Salı, 05 Kasım, 2024
BTM girişimlerinden Kitchenest, anlaştığı restoranların, satışların düştüğü saatlerde atıl kalan mutfaklarını, sanal restoranların kullanımına açıyor.
Mevcut işletmeye gönderilen malzeme pişirilerek müşteriye ulaştırılıyor. Bu şekilde işletmeler yeni yatırım yapmadan verimliliğini ve gelirini artırıyor.
BAHAR DAĞAŞAN
Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi’nin (BTM) desteklediği girişimlerden Kitchenest, firmaların tedarik zincirini yöneterek; hızlı, kolay ve verimli üretim gerçekleştirmelerini sağlıyor. Ayrıca, paketleme malzemeleri ve personel eğitimi gibi hizmetlerle işletmelerin teknolojik entegrasyonunu destekleyen Kitchenest, böylece verimlilik artışını da kolaylaştırıyor. Kitchenest kurucu ortağı Barış Yusuf Eryentür, girişimin iş modelini, ekip yapılarını ve BTM deneyimini İstanbul Ticaret Gazetesi okurları için paylaştı.
KAFE, OTEL VE RESTORANLAR
Eryentür, ne yaptıklarını şu cümlelerle özetledi: “Kitchenest Cloud Kitchen As A Service (CKAAS) modelimizle faal olan cafe, restoran ve otel gibi işletmelerin atıl kapasitelerini uçtan uca yönettiğimiz servis edilmeye çok yakın ürünlerin olduğu tedarik zincirimiz, hazırlık yöntemlerimiz ve entegrasyon teknolojilerimiz sayesinde sanal markalarımızla buluşturup bahsi geçen lokasyondan paket servis hizmeti vererek değerlendiriyoruz.”
BÖREKÇİ BOŞ KALMIYOR
Börekçi örneğiyle yaptıkları işi tarif eden Eryentür, şöyle konuştu: “Örneğin börekçilerin büyük bölümü sabahları erken saatlerde kendi ürünlerinin satışlarını gerçekleştiriyor. Ancak öğleden sonra akşama kadar talep düştüğü için atıl üretim kapasitesiyle çalışıyorlar. Kitchenest burada devreye giriyor. Biz bu atıl kapasiteyi (o börekçideki buzdolaplarını, fırınları ve personeli) kullanıyoruz.
O işletmeye, sadece pişirilmesi gereken ürünleri kuryeyle ulaştırıyoruz. Yani, pişirilecek pideler, lahmacunlar ve pizzalar temin ediyoruz. Bu senaryoda börek işletmesinin çatısı altına kendi markalarımızdan ‘Gelenek Pide Lahmacun’ ve ‘Pizzari’ markalarımızı tüm entegrasyon teknolojilerimizle beraber entegre ediyoruz. Bu sayede bölgede bulunan paket servis müşterileri, çevrimiçi sipariş platformlarından bizim markalarımızdan sipariş verebiliyor. İşletmeden ek bir yatırım beklentimiz olmuyor. Ürünlerin temini ve teknolojilerin entegrasyonu tamamen Kitchenest tarafından gerçekleştiriliyor. Bu şekilde olan siparişlerin tahsilatını da Kitchenest yapıyor. Anlaşmalı işletmelerle o ay elde edilen geliri paylaşıyoruz.”
SANAL MARKALAR İÇİN DE FIRSAT
Günün yalnızca belli aralıklarında hizmet veren fırın, kafeterya gibi işletmelerin mutfaklarının saatlerce boş kalmasının önüne geçtiklerini belirten Eryentür, “Kitchenest bu fiziksel işletmelerle sanal restoranları bir araya getiriyor. Sanal restoranlar, mutfakları atıl durumda olan fiziksel işletmelerle anlaşarak onlara kendi ürünlerini gönderiyor. Bir paket siparişi geldiğinde fiziksel işletmeye daha önce temin ettikleri malzemelerle siparişin nasıl hazırlanacağını tarif eden fişler göndererek ürünün servise hazır olmasını sağlıyor. Bu sayede, hem fiziksel bir işyerine sahip olan restoranların verimliliği artıyor hem de sanal markaların maliyeti en aza iniyor” dedi.
TEK EKRANDA ÇOK PLATFORM
Kitchenest’in sağladığı faydalardan biri de birden fazla platformdan gelen siparişlerin tek ekrandan takip edilebilmesi ve otomatik stok yönetimi imkanı olması. Barış Yusuf Eryentür, rakiplerinden en büyük farklarının tedarik zincirindeki bu tam kontrol ve ileri teknoloji kullanımı olduğunu belirtti.
YATIRIM GEREKMİYOR
İşletmeden herhangi bir yatırım talep etmediklerini açıklayan Barış Yusuf Eryentür, “İşbirliği, ay sonu mutabakatlarıyla gerçekleşiyor. Ay sonunda işletmeye sağlanan ürünlerin maliyetiyle Kitchenest’in komisyonu çıkartılarak işletmeye ödeme yapılıyor” dedi. Kitchenest’in 4 kişilik ekibini tanıtan girişimci Eryentür, ekibin büyüme, operasyon ve saha olarak çeşitli sorumluluklar üstlendiğini ve üyelerin sektörde hem tedarikçi hem de işletme tarafında deneyimli kişilerden oluştuğunu belirtti.
HEDEF KİTLE
Eryentür, hedef kitleleri hakkında da şunları söyledi: “Hedef kitlemiz, B2B2C iş modelinin gerekliliği üzerine hem atıl kapasiteye sahip mutfaklı işletmeler hem de paket servis sektörü müşterileri.
Bulut mutfak modeli sayesinde Kitchenest’in paket servis müşterisinin hız, lezzet ve fiyat gibi önemli beklentilerine de cevap verebiliyoruz.”
Girişimci Eryentür, Kitchenest’in gelir modelinin ise marka portföyündeki markalardan yaptığı paket yemek servisi satışları ve işlenmiş ürün toptan satışlarından elde edilen kâr olduğunu ifade etti.
HEDEF ULUSLARARASI PAZARA AÇILMAK
Gelecek hedeflerini de anlatan Barış Yusuf Eryentür, şöyle konuştu: “Kitchenest olarak Türkiye’de cloud kitchen (bulut mutfak) sektöründe lider olmayı hedefliyoruz. Kısa vadede Türkiye’nin ana şehirlerinde operasyonlarımızı genişletmeyi ve daha fazla marka ile işbirliği yapmayı planlıyoruz. Uzun vadede ise modelimizi global pazarlara taşımayı ve uluslararası bir marka haline gelmeyi amaçlıyoruz. Stratejik planlarımız, yenilikçi teknolojilerimiz ve müşteri odaklı yaklaşımımız ile sektördeki diğer oyunculardan ayrılarak, kaliteli ve uygun fiyatlı hizmetler sunarak sürdürülebilir büyümeyi hedefliyoruz.”
BTM BAKIŞ AÇIMIZI GENİŞLETTİ
Barış Yusuf Eryentür, BTM deneyimini şu sözlerle anlattı: “BTM’nin bize sunduğu ofis alanı, mentorluk ve çeşitli eğitimler iş modelimizi geliştirmemize önemli katkı sağladı. Bu imkanlar stratejik planlama ve operasyonel verimlilik konularında bakış açımızı genişletti. Özellikle sosyal ağlarımızı büyütme fırsatı, işimizi büyütüp sürdürülebilir başarılar elde etmemizde önemli bir katkı sağladı.”
07 Mayıs 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı