Salı, 05 Kasım, 2024
Savunma Sanayii Başkanlığı ve ASELSAN işbirliğiyle müzelerdeki eserlere görünmez DNA ile koruma geliyor.
Savunma Sanayii Başkanlığı ve ASELSAN işbirliğiyle müzelerdeki eserlere görünmez DNA ile koruma geliyor. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un verdiği bilgiye göre, eserlere zarar vermeyen uygulamaya 2023 yılında geçilecek.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, TBMM Genel Kurulu’nda, bakanlığının 2023 yılı bütçesi üzerinde yaptığı konuşmasında, 2023 yılı önceliklerini de anlattı. Yurt dışında bulunan Türkiye kökenli kültür varlıklarının iadesi için yoğun mesai harcadıklarını aktaran Bakan Ersoy, “Uzmanlaşma ve etkin bir mücadele gerektiren bu çalışmaları yürütmek üzere kurduğumuz Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanlığımız, sorumluluğunun hakkını veriyor. 2002-2022 yılları arasında toplam 9 bin 42 kültür varlığının ülkemize iadesi sağlandı. Bunlardan 4 bin 727’si Bakanlığımızın atılım yaptığı 2018-2022 yılları arasında gerçekleştirildi” dedi.
SEVİYE YÜKSELDİ
Bakanlık bünyesinde yer alan kaçakçılıkla mücadele şubesini, daire başkanlığı seviyesine çıkardıklarını aktaran Ersoy, uzman personel sayısının ise 3 katına çıkarıldığını, 12 ülke ile özel protokol imzalandığını belirtti. Söz konusu ülkelerin alıcı veya yol güzergahı üzerindeki ülkeler olduğunu kaydeden Ersoy, “Bu, ülkelerde önceden aylarca uğraştığınız davalarda, hiçbir şekilde uğraşmadan 2-3 ay içerisinde eserleri geri almanızı sağlıyor” diye konuştu.
ASELSAN’LA İŞBİRLİĞİ
Müzelerde orijinal eserlerin sahteleriyle değiştirilmemesine yönelik de önlem aldıklarını, bunun dünyada birkaç ülkede uygulandığını vurgulayan Ersoy, şu bilgiyi verdi: “Savunma Sanayii Başkanlığı ve ASELSAN işbirliğiyle eser kimliklendirme projesi başlatmış olduk. Bu nedir biliyor musunuz? Görünmez DNA. Yılbaşından itibaren bütün tarihi eserlere görünmez DNA işliyoruz. Herhangi bir şekilde bu ürün değiştiğinde, sistem onu anında yakalıyor. Artık müzelerde hırsızlık olma şansı kalmıyor” diye konuştu.
YENİ YILDA YENİ AÇILIŞLAR
Bakan Ersoy, 2023 yılında hayata geçecek önemli kültür projelerini şöyle özetledi:
* Tapu Binası müze oluyor: Sultanahmet’teki Osmanlı döneminin tarihi Tapu Binası’nın restorasyonunu ve teşhir tanzimini de çağdaş müzecilik anlayışı ile gerçekleştirerek, İstanbul’un ve Ayasofya’nın eşsiz tarihini ziyaretçilerle buluşturacağız. Müzenin ilk etabını nisan ayında açıyoruz.
* Rami Kışlası kütüphane kompleksi olarak açılıyor: Rami Kışlası’nın inşaatını söz verdiğimiz gibi yıl sonunda tamamlayıp açılışa hazır hale getiriyoruz. İstanbul’un en önemli cazibe merkezlerinden olacak bu muazzam kompleksi, 13 Ocak 2023 Cuma günü açıyoruz. Bütün halkımız davetlidir.
BİR NEVİ BARKOD GİBİ
Edinilen bilgilere göre müzelerdeki hırsızlığa karşı eserlere görünmeyen, kokusu olmayan ‘görünmez DNA’ adlı bir solüsyon sürülecek. Bu solüsyon, dijital olarak eserin kimlik bilgilerini içerecek. Yani bir nevi barkod olacak. Bu sayede eser dünyanın neresine giderse gitsin bulunabilecek. Hangi müzeye ait olduğu ispatlanabilecek. Laboratuvarlarda incelenmesi tamamlanmak üzere olan yeni teknoloji; ahşap, taş eser ve tekstil gibi birçok materyale uygulanabilen bir solüsyon. Eserlerin dokularına karışmayan teknolojinin uygulamasına Ocak 2023’ten itibaren ekipler halinde Türkiye’nin birçok müzesinde aynı anda başlanacak.
27 Aralık 2022 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı