tatil-sepeti
tatil-sepeti

Mücevher sektörü e-ticaretle parlayacak

Giriş: 11.01.2021 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: MÜGE BİBER

Türkiye’de değerli metallerden yapılmış ziynet eşyalarının ihracatı son 10 yılda önemli ölçüde arttı. Türkiye, dünya altın mücevherat üretiminde ilk 10 ülke arasında yer alıyor. Altın mücevherat ihracatında 2018 yılında dokuzuncu sıraya yerleşen sektör, yıllık üretim miktarının yüzde 30-40’ını ihraç ediyor. Geri kalan üretim ise yerli tüketicilere, turistlere ve bavul ticareti yapanlara satılıyor. Türkiye’ye gelen her dört turistten yaklaşık biri mücevherat satın alıyor.

İHRACATTA ALTERNATİF

Türkiye’nin altın mücevherat ihracatı 2019 yılında 5 milyar dolar olarak gerçekleşirken, ihracat yapılan başlıca ülkeler Irak, BAE, Almanya, ABD, Hong Kong ve Libya olarak sıralanıyor. Kuyumculuk sektörü, dünyadaki ticaretin yüzde 15’inin e-ticaret siteleri üzerinden yapılmaya başlaması ile beraber bu alana da önem vermeye başladı. Sektör, e-ticarete biraz geç girmiş olsa da bu alanda varlığını sürdürmek ve hızlıca yükselmek istiyor. İstanbul Ticaret Odası da sektöre destek olmak için sektör ve e-ticaret siteleri temsilcileri ile online toplantı düzenledi.

KOMİSYONLAR DÜŞÜRÜLSÜN

Kuyumculuk sektöründe online alışveriş standartlarının değerlendirilmesi için gerçekleştirilen toplantıya, İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Ahmet Özer başkanlık etti.

Toplantıda İTO Meclis üyeleri ile komite üyelerinin yanısıra Trendyol, n11, hepsiburada, e-ihracat Türkiye Platformu’nun temsilcileri bir araya geldi. Toplantıda sektör temsilcileri, özellikle pandemi ile beraber e-ticarete ilginin oldukça arttığını fakat yüzde 20’lere kadar çıkan komisyonların sektörü zorladığını, belki de vazgeçirdiğini dile getirdi.