HABER: TUĞÇE ÖZKUŞ
Müzik eğitimi alanında yetkin eğitmenleri tek bir çatı altında toplayan Musichool, dünyanın dört bir yanındaki müzikseverlerin bir araya gelerek, topluluk aracılığıyla deneyimlerini paylaştıkları ve sürekli öğrendikleri bir ortam oluşturuyor. 2023’ün son haftasında BTM’nin en büyük etkinliği olan Sahne XL’de de yer alan girişimlerden biri olan Musichool, müzik eğitimi pazarının en büyük oyuncularından olmayı hedefliyor. Musichool’un kurucu ortaklarından Berkay Barboros, girişimcilik yolcuğunu ve BTM sürecini İstanbul Ticaret’e anlattı.
COVID DÖNEMİNDE BAŞLADIK
Kendinizi kısaca tanıtır mısınız?
Marmara Üniversitesi İktisat Fakültesi mezunuyum. Girişimcilik, üniversite yıllarımdan beri ilgi duyduğum bir alan oldu. Bu ilgiyi pekiştirmek amacıyla 2022 yılında Marmara Üniversitesi Girişimcilik ve İnovasyon Ekonomisi yüksek lisans bölümünden mezun oldum. Üniversite yıllarımdan beri çalışıyorum. 8 yılı aşkın süredir de uzmanlığımı dijital pazarlama alanında geliştiriyorum. Musichool ile ilgili her şey, Covid döneminde her pazar günü 3 saatimizi müzik yapmaya ayırarak başladı. İlk müzik eğitimimi Furkan Değerli ve Batuhan Meriçli’den aldım. Ardından arkadaşlığımız ortaklığa dönüştü. Müzik sektörüne katkı sağlayacak ve sorunlarımızı çözecek bir iş modeli üzerinde düşünmeye başladık. Sonunda müzik okulundan ilham alan Musichool markası ortaya çıktı.
YETKİN EĞİTMENLER TEK ÇATIDA
Musichool nedir?
Musichool, müzik eğitimi alanında yetkin eğitmenleri tek bir çatı altında toplayan bir pazaryeri hizmeti sunuyor. Müzik eğitmenleri, eğitimlerini kayıtlı dosya formatında veya canlı olarak platformumuzda birebir veya sınıf ortamında verebiliyor. Ayrıca, fiziksel eğitim veren kurumlar için bilinirliklerini artırmak ve eğitimlerini daha geniş kitlelere ulaştırmak amacıyla içeriklerini yazılı olarak platformumuza ekleyebilecekleri bir hizmet de sunuyoruz. Müzisyenler için ek gelir fırsatları yaratmak, dijital dünyada kendi markalarını oluşturarak topluluklarını geliştirme imkânı sunmak, temel hedeflerimiz arasında. Müzik eğitimi almak isteyenler için de Türkçe içerikleri tek bir platformda görebilme ve eğitmenleri yorumlarına, müfredatlarına ve puanlamalarına göre seçebilme hayalimiz var.
HEM EĞİTİMCİ HEM ÖĞRENCİ
Musichool’un ortaya çıkış noktası neydi?
Musichool, müzik eğitimi alanında öğrenci ve eğitmenleri buluşturarak yaşanan zorluklara çözüm oluşturmayı amaçlayan bir girişim. Musichool’da kurucu ortaklar da müzisyen ve aynı zamanda müzik eğitimi veriyor. Türkiye’de hem belirli alanlarda müzik eğitimi veren eğitimciler için öğrenci hem de öğrenciler için niş alanlarda eğitmen bulabilmenin zorluklarını yaşadığımız için müzik eğitim platformumuzu geliştirdik.
CANLI VE KAYITLI MÜFREDAT
Platformda süreçler nasıl ilerliyor?
Musichool, uzman müzisyen ve müzik eğitimcilerinin canlı veya kayıtlı müfredatını bireysel veya grup eğitimleri için erişilebilir kılan bir platform. Dünyanın dört bir yanındaki müzikseverlerin bir araya gelerek topluluk aracılığıyla deneyimlerini paylaştıkları ve sürekli öğrendikleri bir ortam oluşturuyoruz. Platformumuz üzerinden eğitmenlere direkt mesaj atabilir, ödev takibini ve quizleri, https://musichool.co/ üzerinden gerçekleştirebilir, anında geri bildirim alabilirsiniz. Hem eğitmenler hem de öğrenciler için başvurularınızı ücretsiz bir şekilde yapabilirsiniz. Eğitime başlayan öğrencilere ürün ve ekipman sponsorlarımızla indirimler sağlarken, eğitimlerini tamamlayan mezunlara şarkılarını mix ve mastering açısından tamamlama desteği ve ücretsiz bir şekilde yayınlama fırsatı sunuyoruz.
ESTONYA’DA ŞİRKET KURACAĞIZ
Hedef kitleniz kimlerden oluşuyor?
Musichool, başlangıçta uzman müzisyenleri ve müzik eğitimi almak isteyen herkesi Türkiye merkezli olarak hedefliyor. 2024 yılında Estonya’da şirketimizi açarak, Avrupa pazarında da tutunma çabası içinde olacağız.
GELİR MODELİ
Gelir modeliniz nedir?
Müzisyenler ve eğitimciler, eğitim fiyatlarını kendileri belirliyor. Fiyatlar, eğitim süresine ve seviyesine göre değişiyor. Ana gelir modelimiz, eğitimlerin satışı üzerinden aldığımız komisyondan oluşuyor. Ayrıca, Udemy’deki müzik eğitimlerini platformumuza ekleyerek çeşitlilik yaratıyoruz. 2024 yılında B2B iş modeline odaklanarak kurum çalışanlarına sanat ve müzik eğitim desteği sunmayı hedefliyoruz. Ayrıca mezun öğrencilerimiz üzerinden şarkılarını tüm dijital platformlarda ücretsiz olarak dağıtarak yayın ve izleme gelirleri elde etmeyi planlıyoruz.
REKABET DEĞİL KATKI
Türkiye’de ve globalde benzer girişimler var mı? Varsa hangi yönlerinizle ayrılıyorsunuz?
Musichool, Türkiye’deki müzisyenlere tanınırlık ve ek gelir fırsatı sunarak pazarda kendine özgü bir konum elde etmeyi hedefliyor. Pazardaki oyuncularla rekabet etmek yerine, sektöre gerçekten katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Fiziksel ve online eğitimleri tek bir platformda toplayan, tamamen müzik odaklı ve aradığınız her şeyi daha uygun fiyata bulabileceğiniz bir platform oluşturuyoruz.
7/24 AÇIK OFİS FIRSATI
BTM projenize ne gibi katkılar sağladı?
BTM, 2 yıldır projemize destek sağlıyor. Kamp, Ön Kuluçka ve Kuluçka programlarından faydalanarak, birebir mentorluk ve yatırımcı ilişkileri konusunda bize önemli katkılarda bulundular. Özellikle 2023’te Kuluçka programının sunduğu 7/24 açık ofis imkânı, müşteri toplantılarımızı düzenlememize ve ekip olarak bir arada çalışmamıza büyük fayda sağladı. İhtiyaç duyduğumuzda aktif bir şekilde dinlenme olanağı sunan güzel alanları da var.
441 MİLYON DOLARLIK PAZAR
Global pazarda kendinizi nerede konumlandırmayı düşünüyorsunuz?
Türkiye’de online müzik eğitim pazarının 2028’de 441 milyon dolara ulaşması bekleniyor. Musichool olarak, büyüyen bu pazarda önemli bir oyuncu olmayı ve yüzde 10’luk bir pay elde etmeyi amaçlıyoruz.
Bu süre zarfında kullanıcı sayısının dünya genelinde 1 milyar, Türkiye’de ise 11.3 milyon kişiye ulaşması öngörülüyor. Ancak, sadece eğitim gelirleri üzerinden değil, aynı zamanda sanatçıların dijitalleşen dünyada yayınlarını yapıp telif gelirleri üzerinden anlaşmalar sağlayarak globalde de etkili bir konum elde etmeyi hedefliyoruz. Bu strateji, Musichool’un sadece eğitim pazarında değil, aynı zamanda müzik endüstrisinin genelinde de önemli bir rol oynamasını sağlayacak.
DESTEKLER, İŞ KURMA MOTİVASYONUNU ARTIRIYOR
Türkiye’de girişimcilik ekosistemini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Türkiye’de girişimcilik ekosistemi, genç girişimcilere sağlanan destek ve motivasyon ile oldukça olumlu bir tablo çiziyor. Üniversite yüksek lisans programları, girişimcilik eğitimlerinin yaygınlaşmasına katkı sağlarken, liselerde girişimcilik eğitimlerinin artması da genç girişimcilerin farkındalığını artırdı. Özellikle İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya ve Konya gibi büyük şehirlerde girişimcilerin bir araya geldiği topluluklar, genç girişimciler için önemli bir network oluşturuyor. Devlet destekleri ve krediler, ekonomik olarak girişimcileri destekleyerek iş kurma motivasyonunu artırıyor. Ayrıca, 2023’ün ilk çeyreğinde oyun sektöründeki yükseliş ve e-ticaret iş modellerinin gelişimi, Türkiye’nin yatırımcılar açısından çekici bir pazar haline gelmesine katkı sağlıyor. Tüm bu faktörler, girişimcilik yolculuğumuzda motivasyonumuzu artırıyor.