ürünlerle döküm ve metal işleme sektörümüz son derece önemli. Döküm ve metal sektörümüzün daha da büyümesi, modernizasyonu pek çok sektörümüze de yol açacak. Öncelikle nitelikli istihdama erişim için eğitim piramidinin çıktılarıyla istihdam yasasının ihtiyacı olanları buluşturacak hamleler önemli. İTO olarak hem üniversitemiz var hem de 50’ye yakın meslek lisemize hamilik yapıyoruz. Komitelerimizden gelen talepler doğrultusunda, eğitim ve sertifika programları düzenliyoruz.”
KARBON AYAK İZİ FATURASI
Komite Başkanı Durmuş Turgut da herkesin ortak derdinin nitelikli eleman yetiştirmek olduğunu ifade ederek, sorunları şöyle sıraladı: “Teknik liselerden mezun olanları sanayiye entegre etmek ve onlara istihdam sağlamak lazım. Burada yetişen öğrencilerimizi üretime kazandırmalıyız. Ne yazık ki; bugün berberde, terzide ve daha birçok alanda çırak bulamıyoruz. Nitelikli insan sayımız gün geçtikçe azalıyor. Sanayiciler olarak yatırım yapmak istiyoruz. Ancak faizler çok yüksek olduğu için krediye ulaşamıyoruz. Karbon ayak izi vergisini 2026’dan itibaren elektrik, su faturası gibi hepimiz ödeyeceğiz. Yaptıkları üretime göre hepimiz fatura ödeyeceğiz. Bunun için sanayicilerimizin yenilenebilir enerjiye yönelmesi lazım.”
İSTANBUL’UN DEĞİL TÜRKİYE’NİN SORUNU
İstanbul İkitelli Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Üyesi Kazım Özeren, çıraklık meslek okullarının eksik olduğunu belirterek, sadece İstanbul’da değil, Türkiye’nin her yerinde üretim aşamasında yeni bir nesil olmadığına işaret etti. Özeren, “Bizden sonraki kuşak, hep hizmet sektöründe yer almak istiyor. Birinci gündemimiz, meslek liseleri. İkitelli OSB’de 3 binden fazla öğrencimiz okuyor. Bu okulların çoğalması gerekiyor. Öğrenciler bu OSB’de hem teorik hem pratik eğitimi aynı anda alabiliyor. Dünyada söz sahibi olabilmek için öncelikle yetişmiş eleman konusunda çok iş yapmamız lazım” dedi.