HABER: ADEM ORHUN
Bireylerin ‘Mesleki Yeterlilik Belgesi’ sahibi olması yoluyla işgücü piyasasına nitelikli işgücü sağlanmasına yönelik olarak art arda çalışmalar yapılıyor. Ulusal Mesleki Yeterlilik sisteminin güçlendirilmesine yönelik olan bu çalışmalar, okul müfredatında ihtiyaç duyulan güncellemeler için de önem arz ediyor.
Bu kapsamda ‘Ulusal Meslek Standartlarının Meslek Yüksekokul Eğitim Programlarına Yansıtılmasına İlişkin Çalıştay’ gerçekleştirildi. Türkiye Yeterlilikler Sisteminin ve Çerçevesinin Uygulanması Operasyonu (TUYEP) dahilinde düzenlenen çalıştayın sonuçları, standartlara uygun müfredat güncelleme çalışmalarının yaygınlaştırılmasına katkı sağlayacak.
TUYEP OPERASYONU
Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı İstihdam, Eğitim ve Sosyal Politikalar Sektörel Operasyonel Programı kapsamında finanse edilen TUYEP operasyonu çerçevesinde, hibe almaya hak kazanan kuruluşlar tarafından ulusal meslek standartları ve ulusal yeterlilikler geliştiriliyor. Çalıştayda konuşan Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) Başkanı Adem Ceylan, ulusal yeterlilik sisteminin işlerliği ile piyasaya nitelikli işgücü sağlanması konularında büyük ilerleme sağlandığını söyledi. Ceylan, MYK bünyesinde ortak akıl ve katılımcı anlayış çerçevesinde sektörün ihtiyaçları doğrultusunda geliştirilen meslek standartları ile yeterlilikler sayesinde eğitim müfredatlarının çağın gereksinimlerini karşılayacak şekilde revize edilmesine ve bireylerin sahip olduğu bilgi, beceri ve yetkinliklerin tanınarak belgelendirilmesine katkı sağlandığını ifade etti.
ÇALIŞMA GRUPLARI
Çalıştayda, Ulusal Meslek Standartları’nın meslek yüksekokul eğitim programlarına yansıtılmasının önemi vurgulandı. Çalıştayda ayrıca meslek standartlarının okulların müfredatına yansıtılmasına ilişkin grup çalışmaları yapıldı.
YAPAY ZEKA
Öte yandan, yüksek teknolojili alanlarda mesleki standart belirleme çalışmaları devam ediyor. Bunların en günceli ise yapay zeka ve elektrikli araçlar. Mesleki Yeterlilik Kurumu öncülüğünde bu alanlarda ilgili kurum ve kuruluşlarla birlikte yeterlilikler ve mesleki standartları belirlemek üzere toplantılar yapılıyor. Ulusal Yapay Zeka Stratejisi Eylem Planı çerçevesinde, bilişim teknolojileri sektöründe yapay zeka alanında meslek standardı hazırlanacak. Bu çalışmaların temeli olacak ‘meslek haritalaması’ için çalıştay gerçekleştirildi. Konuyla ilgili kamu kurumları, üniversiteler, meslek kuruluşları ve sektör temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen çalıştayda, yapay zeka alanına yönelik meslekleri ortaya koyan haritalama çalışması yapıldı.
ELEKTRİKLİ ARAÇLAR
Mesleki yeterliliğe konu olan ileri teknolojili alanlardan biri de elektrikli araçlar. Türkiye’nin Otomobili Gelişim Grubu (Togg), bu işin öncüsü olarak, MYK ile birlikte bu alandaki yeterliliklerin ve standartların belirlenmesi için çalışıyor. MYK, elektrikli araç montajı alanındaki ulusal yeterlilikleri hazırlamak üzere işbirliği yürüttüğü Togg ile elektrikli ve hibrit araçların bakım ve onarım mesleklerinin ulusal yeterliliklerini hazırlamak üzere işbirliği yaptığı İzmir Ticaret Odası yetkililerinin katılımıyla bir çalıştay gerçekleştirdi. Elektrikli ve hibrit araç bakım, onarım ve üretimi alanında yeterlilik hazırlama çalıştayında kuruluşların, yeterlilik hazırlama süreçlerindeki soruları cevaplandı. Yeterlilik hazırlama sürecindeki paydaşların ve MYK’nın çalışmalarının sonraki adımlarında sektörden görüş alınması sürecine geçilecek. Elektrikli araç montaj ve üretim elemanına dair metnin de güncellendiği çalışmalar kapsamında önümüzdeki ay ilgili taslak metinlerin çıkacağı ve muhtemelen mart ayında da sektörden/ilgililerden görüş alma aşamasına geçileceği tahmin ediliyor. Çalışmaların tamamlanmasını takiben elektrikli ve hibrit araçların bakım, onarım ve üretimi alanında nitelikli işgücü için gerekli bilgi, beceri ve yetkinlikleri içeren ulusal yeterlilikler yürürlüğe girecek.
ELEKTRİK TESİSATÇILIĞI
Bu arada elektronik alanında da meslek çalışmalarına bir yenisi eklendi. MYK Elektrik Elektronik Sektör Komitesi, MYK Çalışma Grubu tarafından güncellenen ‘Cep Telefonu Tamir Bakım ve Onarımcısı (Seviye 4)’ ulusal yeterliliğini ve Türkiye Elektrik Elektronik ve Benzerleri Teknisyenleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu (TETESFED) tarafından güncellenen ‘Elektrik Tesisatçısı (Seviye 5)’ meslek standardını görüştü. Komiteye sunulan güncellenmiş yeterlilik ve standart üzerinde tartışmalar yapıldı ve gerekli düzeltmelerin ardından bu metinler MYK Yönetim Kurulu’nun onayına sunuldu.