tatil-sepeti

Türkiye ekonomisini ve ticaretini daha ileriye götürmek için 135 yıldır faaliyetlerini sürdüren İstanbul Ticaret Odası, hazırlattığı yayınlarla da üyelerini bilgilendirmeye ve araştırmacılara kaynak olmaya devam ediyor. Oda bünyesinde kurulan kütüphanede yer alan ve dünyada eşi bulunmayan nadir eserler koleksiyonu ile 19. ve 20. yüzyıla ait mimariden arkeolojiye, tarihten haritalara kadar Latin harfleriyle basılan seçkin bir koleksiyon meraklılarına sunuluyor. Oda, Türkiye ekonomisi, İstanbul, AB, KOBİ’ler ile kültürel ve sanatsal faaliyetlere yönelik araştırmalar ağırlıklı olmak üzere 86 adedi prestij, 1.870 adedi standart kategorilerinde toplam 1.956 adet kitap yayınladı.

TANZİMAT’IN 100. YIL DÖNÜMÜ ANISINA

Tanzimat’ın 100. yıl dönümü anısına dönemin Maarif Vekili Hasan Ali Yücel’in hazırladığı Tanzimat I eseri 1940’da İstanbul Maarif Matbaası’nda basıldı. 1.026 sayfa olan kitaptaki resim ve vesikaların bir kısmı Topkapı Sarayı Müzesi asıllarından, diğerleri de İhsan Sungu, Faik Unat ve Selim Gerçek koleksiyonundan. Kitabın arkasında, Osmanlı ve Avrupa ile başlayan temasların resimleri yer alıyor.

KARADENİZ VE AKDENİZ ATLASI

Koleksiyonun bir diğer nadide eseri, Karadeniz ve Akdeniz limanlarını gösteren haritalardan oluşan iki ciltlik atlas. 19. ve 20. yüzyıl arasında hazırlanan, bir kronoloji eşliğinde hususi ciltleme yapılarak derlenen atlasta yer alan haritaların Londra’da basıldığı görülüyor. Haritalarda yer adları, kırmızı mürekkeple eski Türkçe olarak el yazısı ile ayrıca belirtilmiş.

1929 SENESİNDE İSTANBUL LİMANI

İstanbul limanının 1929 yılındaki genel durumu, iç ve dış ticareti, limana uğrayan vapurlar ile yerli ve yabancı gemilerin adetleri ve tonajları hakkında bilgiler içeriyor. İstanbul Liman Şirketi tarafından hazırlanan kitap, limandan geçen vapurlar ve gemiler sayesinde 1929 yılında gerçekleşen ülke ülke ihracat ve ithalat verilerini ortaya koyuyor. Kitapta ayrıca 1928 ve 1929 yıllarında Türkiye’nin diğer limanlarına uğrayan gemiler hakkında da bilgiler yer alıyor. 1930 yılında basılan kitap, toplam 170 sayfadan oluşuyor.

İMLA LÜGATİ

Kütüphanede Latin harflerle kayıtlı en eski tarihi eserler arasında ‘İmla Lügati’ de yer alıyor. Dil Encümeni tarafından toplam 371 sayfa olarak hazırlanan lügat, 1928’de İstanbul’da Devlet Matbaası’nda basıldı.

OECD KİTAPLIĞI

Kütüphane bünyesinde 2003 yılından beri OECD kitaplığı bulunuyor. OECD üyelerinin başkentlerinde kurulan kitaplık, ilk kez bir başkent dışında İstanbul Ticaret Odası kütüphanesi bünyesinde kuruldu. Koleksiyona, Oda kütüphanesinden basılı ve elektronik erişim sağlanabilir.

DİĞER ESERLER

  • Historie de la Turquie: Osmanlı tarihi, Alphonse de Lamartine, 1854, Paris, 8 cilt.
  • History of the Ottoman Turks: Osmanlı sosyal ve siyasi tarihi, Edward Shepherd Creasy, 1854, Londra, 2 cilt, 961 sayfa.
  • L’Architecture Ottoman: Osmanlı mimarisi, 1873, İstanbul.
  • Voyage en moree, a Constantinople en Albanie et dans plusieurs autres parties de L’Empire Ottoman: Osmanlı tarihi-seyahatname: Pouquevillie, F.C.H.L., 1805, 2 cilt.
  • L’Egypte et la Turquie: Breuvery, 1836, Paris, 2 cilt, 926 sayfa.
  • Monuments Turcs d’Anatolie: Anadolu’daki Türk Anıtları, Albert Gabriel, 1931-1932, Paris, 2 cilt, 351 sayfa.
  • Voyages archeologiques dans le Turqui orientale: Türkiye’de arkeoloji gezileri, Albert Gabriel, 1940, 2 cilt, 484 sayfa.
  • Tarif des droits de navigation: Navigasyon haklarının tarifesi, Galatz, 1927, 34 sayfa.
  • Le Costumes populaires de’La Turqui en 1873: Türk kostümleri, Levand Times and Shipping Gazette, 1873, resimli 319 sayfa.
  • Assurances des chevaux: Atların sigortalanması, Curot, 1907, Paris basımı, 279 sayfa.
  • Dictionnaire de l’Economie politique: Ekonomi-politika sözlüğü, Paris, 971 sayfa.
  • La Bulgarie contemporaine: Çağdaş Bulgaristan, Imperimerie R.-H. Fourez, 1905, Brüksel, 364 sayfa.

KÜTÜPHANE ARŞİVİ

İstanbul Ticaret Odası, Türkiye ekonomisi, İstanbul, AB, KOBİ’ler ile kültürel ve sanatsal faaliyetlere yönelik araştırmalar ağırlıklı olmak üzere 86 adedi prestij, 1.870 adedi standart kategorilerinde toplam 1.956 adet kitap yayınladı. Oda’nın yayınları arasında belgesel ve müzik olmak üzere 10 adet CD de yer alıyor.

  • Oda yayınlarının tam metni okuyucuların hizmetine ücretsiz olarak sunuluyor.
  • Kütüphanede toplam 15 bin 30 adet basılı kitap, 812 adet basılı olmayan araştırma ve rapor, 315 adet periyodik yayın (istatistik, dergi) mevcut.
  • Ülkeler hakkında ekonomik, ticari ve istatistiki bilgiler basılı ortamda mevcut.
  • Mevzuat bilgilerine gereksinim duyan okuyucular ise kütüphanede veri tabanı üzerinden bilgi alabiliyor.

05 Temmuz 2017 Çarşamba

Etiketler : Gündem