Europa Clipper, NASA’nın Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden 3 ay önce fırlatıldı. Europa Clipper şimdiye kadarki mekiklerden farklı olarak gelişmiş bir kamera seti ile Dünya ve Jüpiter arasındaki uzayda görüntü yakalayacak.
FARKLI BİR KAMERA SİSTEMİ VAR
NASA’nın gezegen görevi için geliştirdiği en büyük uzay sondası olan Europa Clipper, farklı bir amaca hizmet eden bir kamera seti Dünya ve Jüpiter arasındaki uzayda fotoğraf çekiyor. Yıldız takipçisi olarak adlandırılan iki görüntüleyici yıldızları arayarak, görev kontrolörlerinin uzay aracının tam yönünü tespit etmelerine yardımcı olmak için onları bir pusula gibi kullanıyor. Bu bilgi, telekomünikasyon antenlerini Dünya’ya doğrultmak ve verileri sorunsuz bir şekilde ileri geri göndermek için kritik öneme sahip.
Aralık ayının başlarında, yıldız takipçisi çifti, Europa Clipper’ın uzaya dair ilk görüntülerini yakaladı ve dünyaya gönderdi. Üç çekimden oluşan fotoğraf, 150 ila 300 ışık yılı uzaklıktaki yıldızlardan gelen minik ışık noktalarından oluşuyor. Yıldız alanı, uzay aracının etrafındaki tüm gökyüzünün yalnızca yaklaşık yüzde 0.1’ini temsil ediyor. Ancak yıldızları yalnızca o küçük gökyüzü diliminde haritalayarak, yörünge aracı nereye yöneldiğini belirliyor ve kendini doğru şekilde yönlendiriyor.
Yıldız alanında, Yunan mitolojisinde Apollo ile ilişkilendirilen bir kuş olan ve Latince’de “karga” anlamına gelen Corvus takımyıldızının en parlak dört yıldızı olan Gienah, Algorab, Kraz ve Alchiba yer alıyor.
SONDA YILDIZ GÖZLEMCİLERİNİN TAKİBİNDE
Yıldız gözlemcileri için ilgi çekici olmasının yanı sıra; fotoğraflar yıldız takipçilerinin başarılı bir şekilde kontrol edildiğinin sinyalini veriyor. Uzay aracı kontrol aşaması, Europa Clipper’ın 14 Ekim 2024’te bir SpaceX Falcon Heavy roketiyle fırlatılmasından bu yana devam ediyor.
49 YAKIN GEÇİŞ YAPACAK
Europa Clipper, dokuz bilimsel ekipmanın yanı sıra; yerçekimi bilimi araştırmasında kullanılacak telekomünikasyon araçlarını da taşıyor. Jüpiter’in uydusu Europa’ya yapacağı 49 yakın geçiş sırasında; bilim insanlarına buzlu uydunun ve iç okyanusunun yaşam barındırmak için gerekli koşullara sahip olup olmadığını söyleyecek verileri toplayacak.
MARS’IN YAKININDAN GEÇECEK
Uzay aracı halihazırda Dünya’dan 53 milyon mil (85 milyon kilometre) uzaklıkta, Güneş’e göre saniyede 17 mil (saniyede 27 kilometre) hızla ilerliyor. Yakında Mars’ın yakınından geçecek. 1 Mart’ta mühendisler aracı Kızıl Gezegen’in etrafında bir daire çizerek yönlendirecek ve hız kazanmak için yerçekimini kullanacak.