Dünyanınpetrol ve maden zenginliğiyle tanıdığı Angola,Afrika açılımısonrası Türkiye’nin kıtada ilişkilerini hızla ilerlettiği veTürk yatırımcıların gözünü çevirdiği ülkelerden biri haline geldi. Türkiye’nin Afrika açılımı kapsamında 2010’da büyükelçilik açtığı Angola, bağımsızlığını kazandığı 1975’ten 2002 yılına kadar süren iç savaşın ardından petrol ve değerli madenler üzerine kurduğu ekonomisini yeniden şekillendirerek dünyanın geri kalanıyla ilişkilerini geliştirmeye başladı.
İŞ GELİŞTİRME MOTTOSU
Afrika’nın güneybatısında yaklaşık 30 milyon nüfusa sahip ülkede 2019’un başından bu yana görevde olan Türkiye’nin Luanda Büyükelçisi Alp Ay, Angola Cumhurbaşkanı Joao Manuel Gonçalves Lourenço’nun Türkiye ziyaretini organize ederek, ikili ilişkileri yeni bir aşamaya taşıdı. Büyükelçi Alp Ay, hareket mottosunu ise, “Öncelikli sektörlerde ilgili Bakanlıklarımızı ve iş adamlarımızı daha sık bir araya getirmek üzere anlaştık” şeklinde açıkladı.
ELMASTA 6. ÜLKE
Büyükelçi Ay, Angola’nın petrol üretiminde dünyada 14’üncü, elmas üretiminde ise 6’ncı sırada olduğuna işaret ederek, ülke ekonomisinin hemen hemen diğer tüm alanlarda dışa bağımlı olduğunu ve hükümetin bunu aşmak için ciddi bir reform programı yürüttüğünü söyledi. Ay, “Gelir dağılımında, eğitim, sağlık, su ve elektrik gibi temel önemdeki hizmetlerin ülke geneline yayılmasında ciddi sorunlar mevcut, ancak ülkenin başta tarım ve madencilik olmak üzere çok ciddi bir potansiyeli olduğu kesin” ifadesini kullandı.
MÜTEAHHİTLİK PROJELERİ
Müteahhitlik sektörü, ikili ilişkilerin geliştirilmesi açısından önemli bir alan olarak değerlendiriliyor. Türk firmalarının şimdiye kadar Angola’da 809 milyon dolar değerinde 5 proje üstlendiği belirtiliyor. Önümüzdeki dönemde de Türk müteahhitlerinin, Angola’daki demiryolu, havalimanı, liman, köprü veya su dağıtım-iletim hatları gibi birçok altyapı projelerinde rol alabileceğine dikkat çekiliyor. Türk firması Onsan Grup’un Angola’da ordu mensupları için 40 bin konut projesi örnekler arasında gösteriliyor.
KARŞILIKLI UÇAK SEFERLERİ
Angola ile şu anda ticaret hacmimiz 176 milyon dolar. Sonraki ilk hedef ise ticaret hacminin 500 milyon dolara çıkarılması. Bu amaçla 10 anlaşmaya imza atıldı. Angola ile ticari ve ekonomik ilişkilerin gelişmesine karşılıklı uçak seferlerinin de önemli katkı sağlaması bekleniyor. İstanbul ve Luanda arasında doğrudan yolcu ve kargo seferlerinin başlamasının ilişkilere yeni ivme kazandırması hedefleniyor.
BAYRAK TAŞIYICI TÜRK YATIRIMI
Ticaret Bakanı Mehmet Muş,Angola Cumhurbaşkanı Joao Manuel Gonçalves Lourenço’nun katılımıyla Ankara’da düzenlenen Türkiye-Angola İş Forumu’nda yaptığı konuşmada, Afrika’nın en büyük ekonomileri arasında yer alan Angola ile ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine büyük önem verdiklerini söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ticaret hacmini en kısa zamanda 500 milyon dolar seviyesine ulaştırma hedefinin çok kısa zamanda yakalanabileceğini belirten Bakan Muş, Angola’da şu anda madencilik, un sanayi, ilaç ve gübre sektörü başta olmak üzere bazı Türk yatırımlarının gündemde olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti: “Ayrıca tekstil, savunma sanayi, şehir atıkları yönetimi, hazır giyim perakendeciliği ve akaryakıt depolama sektörlerinde işbirliklerinin gündemde olduğunu memnuniyetle kaydetmek isterim. Burada madencilik sektöründe gündemde olan bir projeye özellikle değinmek istiyorum. Tosyalı Holding, demir cevheri madeni projesini hayata geçirmek için çalışmaları hızlandırdı. Ekim ayında bu çalışmalar daha da ivme kazanacak. Zira bu proje tamamlandığında Türkiye-Angola ekonomik ilişkilerinin ‘bayrak taşıyıcı’ projesi haline gelecek, aynı zamanda Angola’nın sanayileşme ve kalkınma hamlesine önemli bir katkı sağlayacak. Tosyalı, ciddi birikim ve ‘know how’u da ülkeye götürmüş olacak. Önümüzdeki dönemde, bu ve bunun gibi büyük ve önemli projeler yoluyla işbirliğimizin güçlendirilmesi hususunda Angolalı mevkidaşımla mutabık kaldık.”