Cuma, 22 Kasım, 2024
Türkiye’nin Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Afrika başta olmak üzere yakın coğrafyasında elde ettiği ihracat başarısını küresel sahaya yayma hedefi doğrultusunda, Ticaret Bakanlığı’nın hazırladığı ‘Uzak Ülkeler Stratejisi’ ile yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinin de uzak pazarlara taşınması amaçlanıyor.
18 ÜLKEYE YÖNELİK
Stratejiyle Türkiye’ye 2 bin 500 kilometreden uzak mesafede bulunan 18 ülkeye yönelik hizmet ve mal ihracatının artırılması amaçlanırken, bu ülkeler Amerika kıtasından ABD, Kanada, Meksika, Brezilya ve Şili, Asya’dan Çin, Japonya, Güney Kore, Pakistan, Hindistan, Endonezya, Malezya, Tayland, Filipinler ve Vietnam, Afrika’dan Güney Afrika ile Nijerya ve Okyanusya’dan Avustralya olarak sıralandı.
Uzak Ülkeler Stratejisi ile ihracatı artırma hedefinin yanı sıra Türk ürün ve hizmetlerinin küresel ölçekte tanınırlığının geliştirilmesi amaçlanıyor. Türkiye’nin, geleneksel olarak güçlü olduğu müteahhitlik hizmetlerinin uzak pazarlarda etkinliğinin artırılması hedefleniyor.
ORTAK FİNANSMAN MODELLERİ
Uzak Ülkeler Stratejisi kapsamında Türk müteahhitlik sektörünün menzilinin genişletilmesi için atılacak adımlar şöyle: Asya ülkelerinde müteahhitlik projelerinin finansmanına yönelik olarak Asya Kalkınma Bankası ile ortak finansman modelleri oluşturulması için çalışmalar yapılacak. Türk ve Brezilyalı müteahhitlik firmaları arasında iş ağlarının kurulmasına yönelik düzenlenecek organizasyonlar desteklenecek. Brezilya’da iş ortaklıkları yoluyla ülkeye daha kolay erişim sağlanması hedeflenecek.
Bu ortaklıklarla Güney Amerika pazarında da projeler üstlenilmesi amaçlanıyor. Müteahhitlik ve teknik müşavirlik hizmetleri alanında Endonezya pazarında üçüncü ülkelerle işbirliği programları tesis edilecek.
Türk ve Güney Koreli müteahhitlik ve teknik müşavirlik firmaları arasında da işbirliği imkanlarının araştırılmasına yönelik girişimlerde bulunulacak. Bu amaçla düzenlenecek organizasyonlar desteklenecek.
ABD PAZARI VE ÜÇÜNCÜ ÜLKELERDE FIRSATLAR VAR
ABD tarafından 2021 yılında hayata geçirilen altyapı paketi kapsamında hedef eyaletler ve projeler tespit edilerek bir yol haritası hazırlanacak. Bu kapsamda müteahhitlik ve teknik müşavirlik firmaları için birçok alanda önemli iş imkanlarının ortaya çıkabileceği değerlendiriliyor. Firmaların bu projelerde yer almasını teminen bilgilendirme ve tanıtım faaliyetleri gerçekleştirilmesi, firmaların hedef olarak belirlenen eyaletlere ziyaretlerde bulunması, ayrıca ABD’li firmalarla ortak projelerin üstlenilmesine yönelik çalışmalar yapılması üzerinde duruluyor.
Türk müteahhitlik firmalarının girişimcilik konusundaki yeteneği ve yerel pazar bilgisi ile Amerikan firmalarının finansman imkanları ve teknolojisi dikkate alındığında, başta Sahraaltı Afrika ülkeleri olmak üzere Orta Asya, Körfez ve Balkan coğrafyalarında iki ülke firmalarının bir sinerji yaratabileceği ve önemli projeler üstlenebileceği düşünülüyor.
ÜLKE ÜLKE HEYET ORGANİZASYONLARI DESTEKLENECEK
* Hindistan’a yönelik müteahhitlik ve teknik müşavirlik heyetleri gerçekleştirilecek.
* Japonya ile müteahhitlik ve teknik müşavirlik hizmetleri alanında üçüncü ülkelerde işbirliği programı sürdürülecek.
* Malezya pazarında diğer ülke firmalarıyla işbirliği içinde hizmet sunulması için çalışmalar yapılacak.
* Nijerya’ya müteahhitlik ve teknik müşavirlik heyetleri organize edilecek.
* Pakistan ile karşılıklı heyetler organize edilecek.
* Türk ve Şilili işveren idareler arasında temas kurulmasına yönelik girişimlerde bulunulacak.
* Tayland müteahhitlik pazarına girişin kolaylaştırılması sağlanacak.
* Vietnam müteahhitlik pazarında üçüncü ülkelerle işbirliği sürdürülerek pazara giriş kolaylaştırılacak.
05 Eylül 2022 Pazartesi
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe