HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hayata geçirilecek Muhtasar Beyanname ve Aylık Hizmet Belgesi birleşmesi uygulaması ile işverenler üzerindeki yükler hafifleyecek. Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi adı ile oluşacak yeni belge her iki belgenin tek bir belgeye dönüşmesini ve belgelerin tek bir elden yürümesini sağlayacak. Uygulama Ekim ayı itibarıyla Türkiye genelindeki işverenleri kapsayacak.
DAHA ÖNCE ERTELENMİŞTİ
Söz konusu uygulama ilk olarak 6728 Sayılı Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kapsamında geçtiğimiz Ocak ayında yürürlüğe girmişti. Sistem alt yapısının oluşmaması ile ertelenen uygulama Temmuz ayında Kırşehir’de pilot olarak yürürlüğe girmişti. İşverenler tarafından yapılan çeşitli bildirimlerle genişletilen uygulamadan artık tüm işverenler sorumlu.
TEK ELDEN YÜRÜYECEK
Firmalarda vergi dairelerine bildirim yapan birim ile SGK’ya aylık hizmet beyanında bulunan birim genellikle ayrı oluyordu. Bu da işlerin iki elden yürütülmesi manasına geliyordu. Kimi zaman iki farklı koldan yürüyen işler nedeni ile birtakım aksaklıklar da yaşanıyordu. Bunun önüne geçmeyi amaçlayan uygulama ile vergi daireleri ve SGK aynı ortamda buluşmuş oluyor. Böylelikle her aşamada kontrol sağlanmış olurken, SGK’ya verilen her türlü belgeden, şirket tarafından yetkilendirilmiş muhasebeci ve mali müşavirler de sorumlu olacak.
YAPILANDIRMA SONUCU
Mali müşavirleri de yakından ilgilendiren bu gelişme ve mali müşavirlerin sektör sorunları İstanbul Ticaret Odası tarafından Cemile Sultan Korusu’nda gerçekleşen bir çalışma toplantısı ile ele alındı. Sektör mensuplarının iştirak ettiği toplantıda konuşan SGK İstanbul İl Müdürü Murat Göktaş yeni uygulamanın tüm işverenler için hayırlı sonuçlar doğuracağına inandığını söyleyerek, “Sık sık eksiklikleri değerlendiriyoruz. Bir yapılandırma yaşadık geçtiğimiz günlerde ve bu belki de Cumhuriyet tarihinin en büyük yapılandırmasıydı” diye konuştu. Göktaş, Fatih, Sultanbeyli, Silivri ve Ataşehir’e yapılan yeni SGK binaları ile daha iyi hizmet verebileceklerini söyledi.
MALİ MÜŞAVİRLER DE KOBİ KAPSAMINDA
Toplantıda konuşan İstanbul Ticaret Odası Mali Müşavirlik Meslek Komitesi Meclis Üyesi Noman Sağ, daha önce mesleki şirketi olanların KOBİ desteklerinden faydalanamadığını hatırlattı. Geçtiğimiz günlerde yapılan düzenleme ile mali müşavirlik gibi iş kollarının da KOBİ kapsamına alındığını ifade eden Sağ, “Artık KOBİ sayıldığımız için KOSGEB desteklerinden faydalanabiliyoruz. Bu da 1.85 TL faizle çok uygun bir kredi manasını taşıyor” diye konuştu.
Aynı komiteden Meclis Üyesi Hacı Demir de sektör temsilcileri ile aynı ortamda bulunmaktan dolayı çok mutlu olduğunu dile getirdi.
MÜKELLEF EĞİTİMİ DE OLMALI
İstanbul Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Genel Sekreteri Orhan Sarıgene de müşkül sebepler nedeniyle ciddi sıkıntılar yaşadıklarını ifade etti. Sorumluluk alanlarının netleşmesini istediklerini de ifade eden Sarıgene, “Eğitim çalışmalarımız devam ediyor. Ancak mükellef eğitimi yapamıyoruz. Keşke mümkün olsa da mükellef eğitimi de yapabilsek. İş yeri açacak olanlar belli bir eğitimden geçse” diye konuştu.
Toplantıya çeşitli kurumlardan da katılım gerçekleşti.
EN AZ HASARLA ATLATMAK
Toplantıda konuşan İstanbul Ticaret Odası Mali Müşavirlik Meslek Komitesi Başkanı Güventürk Kalaslıoğlu da, yeni uygulamayı değerlendirdi. “İki belgenin birleşimi özel sektör için de hayırlı olacak” diyen Kalaslıoğlu, şöyle konuştu: “Bizim sektörde odalar çok etkin. Biz etkinlikler düzenlemeye devam edeceğiz. Umudumuz yeni dönemi en az hasarla atlatmak.”