Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: ŞEREF KILIÇLI
İnşaat sektörü, hizmet ihracatı yönüyle de önemli bir büyüklüğe ulaşmış durumda. Türk müteahhitleri, 1972 yılından 2018 yılsonuna kadar geçen sürede, 123 ülkede 9 bin 600 civarında proje üstlendi. Projelerin toplam tutarı ise 380 milyar dolara ulaştı. Geçtiğimiz yıl açıklanan ‘Dünyanın En Büyük Uluslararası 250 Müteahhidi’ listesine, Türkiye’den 24’ü İstanbul Ticaret Odası üyesi 46 firma girdi. Türkiye, müteahhitlikte Çin’in ardından dünya ikincisi oldu.
İŞ TEKLİFE GELDİ
Türk inşaat firmalarının yurtdışındaki başarısı önümüzdeki dönemde büyük inşaat projeleri gerçekleştirecek ülkelerin de dikkatini çekiyor. Bu ülkelerden biri de Kanada. Önümüzdeki 10 yılda 300 milyar dolarlık kamu yatırımına hazırlanan Kanada, Türk müteahhitler için büyük fırsat oluşturuyor.
Kanada’da inşaat sektörü yatırımcılarını da bünyesinde barındıran Kuzey Amerika Uluslararası İşçi Sendikası’ndan (LIUNA) bir heyet İTO’yu ziyaret etti. LIUNA Uluslararası Başkan Yardımcısı Joseph S. Mancinelli’nin başkanlığını yaptığı heyet, İTO Yönetim Kurulu Üyesi Yakup Köç ve inşaat sektöründen meclis üyeleriyle toplantı gerçekleştirdi.
İNŞAATA DEV BÜTÇE
Türk inşaat şirketlerinin yurtdışı deneyiminin kendilerinin de dikkatini çektiğini vurgulayan LIUNA Uluslararası Başkan Yardımcısı Joseph S. Mancinelli, “Nedenini bilmiyoruz ama bugüne kadar Kanada’ya çok fazla Türk inşaat şirketi gelmedi. Ancak Kanada’ya gelmeden kâr oranının ne kadar yüksek olduğunu öğrenme şansınız olamaz” dedi.
Kanada’nın inşaat sektöründe fırsatlar sunan bir ülke olduğunun altını çizen Mancinelli, şöyle konuştu: “Gerek federal gerekse iller bazında Hükümet, 300 milyar dolarlık bir bütçeyi altyapı yatırım projelerine ayırmış durumda. Kamu-özel sektör işbirliği projeleri (PPP) bu rakama dahil değil. Önümüzdeki 10 yılda anıtsal mahiyette yatırımlar yapılacak. LIUNA olarak, buradaki inşaat firmalarını Kanada’ya davet ediyoruz. Türk şirketlerine, oradaki faaliyetlerini yürütebilecek bir mecra açmayı istiyoruz. Türkiye’den sadece inşaat firması bağlamında değil, inşaat işçisi konusunda da kaynağa ihtiyacımız var. Türk firmalarına, işçilerini getirme konusunda da destek olabiliriz.”
LOKOMOTİF SEKTÖR
İnşaat sektörünün oluşturduğu katma değer ve istihdam ile ülke ekonomileri için çoğu zaman kaldıraç görevini üstlendiğini belirten İTO Yönetim Kurulu Üyesi Yakup Köç, “Sektör, yüzlerce meslek dalını ilgilendiriyor. İstihdama ve üretime katkı sağladığı ve kendisine bağlı 100’den fazla alt sektörü kalkındırdığı için bir lokomotiftir. İnşaat sektörünün, Türkiye’de gayri safi milli hasıla içerisindeki payı bazı dönemlerdeki sert daralmalara rağmen giderek artarak yüzde 30’lara ulaştı” dedi.
Yakup Köç, Türk müteahhitlerinin Afrika, Avrasya ve Ortadoğu ülkelerinde gerçekleştirdikleri başarılı projelerle rekabet güçlerini de artırmaya devam ettiklerini söyledi.
İSTANBUL’A YATIRIM YAPABİLİRİZ
LIUNA’nın, Kanada’da inşaat alanında faaliyet gösteren 140 bin tarafın temsilcisi olduğunu, aynı zamanda büyük bir fon sahibi ve yatırımcısı olduğunu belirten Joseph S. Mancinelli, “8 milyar dolarlık bir emeklilik fonunun sahibiyiz. 2008 yılından sonra alternatif yatırım kaynaklarına da yöneldik. Emeklilik fonu alanında yapılan yatırımlarımızı kamu-özel sektör işbirliği projeleri (PPP) bağlamında kullanıyoruz. Ulaştırma altyapı, hastane, adliye binalarının yeniden yapılandırılması alanında yatırımlarımız var. Bu üç kalemde 4 milyar dolara varan bir yatırım yaptık. Kanada dışında da yatırım yapıyoruz. Mesela Avustralya’da Sydney limanında bir yatırımımız oldu. Los Angeles’te otopark alanıyla ilgili bir şirketler birliği içinde yer aldık. Cazip bir proje olursa, İstanbul’da da yatırım yapabiliriz. Neden olmasın?” dedi.
27 Mayıs 2019 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
04 Kasım 2024 Pazartesi
04 Kasım 2024 Pazartesi