Meslekler, teknolojinin etkisi, tüketici ihtiyaçları ve inovasyonun etkisiyle değişiyor. Bu kapsamda hem mevcut mesleklerin kriterlerinin güncellenmesi hem de yeni oluşan mesleklerle ilgili standartların belirlenmesi gerekiyor. Bu konuda çalışan Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK), bugüne kadar 27 sektörde 920 mesleğin standardını belirledi.
Mesleklerdeki değişim ve yeni meslek standartları konusunda bir açıklama yapan MYK Başkanı Mustafa Necmi İlhan, Türkiye’nin ekonomik hedeflerine ulaşması ve potansiyel işgücünün istihdam edilebilmesi için yeni mesleklere uyum sağlanmasının önemine işaret etti.
MYK Başkanı İlhan, “Yapay zeka ve dijital teknolojilerin, bazı iş kayıplarına yol açacağı öngörülse de üretkenlik artışı, artan yatırım ve hizmet ekonomisinin büyümesiyle beraber 2030’a kadar yaklaşık 3 milyon 100 bin iş imkanı oluşturması bekleniyor” dedi.
BECERİ GÜNCELLEMESİ
MYK Başkanı İlhan, küresel işgücünün yüzde 59’unun 2030’a kadar yeniden beceri kazanmak zorunda olacağına işaret etti. “İşverenlerin yüzde 63’ü, istihdam edecekleri her 5 kişiden 3’ünün becerisinin yeterli olmadığını söylüyor” diyen İlhan, bunun çözümünün, mesleki yeterlilik belgesine sahip kişilerin istihdamından geçtiğini dile getirdi.
MYK Başkanı İlhan, “Dünya Ekonomik Forumu’nun raporuna göre, 2030 yılı itibarıyla gelişen teknolojiyle birlikte yapay zeka, siber güvenlik ve yenilenebilir enerji alanlarının popülerliği artacak. Bu alanlarda istihdamın artacağını bugünden bilmek ve buna göre hazırlık yapmamız gerekiyor ki, biz de bu çalışmalara başlamış durumdayız” dedi.
YENİ STANDARTLAR
Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye İş Kurumu ve Yükseköğretim Kurulu işbirliğiyle çalışmalarını sürdürdüklerini aktaran İlhan, şöyle konuştu: “2025 yılı sonuna kadar standardını belirlediğimiz meslek sayımızı 1000’in üzerine çıkarmak istiyoruz. Bu mesleklerden 100’ünü de geleceğin meslekleri olarak tanımlamak istiyoruz. Böylece 1000’den fazla ulusal meslek standardıyla en çok meslek standardına sahip ülkelerden biri olacağız.”
Teknolojiye uygun danışma kurulları
Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) bünyesinde, teknolojideki gelişmenin ihtiyaçlarına cevap vermek için şu danışma kurulları kuruldu:
MYK’daki bu kurullar Türkiye’nin ihtiyacı olan yeni mesleklerin standartlarını belirleme çalışmaları yapıyor.
TEKNOLOJİ MESLEKLERİ
Bugüne kadar dijital dönüşüm alanında 38 meslekte standartları belirlediklerini ifade eden MYK Başkanı Mustafa Necmi İlhan, bu meslekler arasında yapay zeka programcısı, blokzincir analisti, etik hacker, robotik sistemler operatörü, bulut bilişim analisti gibi mesleklerin yer aldığını söyledi.
YEŞİL DÖNÜŞÜM İŞLERİ
İlhan, yeşil dönüşüm sürecinde çevre sektöründe 30, diğer alanlarda ise 15 mesleği tanımladıklarını belirterek, bunlar arasında sürdürülebilirlik uzmanı, batarya elektrikli araç bakım onarımcısı, eko rehber ve zirai drone operatörü gibi mesleklerin bulunduğunu anlattı.
Elektrik ve elektronikte 4 meslek için görüş alınıyor
Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından elektrik ve elektronik sektöründe dört ulusal yeterlilik güncellenerek görüşe sunuldu. MYK Çalışma Grubu ile yürütülen çalışmalar kapsamında güncellenen ve görüşe sunulan ulusal yeterlilikler şunlar:
Güncellenen ulusal yeterliliklere 18 Nisan 2025 tarihine kadar görüş verilebiliyor. İlgili link: https://link.myk.gov.tr/msd/ElektrikveElektronik
MYK belgeli istihdama teşvik
Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) belgeli çalışanların istihdamı teşvik ediliyor. İşsizlik Sigortası Kanunu’nun geçici 10. maddesi kapsamında işverenlere, MYK belgesi sahibi kişileri istihdam etmeleri durumunda, 54 aya kadar sigorta prim teşviki veriliyor. Teşvik kapsamında işverenlerin, prime esas kazanç üst sınırına kadar olan sosyal güvenlik primi işveren payları, İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanıyor. Bu destek, 4 bin lira ila 31 bin lira arasında değişiyor. Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alınan verilere göre, yılda ortalama 139 binden fazla işveren ve 307 bine yakın çalışan bu teşvikten faydalandı.