HABER: CANAN BİLGİN
Online alışverişle rekabette zorlanan perakende mağazaları, dijital teknolojinin avantajını kullanarak daha fazla müşteri çekmenin peşinde. Kasiyersiz çalışan, yapay zeka ile hareket eden, aynalarla sipariş verilebilen, ürünlerini kişiselleştiren markalar, sıra dışı deneyimlerle tüketicilere bir mağazadan daha fazlasını vaat ediyor. İşte CNN International’da yayınlanan ve alışverişin ‘akıllı’ dünyasında perakende pazarına yön veren fütüristik mağaza konseptleri…
YAPAY ZEKALI MARKET
e-ticaret devi Amazon’un fütüristik bir temayla sunduğu Amazon Go’da ne sıra var, ne de kasiyer. Müşteriler markete girişte QR kodu okutuyor ve istedikleri ürünleri alıyor. Yapay zeka ile çalışan market müşterilerin hareketlerini saniye saniye izliyor. Alışveriş bittiğinde müşteriler mağazadan çıkıyor ve ücret Amazon hesaplarından tahsil ediliyor. ABD’li mağazalar zinciri Walmart’ın da bir mağazada kasiyersiz hizmet verdiği belirtiliyor.
ALIŞVERİŞİ KOLAYLAŞTIRAN TEKNOLOJİ
Alışverişi kolaylaştıran bir diğer teknoloji de artırılmış gerçeklik. İsviçre merkezli mobilya mağazası Ikea, tüketicilere satın aldıkları mobilyaları adeta evlerinde görmelerine olanak tanıyan uygulamasını geçtiğimiz yıl piyasaya sürdü. Online ev eşyaları perakendecisi Wayfair ile ev yenileme ve tasarım platformu Houzz’ın da benzer uygulamaları bulunuyor.
KİŞİYE ÖZEL SPOR ÜRÜNLERİ
Spor perakendecileri kişiye özel ürünlere yoğunlaştı. Adidas, 3D baskılı taban ile bir ayakkabı üretti. Şirket, kişiye özel ayakkabılar için bu teknolojiyi kullanmayı planlıyor.
AKILLI GİYSİLER
Fütüristik temalı mağazalarda giysiler de daha akıllı hale geliyor. Levi’s ve Google, elbise koluna yerleştirilen, dokunma veya el, kol hareketleriyle kontrol edilebilen akıllı bir ceket için işbirliği yaptı. Akıllı telefonla uyumlu ceketin koluna hafif dokunarak, dinlediğiniz müziği durdurabilir veya yol tarifi alabilirsiniz.
Ceketin fiyatı 350 dolar.
KENDİN TASARLA KENDİN YAP
Ev gereçleri perakendecisi Lowe, sanal gerçeklik teknolojisiyle müşterilerin DIY (kendin yap) projelerini hayata geçirmelerine fırsat sunuyor. Örneğin evlerinde banyonun duvar döşemesini kendileri yapmayı planlayan müşteriler, bu işi alışveriş yaparken taktıkları bir VR kulaklıkla öğrenebiliyor. Şirket, Microsoft’la ortaklık kurarak müşterilerine HoloLens kulaklıklarla kendi mutfaklarını tasarlamanın da yolunu açtı.
AYNALARLA SİPARİŞ
Fütüristik mağaza konseptinde aynalar da akıllandı. Akıllı aynalar üzerindeki sensörlerle vücudun 3 boyutlu modelini çıkartarak, alışverişi kolaylaştırıyor. Müşterilere seçtikleri ürünlerin görünümüne, renk ve ölçülerine göz atmasına imkan tanıyor.
Perakende markalarından Rebecca Minkoff, ABD’deki üç mağazasında akıllı ayna teknolojisinden faydalanıyor. Müşterilerin seçtiği ürünler, interaktif bir giyinme kabinine gönderiliyor. Kabindeki aynalar giysileri tanıyor ve hangilerinin denendiğini biliyor. Müşteriler aynalara dokunarak aynı ölçülerde diğer giysileri veya farklı renk seçeneklerini de talep edebiliyor.
VERİ MAĞAZALARI
Teknoloji cihazları satan B8ta, ürünlerine yönelik geri bildirimler için farklı bir iş modeli geliştirdi. Şirket, satışlardan herhangi bir yüzde almak yerine, ürünlerini bir mağazada sergilemek için ücret ödüyor. Buna karşılık da, müşterilerin bu cihazlarla nasıl etkileşime girdiğine ilişkin verileri topluyor. Ayrıca ürünlerinin gösterim, demo ve satışı ile ilgili güncel bilgileri elde ediyor. Şirketin ürünlerinin ABD’nin San Francisco kentinde sergilendiği bir mağazada 24 kamera bulunuyor ve bu kameralar hem satışları hem de tüketici eğilimlerini takip ediyor. B8ta’nın ABD’de bu şekilde veri toplayan 8 mağazası mevcut.